sreda, 23 oktobar 2013 22:25

Spro PowerShade serija fider štapova

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

spro-fiderHolandska kompanija SPRO (Sports PROfessionals) je već duže vreme veoma popularna na našim prostorima, moglo bi se reći prvenstveno zbog mašinice Blue Arc, koja je kod naših ribolovaca stekla gotovo kultni status. Međutim, Spro osim tibolovačkih mašinica ima i veoma široku gamu štapova za skoro sve vrste ribolova, a u skladu sa rastućom popularnošću fider tehnike i veoma širok asortiman fider štapova.

Kod nas fider tehnika (konačno) beleži značajni porast popularnosti, pa samim tim je i izbor štapova koji se ovde mogu kupiti sve širi. Od Spro fider štapova svakako je napopularniji model "Pellet Feeder", koji nosi na sebi potpis legende fider ribolova Döme Gabora. Marketing i njegovo ime su učinili da ovi štapovi definitivno postanu najpopularniji i najprodavaniji Spro fider štapovi, ne samo kod nas, već i u ostatku Evrope. Uostalom, pogledajte različite forume i sajtove, videćete da se ubedljivo najviše spominju upravo ti štapovi, uz Daiwu Aqualite Feeder, koju sam takođe predstavio u tekstu Daiwa Aqualite Pellet feeder - prvi utisci. Istini za volju, ovih štapova ima (naj)više u našim prodavnicama, pa je i to razlog što su toliko poznati našim ribolovcima.

Međutim, jedna druga serija Spro fider štapova je po meni donekle nepravedno zapostavljena. To je serija "PowerShade".

spro-powershade-feeder-tr

Cenovno je relativno blizu modela "Döme Gabor", ali je kako po izgledu, tako i po karakteristikama potpuno drugačija, pa mislim da zaslužuje da bude posebno predstavljena, zbog nekoliko veoma originalnih detalja, koji zaslužuju koju reč više.

Ono što će, garantujem, prvo privući vaš pogled je veoma neobičan "rebrast" izgled blanka na krajevima, tj. blizu spojeva (slika dole).

spro-spiral-winding

Ovo veoma zanimljivo rešenje ima dvostruku ulogu. Na tim mestima dodatno ojačava spojeve, ali takođe znatno olakšava rasklapanje štapa u određenim situacijama kada dođe do zaglavljivanja delova i kada je rasklapanje otežano. Svi znamo kakave muke nastaju kada dođe do zaglavljivanja spojeva usled dugog stajanja štapa na suncu ili kiši, ili prilikom naglog zagrevanja i hlađenja blanka. Ovo rešenje će nam olakšati odvajanje delova, jer će ruka imati sigurniji oslonac kada obuhvati štap na mestu spoja, tj. manje se klizati po blanku, zbog već pomenute rebraste strukture. Ovo rešenje u praksi deluje veoma dobro, rasklapanje delova je lako, brzo i jednostavno. Naravno, u ekstremnim slučajevima neće nam pomoći (skoro) ništa, pa ni ovo, ali postojanje ovakvog pomagala znatno doprinosi sigurnosti prilikom pecanja ovim štapom. Isprobajte, i uverićete se da je rasklapanje zaista olakšano.

Iako ovo rešenje možda nekome izgleda donekle glomazno ili kabasto, u stvarnosti je veoma elegantno i štapu daje određenu dozu futurističkog izgleda. Kada smo već kod spoja, treba reći da je on izuzetno dobro odrađen. U pitanju je "put over" način spajanja, ali urađen tako da dosta vizuelno podseća na klasični spigot (trn). Ovo je u poslednje vreme veoma čest način obrade i izgleda spojeva, jer sa sobom donosi osobine i spigota i klasičnog put over spoja. Spojevi veoma dobro "dihtuju", nigde nema "lufta", a štap je dobro uštekan.

Svi štapovi iz serije PowerShade vizuelno veoma atraktivno izgledaju. Rukohvat štapova je izrađen od kvalitetne plute pune dužine, zaštitna (end) kapa je urađena od kombinacije metala i gume i veoma će dobro sačuvati blank prilikom eventualnih padova.

Kad sam već spomenuo blank, važno je reći da je izrađen od kvalitetnog japanskog karbona, što je na sajtu Spro na više mesta posebno naglašeno. Da stvari budu još bolje, blank je dodatno ojačan upletenim kevlarskim trakama (2t), koje mu daju dodatnu snagu i čuvaju blank kod većih opterećenja. Međutim, ovde treba napomenuti i razrešiti jednu zabludu koja je još uvek prisutna kod nekih kolega ribolovaca, a to je da kevlarska vlakna čine blank (skoro) nesalomivim. Istina je da kevlar, kao i neki drugi materijali, zaista ojačavaju blank, ali nikako u meri u kojoj to neki misle. Jer, ako grafit odluči da popusti, kevlar tu neće mnogo pomoći. Sa druge strane, jako je bitno i koliko su kevlarska vlakna gusto pletena. Često vidimo na nekim štapovima samo dve ili tri kevlarske trake upletene toliko retko, da imaju samo psihološki tj. marketinški efekat na potencijalnog kupca (narodski rečeno "šarena laža"). Na Spro PowerShade štapovima je pletenje na sreću dovoljno gusto da upotreba kevlara ima smisla. Na donjoj slici se vidi kako to pletenje izgleda.

spro-kevlar-tr

Inače, blank je (pre)lepe boje, završna obrada je više nego solidna (mada ne vrhunska), ali od štapa ove cenovne kategorije ipak ne možemo očekivati savršenstvo, kao kod modela koji koštaju dvostruko ili trostruko više. Karike su izrađene od silicijum karbida (SiC), ali nisu Fuji. Rolenhalter je klasičan, urađen je od kombinacije plastike i metala, koji ga dodatno ojačava na mestima gde "seda" stopa mašinice.

