sreda, 23 oktobar 2013 20:43

Shimano Stradic CI4, Stradic FJ, Stradic FD... od Amerike do Evrope

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

stradic-ci4Svog prvog Stradica nabavio sam skoro pre 20 godina, u proleće 1993. Bio je čudo tehnike, beo – a sa dve ručice! Koštao je oko 250 maraka (dinara: 500 miliona ili milijardu – u zavisnosti da li ste ga platili pre ili posle podne). Kasnije se pojavio Twin Power tako da mi Stradic nije trebao. Tokom dve decenije klonirano je nebrojeno mnogo modela, posebno za Evropu, posebno za Ameriku. Koliko tačno ne zna ni sam Shimano, iako ih za japansko tržište nikada nije bilo. I eto, napokon, pojavio se Shimano Stradic CI4 F...

Napokon isti model i za USA i za EU. Za Japan ga i dalje nema. U Americi se pojavio ranije, a ove 2012. godine najzad i za nas - Evropljane i Europljane. Stradic sa normalnom ručicom, koja se u zupčanik ušrafljuje, tzv. Direct Drive. Lep, skoro ko Firebloode.

stradic-1

stradic-2

stradic-3

Stradic CI4 F se uglavio na mesto iznad Stradica FD – takođe model za 2012. a ispod Rareniuma CI4 FA - iako ne znam zašto, kada su skoro jednaki? Valjda što Rarenium ima sporiji prenos i gratis rezervnu špulnu, ostalo je sve isto. Dalje sledi Biomaster FB, Twin Power CI4 FA... i Stella. Hijerarhija u USA je sledeća: Ispod je Stradic FJ, a iznad Sustain FG i Stella FE. Znači nema Rareniuma i Biomastera, pa je Stradic CI4 iznad običnog Stradica, a ispod Sustaina (tj. američkog Twin Powera).

Čime se to Stradic CI4 odlikuje kada je mu posvećujem ovoliko pažnje? Evo, sve se vidi.

shimano-stradicci4

Prvenstveno po crnom HD zupčaniku, istom kao na Stelli FD. Paladin Gear Durability Enhancement, bre! Eto to je (kažu) bolje čak i od hladno kovanog zupčanika od duralumnijuma kakvi se nalaze u Twinovima. Uostalom, evo čime se sve diči Stradic CI4 F.

   Ultra-lightweight CI4 Frame, CI4 Sideplate and CI4 Rotor

   Paladin Gear Durability Enhancement

   Propulsion Line Management System

   Power Roller III

   Aero Wrap II Oscillation

   SR-Concept: SR 3D Gear, SR Handle, SR One-Piece Bail Wire

   S A-RB Ball Bearings

   Aluminum Spool

   S-Concept: S-Rotor, S-Guard, S-Arm Cam

   Machined Aluminum Handle

   Direct Drive Mechanism (Thread In Handle Attachment)

   WP Drag (Waterproof Drag)

   Maintenance Port

   Fluidrive II

   Floating Shaft

   Dyna-Balance

   Super Stopper II

   Repairable Clicker

   Approved for use in Saltwater

   Rated for use with Mono, Fluorocarbon and PowerPro lines

Ono što bih posebno izdvojio (pored HD zupčanika) je kućište, rotor i poklopac od kompozita CI4. Kažu da je taj materijal jedan i po put jači od XT-7 grafita i 20 procenata lakši. Skraćenica CI4 označava kompozit Carbon Interfosion 4. Taj materijak je prvo korišćen za sada već legendarne ramove trkačkih bicikala Shimano, gde je od "životne" važnosti čvrstina, ali pre svega što manja težina! Naravno, podrazumeva se da je CI4 ipak manje izdržljiv od aluminjum-magnezijum legura, ali je znatno jeftiniji.

Prenosni odnos, težine, kapacitete, broj ležaja i drugo prikazuje ova tabela sa tehničkim podacima (kliknite na plavi link - a potom na Specifications).

stradic-ci4-trofej

Moram da priznam da Stradic CI4 F deluje zaista ozbiljno. Zupčanik, rotor i telo, ručica koja se ušrafljuje... Šteta jedino što nema rezervnu špulnu. Ali šta fali ovom američkom Stradicu?

