sreda, 23 oktobar 2013 21:05

Daiwa - Caldia, Ballistic, Theory, Procyon, Freams

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

daiwa-200Od dana kada je Daiwa promenila ime u – Daiwa, sve sam teže uspevao da dokučim o čemu se, zapravo, radi. Ali ako sam nekako i razumevao, pa uspevao da pohvatam konce, kada se radi o mašinicama iz vrha ponude ove, uz Shimano praktično jedine preostale velike kompanije, role srednje klase su mi zadavale veliku glavobolju. Toliku da se uopšte nisam trudio ni da detaljnije zagledam a kamoli predstavljam Daiwe niže srednje i najniže klase, jer ih je bukvalno na desetine. Ali ni razvrstati Daiwe srednje klase – znači sve ispod modela Exist, Certate, Branzino (i njihovih brojnih klonova) – nije uopše moguće. Stoga je ovaj tekst pokušaj da vam pokažem (i objektivnim ribolovcima dokažem) zašto je to nemoguće.

Prvenstveno zato što (nas) stalno farbaju! Iako je kod nas prilično fanova Daiwe, uzalud sam „guglao“ ne bih li pronašao neki „zglavan“ te(k)st o njihovim miljenicama. Jok! Sve je bilo uzalud – samo „kupujem-prodajem“, ili neke detinjarije tipa „Daiwa je san snova, a Shimano noćna mora“, „moja Daifa peca sama“ i slično. Ajde što hvale Daiwe sa vrha (i tata bi sine!), ali za njih je svaka Daiwa – najbolja?! Dobro, ljubav je slepa pa se početnici lako zablentave, ali stariji odovno ne vole ništa – sem love. Stoga kada na internetu, na stranicama na srpskom (hrvatskom...) jeziku, ukucate „Daiwa“ iskoče brojni linkovi – ali ozbiljnijeg teksta nigde. Samo šverceri, (pre)prodavci i naivci - zaljubljeni momci ribolovci – kojima se otimaju novci.

Pokušao sam da nešto detaljnije saznam i sa stranih sajtova, ali avaj – osim stranica trgovačkih sajtova, slaba vajda. Čak su me izneverili i braća Rusi, i oni testiraju tri Shimana - jedna Daiwa! Naravno, forumima verujem onoliko koliko su stručni i detaljni analitički tekstovi, a ne „rekla-kazala“ postovi - reklamne (pre)poruke anonimnih likova poznatih nikova.

Zato sam seo i pošteno se napatio pišući ovaj tekst. Uostalom, kada pogledate sliku ispod razumećete bolje zbog čega je, od kada je Daiwa postala - Daiwa, gotovo nemoguće razlučiti šta je šta. Evo tek nekih par modela, uslovno nazvanih „srednje klase“,  za široke narodne mase. A ima još mnogo takvih šarenih modela svih fela.

caldie

Šta je šta, koliko koja ima lagera, skoro da nije moguće saznati. Sem da lično svaku rasklopite, kuglagere prebrojite. I otkrijete zemlju porekla. Jer je bilo modela iz Japana, ali su potom bile iz – Tajlanda?! A tek nazivi! Recimo Daiwa Caldia bela, pa Daiwa Caldia plava, pa Daiwa Caldia X srebrna, pa Daiwa Caldia Kix (da li se to čita „kiks“?)... Ma, sve je to jedan veliki totalno nejasni miks!

Posebno mi se nije dopao taj azijatsko-orijentalni dizaj – sve nešto zašiljeno, špicato, da ne kažem čipkasto. Pa ponegde aplikacije pink boje.

