sreda, 23 oktobar 2013 16:35

Kada, zašto i gde puca ribolovački štap

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

bangBolje jeftin fiberaš, nego jeftin karbonac!

Na pitanje kada i gde puca, odgovora je više, pa ću pokušati da razdvojim one bitne razloge on nevažnih, ali uz napomenu da se meni ribolovački štapovi ne lome. Jer sam na početku ribolovačke karijere pecao nesalomivim Germinama od punog fiberglasa, a kasnije koristio gotovo isključivo vrhunske štapove za pecanje najpoznatijih brendova od karbonskih vlakana.

Po meni su tri razloga (nisam računao lomove nastale zatvaranjem gepeka preko štapa, gaženje blanka itd):

  1. Ribolovac
  2. Riba
  3. Fabrička greška

Iako je razlog pod brojem 2 možda suvišan, jer i kada je na štapu neočekivana riba (som umesto očekivanog smuđa, recimo) ili neočekivano velika, a štap pukne, opet je kriv ribolovac - ili je razlog broj 3, koji tek u ekstremnoj situaciji pokaže koliko blank (ne) valja. Uostalom, ukoliko pecate smuđa, a udari som, trebalo bi da pukne pletenica – osim ako nije 0,60-ica. Ali ko još time peca smuđa?

Znači: „ne postoji materijal dovoljno otporan na budale“. Stoga, idemo dalje...

Dakle, ribolovac je taj od koga sve zavisi!

Kada štap pukne, ili je korišćena predebela (prejaka) pletenica, ili je dril mašinice bio previše našpanovan.

Međutim, ukoliko je optimalna struna i kočnica mašinice, a blank ipak pukne, razloga je više:

  1. Štap nije dobro uštekan.
  2. Pletenica se umrsila oko vrha.
  3. U zabačaju je korišćen preveliki teret.
  4. Prilikom zamaranja ribe je previše agresivno „pumpano“.
  5. U trenutku privlačenja ugao je postao preveliki, znatno oštriji od 90 stepeni.

Vidite da je uvek kriv ribolovac. Pogledajte video koji pokazuje da čak i Sportex puca – u ovom slučaju je napravljeno nekoliko grešaka: dril previše dotegnut – špulna nije prokrizavala, ugao štapa preoštar – znatno manji od optimalnih 90 stepeni, suviše agresivno „pumpanje“ – žestoko privlačenja.

Međutim, moguće je i da bi štap sve to podneo – da je dobro sklopljen, tj. čvrsto uštekan.

Istina, to ne smem tvrditi, ali je sasvim moguće, jer je blank pukao oko spoja. Naime, kod brojnih zabačaja, gornji deo se, ponekad, odšteka, pa spoj bude, za nijansu, labaviji. To „za nijansu“ je nekad sasvim dovoljno - kao u priči „Deda i repa“ kad se u kolo uhvati i miš.

Evo drugog slučaja, u takođe ekstremnoj situaciji – ali Shimano nije pukao. Kakav bi zaključak usledio posle gledanja ova dva video primera: da je Shimano bolji? Ajde!

Mislim da je u prvom slučaju moguća čak i... fabrička greška (ukoliko nije štap bio raštekan), jer sam lično i žešće „silovao“ Sportex koji je sve „stoički“ izdržao.

Ali, ukoliko nije fabrička greška, samo da je dril bio malo nežniji, a ribolovac strpljiviji, sve bi bilo o.k. – štap čitav a som uslikan.

Stoga, povremeno kontrolišite spoj u toku pecanja, spojeve redovno čistite i mažite parafinom (voskom sveća), i rukom kontrolišite dril mašinice. Da ovo poslednje malo pojasnim.

Kada probate dril, obično rukom vučete strunu dok kočnica ne počne da proklizava. Međutim, kada zamarate ribu, blank se ekstremno savije. Tada su naprezanja sve jača na karike i štap, trenje na karike je onormno veće nego kada rukom izvlačite strunu sa špulne a štap nije savijen, tako da sila zatezanja više nije dovoljna da pokrene frikcione diskove u kočnici špulne – iako je prevelika, ali drugačije usmerena! Ono što je „na suvom“ delovalo o.k. pokazalo se prejako zategnutim drilom na vodi. Stoga obratite pažnju kada regulišete dril!