Stradic FJ je X-SHIP koncepcije, a materijal: Graphite Rotor, Graphite Sideplate, Aluminum Frame. Ostalo je isto kao i Stradic CI4. Ima takođe HD zupčanik. Istina nije crn nego beo, ali kakve to veze ima. Malo je Stradic FJ teži jer nije od CI4 kompozita, nego je kućište od alumnijuma, a poklopac i rotor od grafita, ali Bože moj. Malo je teži, ali je malo i jeftiniji. Nažalost ni on nema rezervnu špulnu. Ima „samo“ 5+1 ležaja a Stradic CI4 6+1, ali je X-SHIP. A Stradic CI4 nije. Ali će biti iduće godine, garant!

shimano-stradic-fj

Ovde, u ovoj tabeli (klik na Specifications) imate tehničke karakteristike i parametre Stradica FJ, odlične mašinice – nažalost samo za američko tržište.

Priznajte da vas je sada Shimano načisto zbunio, jer Stradic CI4 nije X-SHIP a Stradic FJ jeste. Pa čemu onda taj X-SHIP?

Hehehe, vas je možda Shimano zbunio, ali mene je skroz naskroz sludeo! Jer šta kažete tek na ovo?

Stradic FD je X-SHIP. A, bre, nema HD (tj. Paladin Gear Durability Enhancement) zupčanik, nema čak ni hladno kovan od duralumnijuma, nego liveni od legure cinka! E, valjda je zato najjeftiniji od svih Stradica, iako on, eto, ima i rezervnu metalnu špulnu. Telo mu je od alumnijuma, poklopac i kućište od grafita. Ali ima dvostruku ručicu i X-SHIP je. Iako ima svega 4+1 ležaja?!

shimano-stradic-fd

Uostalom, najbolje je da sami uporedite evropske modele sa frontalnom kočnicom, tj. uporedite međusobno američke role Shimano izborom odgovarajućih modela iz tabele (klikom na Compare birate i upoređujete). Verujete, ponekad mi je tolika muka da mi dođe da dignem ruke od svega, koliko nas zamajavaju vrstama i kombinacijama materijala korpusa i rotora (te pokolopac s leva od ovoga, te poklopac s desna od onoga, rotor od ovoga a telo i stopa od onoga...) i zupčanika i, posebno, raznim marketinškim smicalicama. No ja se ne dam, uporno proučavam i prebrojavam, ko da sam Brankica iz „Insajdera“. NE DAM DA ME LEVATE, NE DOZVOLJAVAM DA VAS VARAJU! Stoga tvrdoglavo pratim sve Shimanove fore i fazone, ali sam ipak i dalje u dilemi.

Jer, šta sada kupiti: novi jeftini evropski Stradic FD X-SHIP, ili malo skuplji stari američki Stradic FJ X-SHIP, ili najnoviji evro-amarički Stradic CI4 koji je najskuplji – a nije X-SHIP?

Možda nijedan, nego dodati još koji evro pa kupiti japanski Biomaster!

Ali onda vam đavo ne da mira – dodate još malo pa kupite ovaj Twin Power.

Međutim, sada se pojavio fenomenalni Vanquish.

Ma, kada sam već toliko izdvojio, dodam još malo i - moja je Stella.

Ali onda sazna supruga koliko sam za mašinicu platio, pa sledi razvod a Stella na aukciju – za alimentaciju.

Na kraju: Stradic je fina mašinica (o)srednje klase – za one kojima treba brži prenos. Svi Stradici lepo slažu, dobro koče, pouzdani su i trajni (a ko voli brže role), za pecanje - bajni. Namenjeni su za lakše i srednje varaličarenje, a posebno za plovak i fider. Modeli FJ i CI4 su već ozbiljnije mašinice nego Stradic FD, zbog kvaliteta zupčanika sam vrh srednje klase. Iznad su jedino Twin Power CI4 (nije X-SHIP), japanski običan Twin Power (jeste X-SHIP) i Vanquish, kao predstavnici visoke klase. Naravno, Stella je sam vrh najviše klase.

Shimano Stradic je prevashodno (o)srednje skupa mašinica iz Malezije za najšire ribolovačke mase, za Evropu i Severnu Ameriku. Prava je sreća što ga nema i za Japan, jer i ovako biljim u tabele ko papan, po čitav dan. Ali se i dalje ne dam...

Dragan Jovanov Glod

P.S. Nisam vam prepisivao tehničke podatke, performanse i parametre - jer ih na datim linkovima imate. Uostalom, ovo je internet. Više sam pažnje posvetio nekim bitnim razlikama, koje pojedine modele Stradica odvajaju i po kvalitetu i po ceni, jer je recimo kvalitet zupčanika važniji i od težine mašinice, i od broja kugličnih ležaja, i od toga da li je CI4 ili XT-7 kompozit. Jer ako je zupčanik "shit" džabe onda i "x-ship".

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u