sreda, 23 oktobar 2013 22:41

Nostalgija – Shakespeare Standard 2003 GF

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

sekspir-1Pogledajte ovaj „novitet“ u mojoj mini kolekciji starih i retkih mašinica - Shakespeare Standard 2003 GF. Iako je ova stacionarna mašinica stara ko zna koliko godina (skoro koliko i ja), odlično je očuvana, skoro nigde nije oguljena niti udarena, a sve na njoj i dalje radi savršeno! Treba da čujete zvuk kada ručica zatvori preklopnik! Sve radi meko i nežno i čuje se samo jedno odmereno „klik“. Zaista neverovatno, posle tolikih godina.

 Koliko je stara nemam pojma, čak i na Internetu nema nikakvih podataka o njoj. Moja pretpostavka je oko 40-45 godina, jer sam u katalogu Šekspira iz 1972 godine našao najsličniji model ovoj mojoj, ali čak i taj model iz kataloga je noviji, sudeći po „modernijem“ preklopniku i nešto izduženijoj špulni. Evo na slici taj model iz kataloga ’72, a ako neko zna iz koje godine je ova moja neka javi.

shakespeare-reel

sekspir-2

Naravno da sam je odmah otvorio, a kako izgleda unutra vidi se na slici: sve skoro isto kao i prvog dana! Detaljno sam zagledao zupčanike i prenosni mehanizam, verujte nema trunke habanja niti znakova da je ikada radila. A radila je sigurno, što se vidi po malom useku na vođici strune. Taj detalj moram da rešim, mada ni ovako nije strašno.

sekspir-3

Merio sam i prenosni odnos – otprilike 2,8:1 (nešto manje od 3 okreta rotora na jedan okret ručice), kapacitet je oko 0,30/100. A koliko ima (kug)lagera? Ni jedan! I ne treba joj.

Obratite pažnju na debljinu osovine na koju se šrafi ručica! Čik danas nađite tako nešto! I treba li uopšte napominjati da su i telo i rotor napravljeni od metala, a špulna je od bakelita (na današnjim mašinicama je uglavnom obrnuto...)

sekspir-4

Jedva čekam da je iznesem na vodu, namontiranu na najnoviji Shakespeare fider štap, ili Byron meč, pa da krenem da motam! Čini mi se dobra i za neko fino zimsko varaličarenje, mekanim monofilom – jer pletenicu baš ne slaže ko Shimano, zbog jednostavnog (ali zato trajnog!) sistema. Mali prenosni odnos utiče da džig ili vobler samo lenjo poskakuju i jedva se kreću...

Ima kolege da popadaju u nesvest kada vide čime pecam, ali i kada čuju kako radi kao singerica, samo prede ...tik-tik-tik-tik-tik...

Pogledajte špulnu, kao nova, čak i crvena ukrasna boja stoji kao iz fabrike.

shakespeare-spool

Ovu mašinicu planiram da detaljno očistim od prašine koja se skupljala godinama i malo osušenog ulja, a onda da je lepo podmažem i dotegnem. Kada to uradim, radiće još godinama kao nova, mada i ovako „u viđenom stanju“ može na vodu bez problema.

Joj Bože, kako se nekada lepo pecalo i uživalo...

Obožavam ove raritete, strašno sam nostalgičan za tim lepim vremenima. Evo za sve vas koje drma nostalgija jednog linka!

Da ne bude zabune, volim ja itekako i nove, moderne mašinice, ali ove stare imaju dušu. Eto!

A koliko me je koštala? Jedan vobler! Verujte mi na reč.

PS. Pecanje savremenim stacionarnim mašinicama je naravno komotnije, lakše i efikasnije, tu nema dileme, ali ne zaboravite da se i ovakvim starim mašinicama itekako pecalo i upecalo!

Nije ovo nikakav poziv da batalite vaše nove, savremene mašinice i jurite po buvljacima ove polovnjake, već pokušaj da oživim jedno lepo vreme koje je moja generacija imala sreću da proživi. A, ako ipak nekada negde vidite ovakav raritet, kupite je i osetićete duh davno prošlih vremena...

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u