Optimalna debljina strune i težina tereta, čvrsto uštekan spoj i fino regulisan dril, jesu dovoljne preventivne mere. Jer čak i da ribolovac u žaru borbe pretera sa zamaranjem i privlačenjem, optimalan dril je ono što štiti štap i čuva ulov. Najlepši deo ribolova je „pevanje drila“ - uživajte slušajući najlepšu muziku za ribolovačke uši, i ne žurite.

Gde blank najčešće puca? Rekoh i pokazah na primeru: obično oko spoja. Uglavnom pukne gornji nastavak negde iznad spoja.

Međutim, ako štap pukne negde pri vrhu, oko druge ili treće karike, verovatno da je u pitanju fabrička greška. Naime, tanušni vrh ne puca tako lako, jer se – savija! Vrh je u žaru borbe obično „zaštićen“ time jer je savijen – uperen u pravcu ribe. Jedino treba biti oprezan kod samog prihvatanja ulova, ukoliko je štap duži a nemate meredov, da previše ne opteretite sam vršni deo kada štap dignete u vis. Uostalom, crtež sve pokazuje - oprez na 12 sati.

stap-blank

Blank može popustiti i u donjem delu (na 3-4 sata), ali ređe. To je obično kada iz čamca zamarate veliku ribu, pumpate, a ona pobegne ispod njega. Tada bude i više od pola dužine štapa „upereno“ u ribu (5-6), pa čak i vršni nastavak gurnut u vodu – ali ne bude dovoljno. BANG!

Međutim, da je dril proklizao – ili tanja struna pukla – blank bi ostao čitav. Vidite da opet „veliki prasak“ nastaje jedino kada ribolovac pogreši. Jer uvek pre blanka mora popustiti kočnica mašinice ili nosivost pletenice.

Stoga: natenane...

Sve ovo napisano važi za bolje štapove. A kod njih veoma retko bude fabrička greška. Uostalom, zbog toga i više koštaju. Zato je i napisan ovaj tekst – za ribolovce koji ne štede novce!

A ne za boflom trgovce. Jer fabrička greška obično bude kod jeftinijih štapova koje niti Glod testira, niti neki naš saradnik maltretira. Za takve štapove pojašnjenja tipa „zašto mi puk’o“ morate potražiti na drugim mestima – gde se takvi štapovi reklamiraju. I gde se slomljeni blankovi – trgovcu – reklamiraju: „važi li mi još doživotna garancija“ najčešća je reklamacijia.

Važi, kako da ne, hehehe.

Pantelija Topalović Maratonac

P.S. U tekstu su dati primeri za varaličarce, ali napisano važi generalno za sve štapove za pecanje. Za sve bolje štapove! Jer loših, praktično „falš“ štapova, je danas toliko da niko živi, pa čak ni „Pantelija“, ne može nabrojati sve razloge zašto oni pucaju, i kako se lome. A oni pucaju sami od sebe, lome se na 3-4 mesta odjednom. Bang, bang, bang... iz čista mira. Tačnije: kvrc, kvrc, kvrc... jer su Made in PRC.

Tu je ribolovac kriv jedino što ih je uopšte kupio.

I što ovo nije pročitao: dobrih a jeftinih karbonskih štapova - nema! Stoga, bolje kupite jeftin fiberaš nego jeftin karbonac, tako pametnije uložite novac! Fiberglas je jeftin a izdržljiv. Ako je štap od karbonskih (grafitnih) vlakana izdržljiv on ne može biti jeftin!

Zato zaboravite na "akcije" ukoliko ne želite reakcije u vidu reklamacije!

Sem ako su na sniženju vrhunski štapovi! Samo, ko takve štapove prodaje jeftino?

Ukoliko znate - javite. Adresu znate:

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u