sreda, 23 oktobar 2013 21:47

Tri Daiwe - isto mesto, ali različito meso

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

bradia real enginePrvu mašinicu za pecanje video sam kod nekog nemačkog turiste daleke 1965. godine – blinkerisao je u Jelsi na Hvaru. Zapanjeno sam buljio u to čudo, nikako nisam razumevao šta to on otvara i zatvara, prebacuje i zabacuje, i kako ta sprava radi. Od tada je prošlo skoro 50 godina, a ja sam se nagledao mašinica, pecao svim mogućim modelima, rasklapao ih... i uglavnom uspevao da dokučim kako rade. Ipak, čak i danas, poneki modeli me zbunjuju nekim rešenjima, pokadkad mi nije jasno čemu šta služi.

Daiwa Certate je osnovi model, rodonačelnik svih serija Real Four projekta. Bilo da su Daiwe niže klase, bilo više (ovo „više“ prihvatite uslovno) kao Exist ili Branzino, Certate je i dalje udarni model te kompanije.

U međuvremenu se pojavila i nova Daiwa Certate, ali ovde ćemo se pozabaviti tim prvim modelom i njegovim klonovima, jer su i svetu i kod nas veoma popularne. Daiwa Certate je vremenom dobila više verzija, čak previše – samo su nazivima zbunjivali ribolovce - ali su svi modeli u suštini jednaki, razlikuju se u ponekom ležaju više, vrsti zupčanika, obliku ručice... i znatno višoj, pa i previsokoj ceni. Iako ni osnovni model Certate nije bio jeftin.

Daiwa nema običaj da kao Shimano različitim imenima i ponudom stvara zabunu, nema posebne modele za USA, Evropu ili Japan, ali kod Certate ima. Iako je plava Certate bila prodavana širim sveta, od Japana do Amerike, za Evropu je lansiran srebrni Infinity Q kojeg nema ni u USA ni u Japanu. Potom je napravljena crna Daiwa Bradia – model praktično samo za Japan (ako je nabavite dobićete i uputstvo sa ovakvim &!#$?*&# slovima). A danas je lako nabaviti bilo koji model, čak iako nije namenjen vašem tržištu, jer postoji kupovina preko interneta.

tri-daiwe

Tri slične Daiwe – Certate, Infiniy Q, Bradia

Elem, model Infinity Q je bio skoro skroz (skoro!) isti kao Certate, ali Bradia nije. Ona je bila malo siromašnija (dva ležaja manje, nema „titanijumski“obod špulne) ali mnogo jeftinija! Recimo, svojevremeno se mogla kupiti u USA (istina ograničen kontigent) po 149,99 dolara! Naravno, planule su Bradie dok su reko „keks“. A rasprodane su i iz Japana. Danas ih više ne proizvode - iako su se poslednje pojavile najkraće su trajale?!

U stvari, valjda su baš stoga što bi dugo trajale kratko prodavane, jer su bile i po više od 100 evra jeftinije od Certate ili Infinity Q. Danas ih još uvek možete kupiti na internetu, ali za 250 evra, pa i više – uglavnom iz druge ruke. Zašto su poslednje lansirane a tako brzo povučene iz proizvodnje, iako su vrlo brzo rasprodane, ja drugog razloga ne vidim sem da je Daiwi profit po komadu prodate Bradie bio mali.

daiwa-bradia-trofej

Najelegatnija iz čitave serije – Daiwa Bradia

Ali ne samo da su bile najjeftinije, nego su bile i najlepše! Crne, elegantne, bez nepotrebnih šarenih aplikacija, odavale su već i samim izgledom robustnost i trajnost. Eto tako je ni ja nisam nabavio, iako mi se odavno neka Daiwa nije toliko dopala kao Bradia, bez obzira što nema beskrajni vijak.

No, Certate i Infinity Q su bile skoro iste, pa zaista nije jasno zbog čega je uopšte za Evropu lansiran I-Q. Ako je jedino zbog srebrne boje, mogli su Certate da ne farbaju u plavo nego u srebrno. Jeste i Infinity Q lepa Daiwa, ali Bradia je meni lepša. Uvek sam više voleo elegantno crno, nego šljašteće srebro ili blješteće zlato. Eto na slici ispod Infinity Q.

i-q

Sve tri mašinice imaju jednake metalne rotore, jednaka metalna tela, iste pogonske i prenosne sisteme i jednake materijale, jednake ručice, sve imaju prenosni odnod od 4,8:1, jednake kapacitete špulne i težine... samo Bradia ima manje lagera (7+1), a Certate i Infinity Q po 9+1. Ja sam buljio i buljio u njihove šeme, i nisam našao neke bitnije razlike u delovima i sklopovima, osim broja 79 (78 dela nema?) na Certate, kojeg nema Infinity Q. Evo i vama, pa ih pogledajte: šema Certate je skoro ista kao šema Infinity-Q (kliknite na linkove da vidite šeme u većoj rezoluciji – crveno su ležaji!).

rotor-preklopnik

Metalni rotor, preklopnik, vođica – sve isto na sva tri modela

Takođe sam analizirao i šemu Daiwe Bradia – i nisam video neke razlike! Jedino je, verovatno, ležaj manje u rukohvatu. Gde „fali“ još jedan kuglični ležaj nisam otkrio. Pokušajte vi. Uostalom, to i nije bitno, 7+1 je i više nego dovoljno, posebno što su glavni i važni kuglageri tamo gde i trebaju da budu. Sve preko toga, 9, 12 ili 15 je nepotrebno. Pa čak je i 7 previše...

