sreda, 23 oktobar 2013 16:10

Rod Box za boile i parabolike – bezbedan transport štapova

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

rod-boxJedan od glavnih problema sa kojim se susrećemo kada idemo na pecanje je transport štapova. Sa ovim problemom se najčešće susreću moderne šarandžije, kako zbog dužine samih štapova, tako i zbog transporta velike količine dodatnog pribora, koji prati ovakav stil pecanja.

Najveći broj šarandžija će reći da pravi parabolici moraju biti napravljeni iz dva dela. Međutim, transportna dužina ovakvih pecaroških štapova je od 1,8 do čak 2m! Gde i kako ubaciti takve štapove?

Što je još gore, dodatni ribolovački i kamperski pribor je načešće kabast i traži puno prostora. Šator, vreće za spavanje, kreveti, stolice, stolovi, mamci i primame, rod podovi... Još kada se uzme u obzir količina prostora u prosečnom automobilu koji vozi naš prosečni pecaroš, eto muke kako sve spakovati, a da ostane mesta za vozača!

Moj drugar sa kojim često idem na pecanja ima velika kola, ali znam kakav je problem, čak i u takvom automobilu, transport šarandžijskih štapova (on ima dva komada, a ja ponekad ponesem jedan svoj, kao "rezervu" prilikom fider pecanja).

Neki od načina za rešavanje ovog problema su: kupovina nekog mini vena ili karavana, kupovina prikolice, ili montaža dodatnog gepeka na krov automobila. Kada je u pitanju poslednje rešenje, ribolovci najčešće koriste dodatne gepeke ("krovne kutije") namenjene transportu skija, jer oni jedini imaju (relativno) potrebnu dužinu, ali svojim oblikom nisu baš najbolje prilagođeni transportu ribolovačkih štapova. Rešenje ovog problema može biti namenski napravljea krovna kutija, konstruisana baš za naše skupocene štapove.

U pitanju je proizvod firme "Rod-Box", a čak i samo ime govori o kakvom proizvodu se radi - ova kutija je napravljena i konstruisana baš za ovu specifičnu namenu, za transport ribolovačkih štapova i opreme, a oni koji je koriste tvrde da svoju namenu obavlja jako dobro.

auto3

Na krovne nosače se montira pomoću posebnog sistema, koji obezbeđuje siguran transport. Sama kutija se zaključava specijalnom bravom, koja hvata na čak tri mesta, pa je obijanje otežano i iziskuje više vremena i podizanja buke.

U firmi Rod-Box tvrde da je oblik posebno konstruisan, ne samo radi estetskog utiska, već i zbog aerodinamike. Poznato je da krovne kutije podižu potrošnju goriva zbog lošije aerodinamike vozila na koje je montirana, ali ova se, kažu, skoro i ne "oseća" na krovu.

U samu kutiju može stati čak šest štapova za pecanje, dužine od 12 do 13 ft ako se transportuju samo oni, ili manje, ako se u kutiji prenosi i ostali pribor. Na slikama se vide neke moguće kombinacije.

auto1

auto4

auto2

Osim svoje osnovne namene, ova kutija se može poslužiti i kao odlična zaštita ribolovačkih štapova van sezone ili kada ih ne nosimo na pecanje.

Cena ove krovne kutije je, možemo reći prilagođena - oko 400 funti u Engleskoj, što je sasvim na nivou cena nekih drugih proizvođača krovnih kutija opšte namene.

Na forumu Trofeja možete izneti svoje utiske, ali i napisati na koji način vi transportujete svoju ribolovačku opremu i kako rešavate problem hroničnog nedostatka prostora.

Vladimir Jovicki Jovis

Često sam putovao sa šarandžijama, ali ne mogu da se zakunem koliko nas bude u kolima – ne vidimo se od futrola i tuba. Ali ovakav krovni nosač ima još jednu (za mene, nemerljivu!) prednost – oko štapova se fino poslažu mreže i kese s boilama, pa se ne “čuju” u kolima. Ko nije putovao sa šarandžijama, kad se natovare za ozbiljnije i duže pecanje, taj ne može da pojmi da te “mirišljave špecije” uopšte privlače šarane. Šta mislite zašto nas na granici carinici propuštaju bez pitanja, i zašto ne traže da pokažemo prtljag. Zato što čim vide da smo šarandžije, uhvate se rukom za nos, i odmahnu rukom: “beži bre, teraj odavde što pre”.

Dragan Jovanov Glod

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u