sreda, 23 oktobar 2013 22:21

Daiwa Aqualite Pellet Feeder – prvi utisci

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

daiwafeeder-trofejO kvalitetu i tradiciji Daiwa štapova ne treba previše trošiti reči, naročito za modele namenjene japanskom i britanskom tržištu. Ovom prilikom ću vam predstaviti jedan veoma interesantan fider štap, namenjen ovom "našem" evropskom delu tržišta.

Zanimljivo je da su prvi pravi test i overa ovog štapa na vodi propali. Ipak, na obližnjoj livadi sam improvizovao i simulirao (koliko je bili moguće) pravo pecanje.

Koristio sam hranilicu od 30g napunjenu navlaženim hlebom, pomešanim sa malo peska (bilo mi je žao da otvaram kilo hrane zbog sasvim male količine potrebne za testiranje). Kao što mu ime sugeriše, ovaj štap je namenjen pecanju na hranilicu i korišćenju peleta, ili kao mamca, ili kao primame. Ovo naravno, nemojte shvatiti sasvim doslovno, biće odličan i kod korišćenja svih ostalih primama ili mamaca.

Prvo što mi je upalo u oči kod testiranja (a to mi se učinilo i u radnji, kada sam ga kupovao), je da je težina bacanja deklarisana na 120g za nijansu predimenzionisana. Mislim da bi realnija t.b. bila oko 100-110g. Uz štap se dobijaju tri vrha (dva od fibeglasa, a jedan od punog karbona). Ovo je samo prvi utisak, za detaljniju procenu će biti ipak potrebno nešto vremena, ali ćete o tome na vreme biti obavešteni na našem Forumu.

dapf2-tr

Takođe, učinilo mi se da je najosetljiviji vrh (bele boje) za nijansu slabiji nego što bi trebalo da bude za štap deklarisan na t.b. 120g. Mislim da bi ovaj vrh našao sasvim solidnu primenu u pecanju ovom Daivom na plovak, tj. vegler, kada se ukaže potreba, ili se uželimo pecanja na plovak. Izuzetno je osetljiv i mekan, pa ako ga stavite na štap, a koristite hranilice, neka one budu lak(š)e i manje. Kod upotrebe velikih i teških hranilica, ipak bih se u ovom trenutku opredelio za zeleni ili crveni (karbonski) vrh. Vrhovi na žalost nisu posebno obeleženi, ali je već i golim okom moguće videti koji je jači a koji slabiji, a savijanjem će sve biti još jasnije.

Štap baca sasvim dobro. Hranilica leti mirno, daleko i (što je kod fider štapa veoma bitno) precizno! Štap se savija progresivno, a prilikom testiranja sam primetio da ima veliku rezervu snage pri korenu, tj. kod rukohvata.

Rukohvat i rolenhalter su nešto što će vam verovatno prvo zapasti za oko kada vidite ovaj štap na slici, ili ga uzmete u ruku. Rukohvat je celom dužinom izrađen od kvalitetne plute i posebno profilisan, delom zbog veoma zanimljivog klizećeg rolenhaltera, a delom zbog bolje ergonomije i boljeg "ležanja" u ruci.

Rolenhalter je takođe veoma zanimljiv i ne viđamo ga baš često na štapovima. I pored toga što je klizni, mašinica stoji čvrsto zabravljena i ne mrda. Verovatno deo zasluga za ovo pripada i posebnom detalju na rukohvatu. Naime, deo rukohvata gde "seda" mašinica je izrađen od miksa plute i gume, što daje određenu hrapavost, smanjuje klizanje i daje izvesnu robusnost ovom sklopu. Rolenhalter je plastičan, ali veoma kvalitetan, a u zavisnosti od toga koju mašinicu koristite, možete menjati njen položaj i tražiti najbolji balans. Sam kraj rukohvata ("end kapa") je takođe izrađen od kombinacije gume i plute, zbog trajnosti i izdržljivosti.

dapf1-tr

Provodnici su izrađeni od aluminijum oksida (AlO), deluju kvalitetno, precizno su vezani i što je kod ovakvih štapova dosta bitno – dvostopalni su. Sam štap izgleda veoma lepo, dizajn je diskretan, nema "šljokica, lampiona i šareniša", sve je svedeno i sa ukusom.

Dužina štapa je 390cm, što je po meni izvanredna dužina za Savsko jezero, ali i sva ostala velika jezera, kada je često potrebno postizati ekstremne daljine. Za Savsko jezero na primer, čak ni dužina štapa od 420cm nije previše, zbog nezgodnog pojasa trave koji je potrebno prebaciti, kako hranilica ne bi (u)pala u visoku travu, a tu je nijedna deverika ili šaran ne bi našli. Težina štapa je oko 260g, što je sasvim korektna težina, mada fider štapovi ipak više vremena provode u držačima, a Daiwa navodi da je izrađen od "High Modulus" karbona.

Meni jako dobro „leži“ u ruci, a nadam se da će i vama. Ceo štap dobro „osećam“ i prosto mogu da predvidim kako će se ponašati kod izbačaja, privlačenja i napora. Jednostavno deluje mi sigurno i imam poverenja u njega.

daiwa aqualite feeder

Mane? Pa, kao i sve u životu, ni ovaj štap nije savršen. Perfekcionisti (kao ja) će primetiti nešto slabiju završnu obradu. Naime, prilikom kupovine, morao sam da pregledam bukvalno četiri štapa, da bih pronašao jedan koji je precizno izlakiran i bez sitnijih oštećenja, mada čak ni ovaj koji sam ja kupio nije bio baš savršen. Kolege koji su po tom pitanju manje zahtevni, svakako neće biti previše opterećeni ovim detaljima.

Dalje, ovaj štap u maloprodaji košta u ovom trenutku nešto manje od 70€. Lično mislim da bi mogao biti nešto jeftiniji, ali dobro, Daiwa je ipak ime sa tradicijom i od poverenja, pa donekle viša cena ipak ima opravdanja. Tu je takođe i već pomenuti utisak, da je ovaj štap za nijansu slabiji od deklarisanih 120g težine bacanja.

Osim modela Aqualite Pellet Feeder, postoji i model Aqualite Heavy Feeder, koji je deklarisane težine bacanja od 150g, a proizvodi se u dužinama od 360 i 390cm.

Oba štapa su dobar izbor za pecanje na velikim jezerima, ali i rekama, čak i onim najvećim i najbržim. Koji model ćete izabrati, zavisi samo od vas i vašeg ukusa. Ako ste "alavi" (volite da pecate ale od riba), uzmite jači model, a ako (kao ja) volite finije pecanje, onda je Pellet Feeder pravi izbor.

Vladimir Jovicki Jovis

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u