E, onda se pojavila nova Daiwa CaldiaAir Rotor, Zaion i Mag Saeled. Evo je ispod na fotkama.

daiwa-caldia

caldia-tabela

Šta je Air Rotor – znate. Ako ne znate pogledajte novu Daiwu Exist 2012. Tu ćete saznati šta je i Zaion. Jer sada je sve više modela od tog kompozita. Shimano nas ubeđuje da je CI4 najbolje rešenje, a Daiwa da je Zaion. Ali obe kompanije, još uvek, svoje najbolje modele prave od alminijuma i magnezijuma! Daiwa to (valjda?) naziva Hardbody-Z. Pre su legure alminijuma i magnezijuma nazivali Super Metal. Sada više nema tih "super metala", a Zaion postepeno zamenjuje Harbody-Z korpuse i rotore. Ali je običan rotor, ili Super Metal rotor, postao Air Rotor. Dobro, oblik "vazdušnog rotora" jeste zanimljiv, masa manja, inercione sile i momenat inercije mali, rotor lakši, verovatno i balansiraniji.

freams-rotor

freams-preklopnik

I onda, povrh svega – magnetno zaptivanje! Ono je prvo primenjeno na Certate, potom i na Saltigi, a sada evo i Caldia ima Mag Sealed zaptivanje. Za role za more još i da razumem – slana voda nagriza zupčanike i osovine ukoliko uđe u mehanizam, ali brate zašto i za običnu Caldiu takvo zaptivanje? I ne samo za nju...

Nova Caldia se zove – Caldia. Ali slični su i ostali modeli sa Zaion telom i Air rotorom. I imaju sada, gle čuda, Oil Sealed - zaptivanje magnetnim uljem (nastalo na temelju mehanizma Mag Sealed). No, da se ja ne bih više zlopatio, evo vam katalog Daiwa 2012 na hrvatskom – sve piše, hehehe. Ko razume – shvatiće. Ja baš i nisam sve skontao, ne što ne razumem hrvatski – naprotiv – nego što izgleda ne razume ni taj ko je za katalog prevodio. Ali nešto ćete razumeti: težine, broj ležaja, kapacitet, itd.

ballistic-procyon

Daiwa Ballistic (levo) i Daiwa Procyon - brži prenos, mašinice za USA tržište, iako se Ballistic nudi i Evropljanima

Primetili ste da je nova Caldia ispred modela Ballistic i Theory. Vidite i da je Ballistic brži. Stoga možete model Daiwa Balistic da nađete i na američkim sajtovima – oni vole brže role, prenos uglavnom 6:1. Međutim, ako „guglate“ pronaćićete i ovu mašinicu – zove se Daiwa Procyon. I ona je brza, i ona je za USA tržište – u EU je nema. Interesantno da taj Procyon ima Air Rotor, ali telo nije Zaion, nego Harbody-Z – metalno, bre! A opet, jeftiniji je nego Daiwa Ballistic. Valjda što ima manje kugličnih ležaja.

Ali i sporija Caldia ima manje ležaja od brzog Ballistica – a skuplja je! Pa sad ti budi pametan.

Znači, u Evropi: Caldia, Ballistic i Theory, a u Americi: Ballistic i Procyon, od novih modela sa dizajnom bez orijentalnih primesa. Ali grešite ako mislite da je to sve. Jer naišao sam i na ovu Daiwu! Majko mila, šta je sad to? Daiwa Freams!

daiwa-freams

Eto i podataka i o njoj, jer je u katalogu nema. I ona ima „Oil Sealed“ zaptivanje, Zaion telo i Air rotor – a klasičan motor.

Znam da vam je sada malo (ne mnogo) jasnije, ali vas više interesuje kako rade, kako izgledaju iznutra. Dobro, i za to sam se postarao. Evo videli ste (gore) kako izgleda taj Air Rotor, a vidite i pogonsko-prenosni mehanizam u Zaion telu mašinice Daiwa Freams (ispod).

freams-pogon

freams-prenos

Isto tako izgleda i utroba ostalih, sa par ležaja više ili manje. Znači, čista klasika koju Daiwa primenjuje još od onomad, od kada se ratosiljala Worm Shafta. Taj sistem slaganja zaista nije loš, jedino se ne može primeniti za dugačke i plitke špulne. Stoga sve ove Daiwe imaju kraću a dublju špulnu. Struna je sasvim korektno složena, istina malo više gomila na krajevima a sredina je usukana, ali to su zanemarljive nijanse. Na slikama se lepo vidi kako slaže nova Daiwa Theory.

