subota, 17 decembar 2022 19:16

E(beni) život

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Čim vidim ili čujem "e" ovo, "e" ono, e banka, e pošta, e katastar... setim se Radovana III: "a, b, v, g, d, đ, i kad je stigao do e - do kurca - i bacio bukvar". Istina, to e zaista jeste praktično i ponekad znatno olakšava život. Recimo nešto uplaćujete itd, a ne morate ni do pošte ni do banke - sedite u fotelji i klikćete na "aplikacije", pa platite. Ukoliko imate novca. Ako nemate uzalud vam sva "e" na svetu.
Digitalno je doba, sve elektronski funkcioniše. Samo ako znate pin kodove i lozinke. Ali što da ih zapisujemo, ako ih zaboravimo sačuvani su u pametnom mobilnom. Ni telefonske brojeve prijatelja ne morate da pamtite ili da se zlopatite zapisujući, samo kliknete. Ako imate gde, tj. ako ne izgubite "pametni telefon", ili vam ne upadne u vodu, ili ne rikne, ili... Ni značajne fotografije najmilijih ne morate da pravite kod fotografa, eto ih "e albumu" u "pametnom".

e-1

Postoji i e novinarstvo. Nažalost. A tu je suština da kliknete ili lajkujete na provokativne naslove. Sada svi mogu da pišu, komentarišu sve i svašta, jer je portala, sajtova, blogova, foruma svakim danom sve više. Milioni sajtova i portala željno čekaju da kliknete, ili bar da lajkujete i ne otvarajući (ne čitajući) temu. E, ja baš neću! Iz inata.
Pita me nedavno drugar zašto ne pišem knjige, recimo pecaroške priče i dogodovštine. Kaže voli da čita moje tekstove. Hvala mu na tome, ali ko još uopšte čita išta odštampano, ko da kupi knjigu kad i novine retko ko kupuje. Koliki su tiraži knjiga, koliko novina? Mizerni, eto koliki. Jer ovo je "e" doba.
Ali ima i nešto dobro u svemu ovome. Recimo na sajtu "trofej.info" najčitaniji tekst ima preko 80.000 (osamdeset hiljada!) otvaranja, to jest čitanja, jer se nadam da je većina kliknula da bi pročitala. Štampani mediji - ajde?!
Ja sam mator, ali nisam konzervativan. Koristim i ja "e" zaista često, čak i da proverim koliki mi je račun za struju. Ali nemam pametni mobilni. Niti ću ga ikad imati. Iz inata neću, jer me nervira mackanje ekrana prstima, nervira me što je mali za fotografije - ja volim da vidim lepu fotku ali veliku, bar koliki je ekran lap topa. Mali je za fotose, mali i za čitanje, ali (pre)veliki za nošenje. Moja supruga ima dva "pametna" i od kad ih koristi retko kad se javi kad je pozovem. Kaže, nisam ga ponela, nezgodan je za u džep. No ona s njim fotografiše, surfuje netom, snima video klipove... jedino retko telefonira. Telefon - ajde?!
Naravno, sve u njima čuva, i fotografije, i poruke, i lozinke, i... Ona veruje da je "e" neuništivo. A ja znam da je kvarljivo. Da nije, jer da je (dugo)trajno ne bi izbacivali nove modele "još pametnijih" svake godine. A kad vam crkne originalna baterija koja izdrži ceo jedan dan kupićete kinesku zamenu koja traje 2 sata. A i originalna je kineska.
No, sve ipak zavisi od nas, tj. od vas. Jer pametni uređaji nisu samo za glupe korisnike (klikni levo na link pa vidi!). Pametan koristi prednosti "e" doba, ali mu ne robuje. Glup ne može bez mobilnog ni u wc-u. A idiot ga koristi i dok vozi. Prosto je neverovatno koliko je zavisnika od "pametnih telefona"! U kafani s prijateljima bulje u svoje mobilne, bulje u autobusu, bulje na utakmici... Momci gledaju cure ali preko mobilnog, cure gledaju sebe - selfi bre.

e-2

Pametan mobilni nije samo telefon, to je uzurpator, kradljivac vašeg vremena, kojeg isprazno traćite. Koristan jeste, ali zar baš mora toliko, zar je to život? Evo, ovo pišem na lap topu, koristim tastaturu. Zamislite da pišem na pametnom telefonu! Ne kažem, moglo bi i to, ali zar to nije suludo i naporno. Stoga ja ne volim ni da čitam preko mobilnog a kamoli da pišem. Komjuter je zamenio pisaću mašinu, kompjuter sa tastaturom i mišem, a ne ebeni mobilni.
E banking, e parking, e šoping, e do mojega - čak postoji i e novac. Neki elektronski, virtuelni. I mene počinje da grize crv, što ne bih par penzijica pretvorio u te bitkoine ili kako se već zovu, pa elekronske novce (za ovce) držao u kompjuteru umesto slamarici. Ali šta kad jednom nestane struje... Na duže.
Kad čuju da ne koristim pametni mobilni moji drugari ne mogu da se načude. I još mi zameraju što ovaj sajt nisam prilagodio za mobilne. E, baš neću! Ja pišem za one koji čitaju iz zadovoljstva na kompjuteru, a za nervozne koji čitaju samo dok se "kane" na wc šolji marim baš!


Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u