Sada već gubite strpljenje, jer se pitate čemu ovoliki tekst ako su sve tri Daiwe jednake. E pa jesu slične, ali ne baš 100% jednake. Možda na prvi pogled deluje da je to jedna rola u tri verzije, ali ja ne bih bio ja kada se ne bih upitao „u kom grmu leži zec“? Uporno sam istraživao i zapazio naoko sitnu razliku. Sitnu – ali bitnu!

Pogledajte dobro ove tri fotografije, da li su mašinice jednake?

3-debljine

Nisu! Pogledajte mesto koje pokazuju strelice. Kod sve tri se razlikuje debljina zida kućišta! Ni manje ni više nego baš to. Zašto? Zar nije pametnije – racionalnije i jeftinije – napraviti samo jedan kalup za telo, a ne tri, pa ih samo različito farbati? E, ja odgovor nemam, ne znam zašto je na jednom delu tela Infinity Q najtanja, Certate nešto deblja, a Bradia tu najdeblja? Sve ostalo jednako, ali ne i tu? Istina, za nijansu je različit i oblik tog dela tela – Infinity Q i Daiwa imaju isti oblik, ali Certate različit? Da nije tu neko kritično mesto, kad je na Bradia-i dodavano „meso“?

Certate i Infinity-Q su se istovremeno pojavile, slične su ali za nijansu, eto, različite!

Bradia se pojavila znatno kasnije – najjeftinija a najdeblji zid. Verovatno i najjači!

Da li je moguće da je „tanki“ I-Q dobar za Evropejce (uostalom, za njih je i Shimano napravio Twin Power FC, praktično Stradic pod drugim imenom), za „ozbiljan“ svet već nešto ozbiljnije – Certate, a za Japance najjeftinije a najbolje – Bradia oblika korpusa ko Infinity Q ali debljih zidova. I to znatno debljih!

Ne verujem da je to razlog, ali objasnite mi zbog čega onda tri debljine i dva oblika tela?

Sva tri modela su Made in Japan, da ne bude zabune!

Mašinica Infinity Q je (u Evropi) bila malo jeftinija nego Certate, ali je Bradia bila mnogo jeftinija od obe.

Sva tri modela su odlične mašinice, da ne bude zabune! Ali...

Dobro, možda ja preterujem (ćuj bolan „možda“), ali takav sam – volim da znam. Jer ne kupuju se ovakve mašinice svaki dan. A ja, iako sam Srbin jesam i zagukheni Lala, pa još škorpija, nisam naivac da mi podvaljuje Japanac! NE-VO-LEM kad nam uvaljuju najskuplje ali ne i najbolje. Pazi bogati: dva legare manje, cena niža a zid najdeblji – ali jedino za Japan. E, ja nisam papan!

amortizer

Na početku rekoh da neki put ne kontam čemu služi neki deo. Eto, kod ove tri Daiwe nije mi jasan ovaj nazubljeni dodatak (na šemama broj 58) koji se naglavljuje sa zadnje strane na oscilujući zupčanik sa bradavicom. Kažu: služi kao amortizer udara, prigušivač šumova?! Nije mi jasno kako on to postiže, jer ako hoće prenos bez udara u šumova onda neka izbace zupčanike i ubace beskrajni vijak, hehehe.

A onda ne bi ovako loše slagale, zar ne? Na slici je Bradia.

bradia-slaganje

Eto, iako su ove tri Daiwe u stvari veoma jednostavne mašinice, meni su zagonetne. Manje više za „amortizer“, ali tri različite debljine zida na jednom istom mestu na telu, i dva oblika korpusa, a za praktično suštinski tri jednake mašinice, meni je nerešiva enigma. Dok to gledam, osećam se ko onomad dok sam zapanjeno posmatrao Švabu kako peca mašinicom, a ja imao plastični namotač, deset metara najlona i udicu (čim siđemo s voza, još u Splitu roditelji mi prvo kupe „pribor za pacanje“). Za pecanje i sećanje...

Uostalom, i ove tri slične Daiwe su za sećanje, jer se više ne proizvode (Bradie nema, Certate je postala i nova i drugačija, a Infinity Q ima rotor od Zaiona)

Slične, koliko i naše partije. Ne baš sve, ali skoro sve su jednake. Stoga bratac, ovoga puta, ne glasam ma ni za „Maslačak“, jer znam za jadac! Ne želim da dam glas onome koji će potom sklopiti koaliciju sa nekim za koga ni u ludilu ne bih glasao. Želim 100% tačno još pre izbora(!) da znam šta za svoj glas (i koga sve u koaliciji!) dobijam. Inače glas ne dam! Stoga i kada kupujem mašinicu želim da znam šta za svoje novce dobijam, želim onakvu kakvu koristi Japanac – najbolju, najlepšu, a najjeftiniju. Ili ko Amerikanac – Shimano Stradic FJ. Jer, iako nisam ni Japanac ni Amerikanac, nisam ni indijanac!

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u