sreda, 23 oktobar 2013 22:36

Daiwa New Certate - ručica ko Pepeljugina cipelica

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Certate-malaNajzad sam je malkice provrteo. Daiwa New Certate, bre! Joooj jarane, dobre role. Šta da vam kažem, a da vas ne lažem, nego: lepo, lako, jako i skupo. Meko radi, za Daiwu čak i tiho, skoro pa nečujno, slaže strunu odlično (s obzirom da nema Worm Shaf - idealno!), a koči savršeno. Uostalom, sve Daiwe Made in Japan kočile su ko Formula 1. Istina, neke su, recimo Exist, i nežne ko bolidi, preosetljive su na grublje postupke. Maltene da lepa mala, tamno plava, nema mane. Međutim...

Da ne poverujete! Samo četiri okreta da bi se ručica zašrafila – ali i odšrafila!

Da preklopite ručku – ne mere, bolan! Morate je skroz skinuti. Cap, 4 okreta, i skinete ručicu. Hoćete da pecate – cap – četiri okreta, i zaštafite ručicu.

Samo četiri okreta je (po meni) bezobrazno malo! (Ko ima, neka prebroji koliko puta treba obrnuti ručicu na Shimano Stelli, da i ne pominjem Millennium Limited Edition seriju). Zašto je to toliko važno?

Pa i nije – ukoliko vam New Certate služi za "určenje" a ne za ozbiljno pecanje.

Pa i nije, ukoliko ste je kupili da vam zavide komšije.

Ali šta ukoliko ste “suvozemni” vuk sa Dunava, ili varaličar sa Save, koji se probija kroz šiblje i grmlje, koji često menja mesta u potrazi za smuđem? Ko garantuje da se neće ručica uz put nehotice odšrafiti sama od sebe, tj. od granja i žbunja. Ili ćete svaki put skidati ručicu kad spot napuštate, pa je na novom mestu nanovo šrafiti? Zavrni-odvrni… Ajde?!

I još nešto: koliko je jako nešto što se plitko šrafi? Koliko je jaka “loza” sa 4 a koliko sa 24 navoja? Da li je jači deblja ili tanja navrtka, deblji ili tanji šraf?

Certate1

New-Certate

Ova Daiwa Certate nije moja, pa nisam smeo da “malo” jače šrafim i forsiram ručicu, a baš me zanima. Interesuje me šta kada udari somče od 20 kila, tada se mora malkice i ručicom pripomoći, kada somče ispumpate na površinu morate ga motanjem dovući.

No, možda preterujem, možda sam ko ona lisica koja ne može da dohvati grožđe pa kaže da je “zeleno”. No, jedno su basne, a sasvim drugo mašinica za novce masne! Stoga mi ovakve “sitnice” nikad neće biti jasne.

Uostalom, nije štednja na dužini navoja jedino na novoj Certate, da ne bude zabune. Daiwa očigledno štedi na "lozi" i kod Certate Vintage Custom (pogledajte pogonski zupčanik i broj navoja), i na starim Certate modelima, a i Bradia ima malo navoja. Pogledajte na slici ručicu koja se preklapa, model je Daiwa Infinity Q - priča je opet ista. A onda na kraju pogledajte koliko je navoja na ručici mašinice Shimano Stella FD. Pogledajte, prebrojte, pa zaključite šta je bolje - i sigurnije!

Certate-VintageCustom

daiwa infinity q

shimano stella fd

Ili računaju manageri Daiwe da ko ima para za prelepu Daiwu Made in Japan ima i za rezervnu ručicu. I tako, ko ima New Certate neka naruči i rezervnu špulnu i rezervnu ručicu. Jer đavo nikad ne spava, a po Marfiju ručica vam se neće nikad odšrafiti u stanu, ali uvek hoće kada ste daleko od kuće – recimo u čamcu na Saruleštiju.

Da, baš na Saruleštiju – jer za Ebro takva ručica nije.

Ali za Dunav može – u njemu ionako više nema riba.

Ako ima, javite gde – i pošaljite ulove, da ih objavimo!

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u