sreda, 23 oktobar 2013 13:35

Najbolji štapovi za varaličarenje – legendarnih deset

Ocenite ovaj članak
(96 glasova)

carbon-kevlarČesto me pitaju ribolovci zašto sve ređe pišem o štapovima za pecanje, dok ribolovačke mašinice redovno predstavljam. Odgovor je veoma prost: štap je apsolutno individualno pecaroško sredstvo. Jer neko voli brži, nego duži, neko krući itd. A ja, nekako s godinama valjda, sporiji, kraći, elastičniji. Uostalom, neko voli popa neko popadiju – sada je to skoro svejedno, a danas sasvim normalno. Ono što se meni dopada, što meni leži, ne znači da odgovara svim ribolovcima. Dok kod mašinica tolikog razmimoilaženja nema, jer teško da se nekome više dopada Stradic od Stelle. Kod mašinica je sve jasno – što je skuplja tim je bolja. Ali kod štapova to ne mora biti, jer nekome ni neki ekstra skup štap ne mora da leži; tj. da odgovara njegovom stilu ribolova - ma kolika da je lova.

Drugi razlog je hiperprodukcija pecaroških štapova. Bukvalno ih je na hiljade, pa i desetine hiljada skroz različitih. Jedino im je zajedničko poreklo – danas je sve manje plemenitih! Ima ih, tu i tamo, iščeprka se još uvek poneki vrsni, ali uglavnom su većinom poreklom iz... Nije bitno iz kojih zemalja, ali iz evropskih skoro da nema. Govorim o rasnim varaličarskim štapovima. Nema ih nešto posebno ni iz USA ili Japana, za razliku od mušičarskih štapova kod kojih se, ipak, još uvek više pazi ne pedigre.

Ja sam, srećom, imao privilegiju da pecam samo najboljim štapovima. Stoga mi je veoma teško da pišem o štapovima za varaličarenje kojima niti sam – niti bih – pecao. A i nemoguće je na neviđeno oceniti i proceniti bilo koji štap za ribolov. Stoga „čast i privilegiju" da pišu o modernim varaličarcima sa zadovoljstvom prepuštam drugim medijima i ribolovačkim stručnjacima. Fala Bogu ima ih dosta, i to mnogo stručnijih od mene. Jer mene je, ipak, vreme pregazilo, pa sve češće lamentiram nad prošlošću.

Eto, i ovoga puta ću! Dakle, 10 najboljih štapova za varaličarenje su:

30 grama – Sportex Kev DL 2,7m, Made in Germany. Vrhunski štap, idealan za džigovanje smuđa iz čamca. Štap bez mane, lak a jak, optimalne brzine. Karike Fuji SiC. Spoj „put over“, ali ne zamara – balans mu je dobar jer je štap kratak.

35 grama – House of Hardy Favourite, 260cm, Made in England. Takođe idealan za čamac i džigovanje, ali i za pecanje štuke, basa... za lomatanje i provlačenje po trskovitim obalama. Balans savršen, spoj „spigot joint“, karike Seymo AlO.

40 grama – Daiwa Alltmor, 2,7m, Made in Scotland. Štap već zavidne snage, idealan za teže džigovanje smuđa, ko stvoren za Dunav. Malo tvrd za suptilnije džigovanje lakšim glavama na mirnim vodama. Spoj „spigot joint“, karike Fuji SiC. Može i za „Jocu“.

42 grama – House of Hardy Favourite 335cm, Made in England. Zbog spoja preko trna i pozamašne dužine rikohvata, jedini štap tolike dužine koji ne zamara ruku varaličara, tako da je idealan za džigovanje sa obale, ali i za lov manjim voblerima, leptirima, kašikama. Karike Seymo AlO.

50 grama – Daiwa AWS (Amorphous Whisker Spin) 3m, Made in Scotland. Štap velike snage, dobro balansiran zbog spoja preko trna, idealan za srednje-teško varaličarenje svim mogućim varalicama. Karike Fuji SiC. Kod nas najcenjeni Daiwin štap.

60 grama – Daiwa Alltmor 3m, Made in Scotland. Praktično naslednik modela AWS ali još veće snage. Brutalno jak štap, idealan za varaličarenje mladice i soma. Spoj preko trna (spigot joint), podnošljivo dobar balans, karike Fuji SiC. Kod nas manje poznat.

100 grama – Sportex Kev Sea Spin od 2,7m, Made in Germany. Zbog spoja „put over“ ali dužine „samo“ 2,7m ipak podnošljivog (de)balansa. Za namenski lov soma iz čamca boljeg nema. Karike Fuji SiC. Isti štap ali od 3 metra dužine već previše umara varaličara.

200 grama – DAM X Kev-Carbon Cod, 3m, Made in Korea! Jedini štap za pecanje varalicom „neplemenitog porekla“, ali ipak s „pedigreom“ nemačkog slavnog DAM-a. Veoma neobičan štap! Spoj „put In“ – gornji nastavak se uvlači u donji – tako da iako je velike snage ima savršen balans, jer je masa najbolje raspoređena. Štap je tzv. „pilker“ za morski ribolov bakalara (Cod), ali je kod nas stekao stekao ogromnu popularnost u varaličarenju soma (nažalost, ima i lošu reputaciju jer je bio na ceni kod grabuljaša). Karike AlO (bar meni) nepoznatog porekla.

Nekada su se težine bacanja ovako označavale (u gramima): 10-30, 20-40, 30-60, 40-80, 60-120, 80-150, 100-200. Idealna (optimalna) težina bacanja je bila negde na sredini označenih vrednosti. Ali svih ovih 7 legendi su, praktično, znatno veće snage nego što na njima piše – osim DAM-a, koji je, realno gledajući, dobar „stogramac“.

