sreda, 23 oktobar 2013 22:31

Shimano World Shaula – plava zvezda iz sazvežđa Škorpija

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

world-shaula-malaLesath, Antares, Acrab, Shaula... svi pripadaju istom „sazvežđu“, ali su različitih cena i kvaliteta. World Shaula je vrh ponude iz te serije, jer je Made in Japan i prvenstveno je namanjen japanskom tržištu. Zbog toga je znak škorpije na kraju rukohvata. Inače, zaštitna futrola je Made in Korea, da vas ne buni. Postoje serije za multiplikator i za stacionarni čekrk (Baitcasting i Spinning), ali nas zanimaju štapovi sa klasičnim rolenhalterom, za mašinice.

Prvo što ćete zapaziti su transportene dužine – svi su dvodelni, a dužine 130 cm! Zbog čega nisu podeljeni bratski, po pola? Zbog težine!

Danas traje trka u lakoći štapova za varaličarenje. Međutim, da bi se dobio dovoljno snažan štap nije preporučljivi previše stesati debljinu zida, ma od kog da je materijala. Otuda je Shaula dobio kraći donji kraj. Jer je spoj, gle čuda, Put In! Gornji deo štapa se niti navlači na donji niti na trn, nego uvlači u donji! Tako je dobijena znatno manja masa (težina) gornjeg nastavka, postigna je fenomenalna lakoća, a zidovi ostali zavidno debeli. Koliko su Shaula štapovi zaista jaki pokazuje i dokazuje video klip World Shaula (klik na link!). Da su štapovi rađeni klasično, spoj na polovini, donji deo bi bi kabastiji – i teži. Štap bi još dodatno bio teži i da je spoj Put Over, pa i Spigot Joint, jer bi masa prednjeg dela (veći prečnik blanka) bila teža.

world-shaula

Eto zbog čega je tako konstruisan World Shaula. Naravno, da postoje dužine od 3 metra ili 330cm takvo rešenje ne bi „pilo vodu“, jer bi gornji nastavak posta predugačak i tako nezgodan za transport. Ali meni i ne treba duži štap od ovog lepotana od dva i po metra. Uostalom, težina od 175 grama za štap tolike dužine i nije malo. Ali ni mnogo! Jer ja ne volim ni teške ali ne (pre)lake štapove. Stoga je 175 grama opitimalno – i idealno!

shaula-spinning

Time je fizički smanjena težina štapa, a kvalitetom ugrađenih materijala blanka i karika – i tehnološki. Shimano kaže da je korišćen vrhunski karbon, blank rolovan naravno prepreg postupkom (unakrsna vlakna), pa je postignuta zavidna snaga i brzina štapa, a blank ima i zavidnu obručnu čvrstoću. E sad, šta je tačno Spiral-X Construction i High-Power-X niti znam niti me zanima – nešto od toga što sam napisao u prethodnoj rečenici jeste sigurno. A valjda je nešto dobro ako štapovi koštaju od 500 do 600 evra!

shaula-blank

E, kada toliko koštaju moraju biti i lepi. Stoga je blank presvučen keramičkim slojem (lakom) tako da se preliva u dugnim bojama (Rainbow Ceramic Coating). Kako to izgleda vidite na slici iznad. Meni to nije naročito lepo, ali nekome izgleda jeste.

Svemu tome prilagođen je adekvatan rolenhalter sa umetkom od plemenitog drveta, a rukohvat je, naravno, od vrhunske plute AA klase – kako i dolikuje vrhunskom štapu. Ne znam da li na rolenhalter pasuje stopa baš svake mašinice, ali Stella pasuje 100 posto!

shaula-rolenhalter

A karike? Zna se! Pa ima li boljih od jakih a laganih Fuji SiC sa pero-lakim titanijumskim ramovima? Nema! Zbog toga Wold Shaula baš njih ima. Već sigurno znate i po kakavom su poretku naređane, a i zašto su baš tako postavljene.

Sve to zajedno rezultira savršenim balansom štapa, pa još kada se pridodaju odlične bacačke peformanse (precizno i daleko zabacivanje varalica), brza akcija i velika snaga a mala težina, ostaje nam jedino da patimo što nemamo “jedan i po štap iz dva dela”, jer je Shimano World Shaula štap i po!

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u