Serija PowerShade se sastoji od nekoliko modela, različitih dužina i težina bacanja. Za najfinije i najosetljivije pecanje tu su modeli "Sensitive", za pecanje nešto krupnijih riba tu su modeli Feeder M, MH, i H, a za najveće izazove postoji model SH (Super Heavy), težine bacanja neverovatnih 240g(!). Ne postoji ni jedan šaran pred kojim će ovaj monstrum od štapa pokleknuti. U tabeli vidite detaljne specifikacije svih štapova u seriji:

poweshade-karakteristike-tr

Ja sam ovom prilikom testirao model "Carp Feeder" koji je, samo ime mu kaže, namenjen pecanju šarana, doduše ne onih baš najkrupnijih. Težina bacanja mu je 120g i to je oznaka na samom štapu (mada na sajtu Spro piše 130g), dužina standardnih 3,6m, što je ujedno i najpopularnija i najuniverzalnija dužina za fider štap.

Uz štap dolaze tri različita vrha, sva tri od punog karbona, a detalj koji mi se naročito dopao vidite na slici dole.

spro-top-tr

Svaki od vrhova je jasno obeležen, što nam znatno olakšava njihovo razlikovanje i ubrzava zamenu, kada se ukaže potreba. Ovo nije baš redovna pojava kod fider štapova, pa je to svakako dodatni plus. Model "Carp Feeder" ima više nego dovoljno snage, kako kod izbačaja, tako i kod opterećenja prilikom zamaranja krupnije ribe. Brže je akcije, a prilagođen je pecanju i na stajaćim, ali i na tekućim vodama. Bez problema izbacuje hranilice od 50g (teže nisam koristio, mada snage ima više nego dovoljno). Štap baca precizno, dobro je balansiran, lepo "leži" u ruci, a težak je oko 375g. Ovo ne smatram minusom, jer su mu zidovi solidno debeli, a tu je i dodatni kevlarski oklop, pa je ovakva težina opravdana. Doduše, fider štapovi određeni deo vremena provode u držačima, pa težina ipak igra manju ulogu nego kod nekog štapa za varaličarenje, koji je non-stop u akciji (rukama).

Da na ovom štapu ne bude baš sve savršeno, "pobrinuo" se nešto deblji rukohvat, za koji mislim da bi mogao da bude tanji. Deluje donekle glomazno, pa će više odgovarati kolegama ribolovcima sa nešto većim šakama.

Osim ovoga, bilo bi lepo da su na vrhovima, uz oznake "light", "medium" i "heavy", upisane i brojčane oznake u uncama (oz), mada je odlično što i ovakve oznake postoje.

Takođe, štap ovog cenovnog ranga (trenutno oko 65 - 70€ u maloprodaji) zaslužuje bolju futrolu za transport. Navlaka (futrola) koja se dobija uz ovaj štap spada u one najjeftinije i više priliči nekom štapu od 1000 din. nego modelu iz ove cenovne kategorije. Platno je loše i tanko, pa štapu pruža samo najosnovniju zaštitu. Malo deblji materijal ili pliš bi svakako dobrodošli, a štapu bi dali dozu ekskluzivnosti. No dobro, ovo je moje lično mišljenje, a ovi detalji ipak ne utiču mnogo na više nego solidnu ocenu koju ovaj štap zaslužuje.

Jedan kolega ribolovac me je pitao da li je u ovom trenutku bolji izbor već pominjani Daiwa Aqualite Pellet Feeder ili ovaj Spro PowerShade?

Iako je reč o potpuno različitim štapovima, direktno poređenje nije prikladno, mada... ovi štapovi ipak imaju neke sličnosti. Oba su namenjena za teži fider ribolov, a i cenovno su relativno bliski, ali isto tako se razlikuju u dosta suštinskih detalja: prvenstveno u dužini (Daiwa je dužine 3,9m, a Spro je 3,6m), ali i u načinu izrade, ergonomiji, kao i samom pristupu proizvođača izradi fider štapa.

Ako bih dao sasvim slobodno i lično mišljenje, bez obzira na sve sličnosti i razlike, Spro PowerShade Carp mi se čini u ovom trenutku kao bolja kupovina, iako lično imam i Daiwu kojom sam više nego zadovoljan. Vi svakako pogledajte oba modela, ali i sve ostale koji se nude na našem tržištu, pa u skladu sa ličnim afinitetima izaberite model za sebe.

U jednom od narednih tekstova, napravićemo presek trenutnog stanja najpopularnijih štapova namenjenih fider pecanju, sa osnovnim karakteristikama, cenama i iskustvima kolega koji ih imaju, kako bismo potencijalnim kupcima pokušali da maksimalno olakšamo izbor.

Vladimir Jovicki Jovis

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u