theory-1

theory-3

Naravno, nije potrebno napominjati da sve iole ozbiljnije Daiwe odlično koče, jer imaju velike frikcione diskove u frontalnoj kočnici. I pogonski zupčanici su pozamašnih gabarita i velikih zuba, tako da su sve to snažne mašinice (naravno, zavisno od veličine i brzine prenosa). Skoro sve Daiwe (Certate, Exist, Branzino... i ove iz teksta) Real Four koncepta imaju prenosni odnos 4,8:1. To nije samo stoga da bi bile jače, nego i da bi solidno slagale. Usklađivanje broja obrtaja i relativno kratkog hoda špulne gore-dole je uslovljeno nedostatkom Worm Shafta. Sasvim druga priča je Basia sa beskrajnim vijkom - ona slaže ki... Shimano!

Međutim, ono što je u koliziji sa jakim zupačinicima u čvrstim telima su ručice. Nisu one slabe, ali se u sve pominjane modele ne uštafljuju nego provlače, pa sa druge strane tela zavrtnjem navlače. Zaista je neverovatno da se toliko energije i stvaralačkog zanosa unese u „magnetsko zaptivanje“, Air rotore i Zaion bokove, a onda ručica provuče kao kod najlošijih mašinica najniže klase. Verovatno zbog uštede. Što da režu navoj na ručicu i urezuju ga u zupčanik – kad je ovako najlakše, najbrže i najjeftinije. Pa onda samo ptefarbavaš tela i špulne, ubacuješ ili izbacuješ po koji kuglager, izmišljaš nova imena - i lansiraš "nove" modele. A na svaku ista ručica pasuje.

daiwa-rucica

Zaista, gde je tu logika: jake mašinice, zaptivene za more – a ručice ko za devojčice?!

Međutim, ono što najviše iznenađuje je da sve ove Daiwe nisu jeftine – od 150 pa do 250 evra im se kreću cene. Naravno, u Americi su jeftinije, ali i prebrze. Jer za nas je prenos od 4,7 ili 4,8 prema jedan – taman. Naši ribolovci, a posebno pominjani fanovi na početku teksta, volie jake mašinice. Toliko vole jake role da im ni kilave ručice ne smetaju. Zato toliko cene sve Daiwe, bez obzira što nisu jeftine ni kada su – kineske!

A sve ove su, sada, Made in PRC. Nekada Japan, potom Tajland, a sada Kina. Iako nisam ubeđen da su tajlandske bile bolje, umeju i Kinezi sada da naprave. Ali čim su postale kineske – 100 posto znači da su jeftinije. A da li su slabije ili bolje nije bitno – verovatno su jednake. Ali ne i po ceni.

Samo, ako su kineske zašto su toliko skupe? Pa ovaj stari Ryobi (prvi, za novije modele ne znam i ne garantujem!) Zauber je takođe kineski, sav je od metala, ima ručicu koja se ne ušrafljuje, ali je od nove Caldie tri puta jeftiniji. Mislim da znate koji je model isplativiji. Jer sigurno nije Caldia (tri puta) bolja.

ryobi-zauber

 Dragan Jovanov Glod

P.S. Videli ste šta (nam) radi Shimano sa svojim modelima za Japan, Evropu i Ameriku, sa CI4, X-SHIP i Paladin forama. Isto (nam) to radi i Daiwa sa Air rotorima, magnetnim zaptivanjem i Zaion fazonima. Ali kod Shimana bar znam šta bih za razumnu svotu kupio – Stradic FJ iz Malezije. Ali ne znam koju bih Daiwu u cenovnoj klasi 150 evra (180 dolara u USA) izabrao. Jer sve Daiwe koje mi se zaista dopadaju u srednju klasu nikako ne spadaju.

A to što fanovima "Daife" ne smeta ni to što su iz Kine, ali Shimanu uvek zamere ako je iz Malezije, govori jedino o tome da smo mi iz - Jugoslavije. Srbije ili Hrvatske, svejedno - mentalni sklop nam je isti. Samo se po nazivima razlikujemo - ko i ove Daiwe.

Jer ni Daiwa više nije Made In Japan (ko ova stara Caldia X), niti smo mi više SFRJ. Nažalost...

caldia-japan

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u