sreda, 23 oktobar 2013 20:58

Shimano Sustain FG – crni biser iz Malezije

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

sustain-stopaPredstavili smo vam evropski Twin Power CI4, predstavili smo vam i japanski Twin Power X-Ship, pa je došlo vreme da predstavimo i američki “Twin Power” koji se naziva Sustain FG.Interesantno da evropski (2010. godina) ima rotor od CI4 kompozita – ali nije X-Ship; još je interesantnije što je japanski noviji (2011. godina) a nema CI4 rotor – ali jeste X-Ship; a najzanimljivije od svega je što američki ima i CI4 rotor i X-Ship tehnologiju – ali je iz Melezije!

Iskreno rečeno, lakše mi je da skontam principe na kojima funkcioniše zagonetni F-Duct i W-Duct na bolidu Formule 1 Mercedes AMG W03 nego da shvatim poslovnu politiku kompanije Shimano. Više ne razumem zašto je trenutno najnovija i daleko najpopularnija mašinica Shimano - Twin Power (odnosno Sustain) - čas iz fabrike u Japanu, čas iz fabrike iz Malezije, i kako to da trenutno najmodernija nije iz Japana. Naročito me zbunjuje što najmodernija i najnovija nije i najskuplja! Pitam se, ako je proizvodnja u Maleziji toliko jeftinija, finansijski isplativija, zašto tamo ne sastavljaju i Stelle i Twin Powere, nego samo Sustaine?

Poznato je da da Amerikanci zbog veličine svog tržišta uslovljavaju proizvođače. Ne samo Shimano i Daiwa, nego su i Nikon i Canon, Sony i Panasonic… uvek u SAD jeftiniji nego u Evropi (iako ni evropsko tržište nije malo, jer je tu i – srpsko, hehe). Cena je obično koliko dolara u USA toliko evra u EU (a često je u Evropi i skuplje). Možda je stoga Sustain FG iz Malezije. Jer, “ako hoćete jeftinije, eto vam role iz Malezije” – možda rezonuju menadžeri iz Shimana.

sustain-fg

Neka začkoljica postoji, samo ne znam koja. Možda je u pitanju i poreska politika, možda Ameri baš ne vole Japance, možda je manja carina na nešto iz Malezije nego kada je proizvod Made in Japan? No, jedno je sigurno – kvalitet mašinice iz Malezije ne može biti drugačiji nego da je iz Japana. Jer kompozit CI4 je Carbon Interfusion 4 iz bilo koje zemlje da je, hladno kovani zupčanik od duralumnijuma jednak je po kvaliteti i u Sustainu i u Twin Poweru (iako je verovatno taj Paladin i za Sustain FG i za Stradic FJ iskovan u Japanu)…

Ali zašto su onda Stelle za USA tržište Made in Japan?

Ne znam, a nije ni toliko važno, jer je to odlična mašinica, ma odakle da je, i ma za koga da je. Uostalom, pogledajte Sustain šta je:

   X-Ship

   New "Magnumlite CI4 Rotor" (1000-4000)

   Aluminum Sideplate

   Rapid Fire Drag

   New "Reel Stand"

   Paladin Gear Durability Enhancement

   Propulsion Line Management System

   Power Roller III.

   Aero Wrap II Oscillation

   SR-Concept: SR 3D Gear, SR One-Piece Bail Wire

   S A-RB (Shielded A-RB) Ball Bearings

   Aluminum Spool

   S-Concept: S Rotor, S Guard, S Arm Cam

   New Machined Aluminum Handle

   Direct Drive Mechanism (Thread in Handle Attachment)

   EVA Handle Knob

   WP Drag (Waterproof Drag)

   Maintenance Port

   Fluidrive II

   Floating Shaft

   Dyna-Balance

   Super Stopper II

Šta je ovde najbitnije? Manje više sve, ali najvažnije je ovo:

   X-Ship

   New "Magnumlite CI4 Rotor" (1000-4000) – da li ovo znači da veći modeli nemaju?!

   Aluminum Sideplate (a Alumnium Frame? Verovatno…)

   Paladin Gear Durability Enhancement

Taj magnumlite CI4 rotor ima i Shimano Vanqush, i on je X-SHIP, ima alumnijumsko telo – a da li ima i Sustain FG nije jasno – piše samo da je “sideplate” (pločica sa strane) aluminijumska. Verovatno je i “frame” (korpus sa stopom) od aluminijuma, ali me izluđuju kada jednom ne napišu od čega je rotor, a drugi put telo! Pa najvažnije od svega je da znate od čega je telo, od čega je rotor, i od čega su zupčanici. Ebe mi se više za broj ležaja – a to uvek napišu! Paladin Gear Durability Enhancement je zupčanik i pinion.

Eto, kada pogledate, pa uporedite, pomislili biste da je Sustain FG u stvari Vanquish. E nije!

Ne zbog broja kugličnih ležaja, ne ni zbog različitog korpusa, drugačije ručice i špulne, itd – nego što je Vanquish u stvari “karika koja nedostaje” – on je taj “Twin Power” sa CI4 rotorom i X-Ship tehnologijom – a Made in Japan! Samo se ne zove Twin.

sustain-trofej

shimanosustainfg-680

Opet, Sustain FG ima sve ono što je bitno. A i veličina ima za svakoga po želji, vidite tabelu. Naravno, kako je za Amere namenjen, on ima brži prenos – a Vanquish i brži i sporiji. Međutim, Sustain FG je skoro duplo jeftiniji!

Nije potrebno napominjati da crni “američki Twin” radi bešumno, da slaže perfektno a koči savršeno… Naravno, sve ro radi i Vanquish, ali je duplo skuplji, bre!

shimano-sustain-fg

E sad, kada kroz cenu poredimo, zašto onda ne kupiti američki Shimano Stradic FJ – kada je on skoro duplo jeftiniji nego Sustain FG, a takođe je X-Ship i ima isti HD Gear (Paladin Gear Durability Enhancement) pogonski sklop? Za broj kugličnih ležaja i CI4 rotor – marim baš! Evo podataka za Stradic FJ.

stradic fj specs

Na kraju, kada se sve sabere i realno (nepristrasno) uporedi, ispada da nam i dalje (pre)prodaju – kuglagere! Jer sva tri Shimana su X-Ship, imaju isti prvoklasan zupčanik – ali ni jedan nema metalni rotor. Ni jedan nema gratis rezervnu špulnu. Razlikuje ih praktično jedino broj ležaja: Vanquish 3000 12/1, Sustain FG 8/1, a Stradic FJ 5/1. Da li je Megalite rotor baš toliki napredak – ne znam.

Iskreno, ne znam ni da li je Made in Japan baš toliko značajno.

Što se samog dizajna tiče, ja sam partizanovac – meni je svejedno crno/belo.

Ali kad mi se od cene zacrni pred očima, odaberem belo! Uostalom, beli Stradic FJ ima (100% provereno) aluminijumsko kućište – a unutra crni zupčanik. Isti zupčanik u belom Stradicu kao i u crnom Sustainu!

stradic-fj-trofej

Čak su oba Shimana, i Sustain FG i Stradic FJ istoga dana i rođena – prošlog leta na ICAST sajmu u Las Vegasu.

Jedan crni, drugi beli – jedan 330 dolara, drugi 180 (veličina 2500). A oba iz Malezije.

Nažalost, po toj ceni, jedino za Amerikance.

Eto koliko profitira onaj ko istrebi Indijance.

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u