sreda, 23 oktobar 2013 15:59

Amerikanci cene Patrijarha - Pflueger Patriarch

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

fluger-patrijarh-trofejDecenijama me Deda Mraz nije zaobilazio – uvek mi je nešto poklanjao. U „ona“ srećna „bravarska“ vremena poklon je bio Sony Trinitron, Panasonic video... Posle više nije bilo „dede“ – zamenio ga je „bata“. Pokloni su postali „tanji“ za vreme „bankara“, ali me ni Božić Bata nije izbegavao: Nikon digitalac, Panasonic kamera... A danas - pola praseta.

Eto, vremena su takva pa su mi se i želje devalvirale, po prvi put želim nešto - kinesko.

Ali slabe vajde, sumnjam da će me ove godine iko obradovati. Ipak nisam odustao, pisao sam i Dedi i Bati – za svaki slučaj. I poželeo ovo (i polak praseta!).

Sam naziv „Patrijarh“ mi je nekako baš za Božić Batu. Deda Mraz je bio komunistički pa sam sanjao kapitalističku robu, ali sada, kada ponovo ima Boga, ja („kapitalista“, haha) i dalje sanjam – ali sada nešto socijalističko – i to iz Kine, bre!

kina-prc

Ma, bio bih zadovoljan i da kupim, samo da ga u Srbiji ima po 160 dolara – koliko ta mašinica košta trenutno kod nekih SAD-ista. Ali kako dolar raste (ili to evro pada?) treba je što pre pazariti, jer je sada to svega 122 evra. Koliko će biti evra posle Nove godine niko ne zna - pa ni Merkelova. A tek koliko će to biti dinara u 2012. ne zna ni - Angela. Stoga i pišem već sada ovu „novogodišnju bajku“, da ko ima nekog SAD-istu istu naruči što pre, dok je vreme (kasnije neće biti ni za prase).

 

patriarch-trofejpfluger-trofej

Sad, jeste da je mašinica kineska, ali je Pflueger staro dobro kapitalističko SAD-ističko ime, brend star 130 godina. Vlasnici su se menjali, firma je (pre)prodavana, a sada je u Pure Fishing grupaciji. I ne samo Pflueger, tu su i Mitchell, i Abu, i...

No, baš me briga i čija je firma i čija je mašinica – ako (još) nije moja. Za 122 evra isplativije kupovine bilo čega od ribolovačke opreme trenutno nema, jer ne samo što je Patrijarh kvalitetan i jeftin – nego je i (pre!)lep. I još ima rezervnu špulnu!

Sad, da ne bih pisao silne tehničke podatke, daću samo veličine, prenos (5,2:1), kapacitet i težine:

Pflueger Patriarch 9525 - 100 m 0,18 mm - 159 g

Pflueger Patriarch 9530 - 110 m 0,23 mm - 180 g

Pflueger Patriarch 9535 - 135 m 0,28 mm - 210 g.

Pflueger Patriarch 9540 - 150 m 0,30 mm - 230 g.

Na prvi pogled se vidi da su nestvarno lagani, za „laganini“ ribolov na Saruleštiju eto meni, napokon, dostojne zamene za najbolji Twin Power do sada – ali duplo jeftiniji! Da li će isto toliko izdržati uopšte nije bitno, jer je lepši, mnogo lepši. A takođe je ceo od metala: magnezujumsko i telo i poklopac i rotor. Kažu (ja, iskreno, pojma nemam) da je kubni centimetar te legure magnezijuma težak 1,7g a legure aluminijuma 2,7 grama! Izgleda da tu ima istine, jer je mašinica bestežinska, za moj Sportex Kev DL 30 g savršena!

Čak je i špulna kombinacija karbona i metala – baš kao i kod T.P. MgS. Eto je na slikama, pa pogledajte – teška je 52 grama. Druga špulna je klasična, metalna – teška je 70 grama.

pflueger-patriarch-spulna

Dril je takođe karbonski. Počinje da proklizava (max drag) na 6 kilograma – za svakog smuđa i više nego dovoljno.

Karbonsko-metalna je i ručica, a rukohvat udoban – EVA guma.

Kuglagera 9, plus 1 valjkasti super-stoper – evo šeme mašinice - klikni i prebroj kuglične ležaje (označeni su crvenom bojom).

Ma šta da vam više drvim, eto vam fotografije pa zvirnite unutra – sve se vidi, sve je jasno.

pflueger-patriarch-trofej

pflueger-patriarch-prenos

Nema Worm Shaft! Pa šta, nema ni Daiwa Real Four, nemaju ni Exist, Morethan Branzino, Certate... ali su neuporedivo skuplje! Da li su i neuporedivo bolje? Ajde?!

Nema beskrajni vijak pa tako i slaže, na slici vidite kako: ovako! Nije idealno, ali je sasvim prihvatljivo. Ako je Power Pro! A jeste.

patrijarh-struna

No, nisam se samo ja oduševio Patrijarhom, njega su i Ameri iz interner magazina TackleTour odlično ocenili: super test Pflueger Patriarch – čak mi se čini i precenili, jer tako dobre pojedinačne ocene i visoku prosečnu ocenu ne pamtim da je dobio ijedan Shimano niti Daiwa.

pflueger-patriach3

pflueger-patriach

pflueger-patriach5

pflueger-patriach6

pflueger-patriach7

pflueger-patriach4

pluegger-magnesio1

pflueger-patriach-glod

Stoga se i pitam: ako Pflueger Patriarch samo toliko košta, onda to nas Japanci ne da šišaju – nego i brijaju. I to nasuvo!

E vala, mene više neće!

Videli ste koliko može biti jeftina mašinica sa pužem i beskrajnim vijkom iz Koreje, eto sada vidite koliko može biti jeftina – ali i kvalitetna – moderna mašinica iz Kine. Stoga...

Srećna Vam svima Nova godina i Božić, s Patrijarhom!

Pišite Dedi ili Bati hitno, evro tek što nije kljokno!!!

Srećnu Novu godinu želim i našoj novoj vladi (ma kakva bila), ali i hrvatskoj (ovaj sajt je najposećiniji u ex-YU, i „kukuriku“ čitaju), i bosanskim (ne zanam koliko oni imaju vlada?), i makedonskoj, i... Sem crnogorskoj (oni imaju previše i evra i ponosa da bi štedeli i koristili išta plebejsko – pa još kinesko). Za Montenegro serdare i vojvode postoji verzija Pflueger Patriarch XT - eto Japanci dorađuju kineske mašinice za Crnogorce! Evo ih na slici dole, pa ko voli nek' izvoli.

patrijarh-xt

 

Svim ex-YU vladama srećno i berićetno – i da štede ko i ja, jer je dve hiljade dvanaesta!

Komentare, diskusije, polemike, video klipove... pratite na našem forumu u temi Pflueger Patriarch Spinning Reel – priključite nam se i Vi.

Dragan Jovanov Glod

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u