Naravno, svaki pominjani štap može poslužiti i za varaličarenje različitih riba različitim varalicama, i sa obale i sa vode, ali ipak nisu podjednako pogodni za sve metode i sve grabljivice. Jer univerzalnog varaličarskog štapa nema! Znači, ukoliko niste ribolovac-univerzalac, nego varaličar-specijalac koji ganja određenu grabljivucu, neki od pominjanih legendi će 100% ispuniti sve vaše (pa i najrigoroznije) zahteve – samo odaberite odgovarajući.

Ipak postoje dve legende koje su, koliko-toliko, univerzalne. Tj. kojima se može i džigovati smuđ, i pecati štuka leptirima i kašikama, pa i som voblerima. Naravno, i oni su veće snage nego što na njima piše (znatno veće!), ali nisu ni teški ni grubi. Akcija im je „moderate“ (sporteksovski, tj. hardijevski) umereno brza.

35 grama – Sportex Kev DL 3m, Made in Germany. Sigurno najpopularniji i najprodavaniji Sportex kod nas. Karike Fuji SiC, spoj (na žalost) i dalje „sportekovski tvrdoglav“ – put over, tako da trometraš ipak nema najbolji balans - masa gornjeg nastavka je (pre)velika. Ipak, toliko je jak i žilav da (de)balans ne predstavlja toliku manu (za razliku od monstruma Kev DL 60g 3 m koji naprosto ubija koliko je neuravnotežen). Može se svašta njime loviti, od džigovanja smuđa, preko spineranja štuke, do voblerisanja soma. Ipak, bolji je za lov smuđa nego soma – iako će savladati (zbog znatne rezervne snage) i brkonju pozamašnih gabarita. Za varaličarenje s obale pun pogodak.

50 grama - House of Hardy Favourite 3m, Made in England, takođe kod nas najpopularniji Hardy. Za nijansu jači od Sportexa, ali zbog spoja preko trna (spigot joint) i dužine rukohvata mnogo bolje balansiran, pa uopšte ne umara ribolovca. Ali grabljivicu brzo zamara! Stariji modeli su imali žičane karike od tvrdoh hroma (ti modeli su bili brži), a noviji Seymo AlO. Kao i Sportex Kev od 35g, univerzalan varaličarac, ali ipak pre za lov soma voblerima i štuke leptirima nego za džigovanje smuđa, jer je malo „gluv“ za lagane glave. Ipak, kao što Sportex može da lovi somove, tako i Hardy može smuđeve.

Dva poslednja štapa su skoro savršeni trometraši, uslovno „univerzalci“, međutim za specijaliste ipak su bolji neki od pominjanih 7 (ili 8, što da ne?). Jer univerzalac je vrlo dobar za svašta, ali nije najbolji nizašta. Mada, možda, za lov smuđa na Dunavu (samo velikih smuđeva!) i za lov velikih štuka (samo velikih štuka!) Sportex 35 i Hardy 50 jesu najbolji izbor. Ali ako pecate s obale, a ne iz čamca.

Mada... ipak... ne! Za smuđa s obale, „a pod oblake“, je možda još bolji Hardy 42g od 335cm. Ali, opet... ako ima granja iznad glave, onda...

Ne – to jest, da – ili ne, nkako – mada... Ma nema univerzalnih! I tačka. Mada su ova poslednja dva tome najbliža.

Eto, to je to. Boljih odavno nema, iako je prošlo 10 i više godina od poslednjeg napravljenog. Ni silni aj-haj-modul carboni, bio i nano vlakna, ni „specijalno“ motanje, ni svemirski lepkovi i „specijalni“ autoklavovi, ni... nisu novim štapovima pomogli da se ubace u ovu listu. Jer ovi stari traju, traju, traju... I diskretni šarm buržoazije odaju.

Ovi novi, "estradni", ni prineti časnim starinama ne mogu - sem po lepoti! Lepoti i dizajnu - i štapa i tube. "Lice prodaje pice"! Stoga, ruku na srce, ovi novi su mnogo lepši, pa još tube sa „laserski“ ugraviranim imenom! Idi begaj! A tek imena: Fireblood, Catana, Shogun... ko da su za samuraje konstruisani, a Dart Vejder dizajnirao.

Ipak, da biram nekog novog lepotana izabrao bih, recimo, Šimanov "plamen požude" (strana 91) pa ga upario sa Tristaćem! Jer danas je on s njim moderno, a ova dvojica i stilski pasuju, oboje elegantno crni a sa crvenim „aplikacijama“. Pa još on mlad, a partner mu star – taman idealan par. Za... paradu.

Ali za pecanje je ipak bolja obrnuta kombinacija - stari štapovi a nove mašinice. Zbog pletenice.

Dragan Jovanov Glod

Trofej Natenane1

P.S. Znam, znam – smatrate da preterujem, da je sve ovo konzervativizam pomešan sa žal za mlados’ – al’, bre, ja nisam Mitke. Nego da vas priupitam za mladalačko zdravlje:

1. Zašto su pominjani polovnjaci, stari i preko 10 godina, i dan-danas na tržištu skuplji nego ovi glanc novi „svemirci“?

2. Da li će ijedan od tih novih, u „laserskoj“ tubi čuvan, doživeti starost pominjanih?

3. Ako neki slučajno i preživi – koliko će vredeti za 10 godina. Ili, ko Hardy, za više od 20?

To je bio moj subjektivan izbor. Ima još dobrih starina, ali po meni ne i boljih od ovih. Fotografije im nisam stavio, stari su i ružni, a po internetu ih ima koliko vam volja.

Međitim, možda ima i neki novi – koji se može s njima uporediti. Pa i pobediti. Ako za takvog nekog znate – napišite. I potpišite.

trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u