ponedeljak, 28 oktobar 2013 16:00

Xzoga štapovi za varaličarenje

Ocenite ovaj članak
(45 glasova)

Odavno se nije desilo da jedan komad ribolovačkog pribora izazove toliko polemke, žučnih rasprava i kontroverzi, kao što je to slučaj sa štapovima Xzoga! Od kako su se pojavili na našim prostorima ne prestaju da izazivaju pažnju ribolovaca. I dok su se manje-više svi usaglasili oko kvaliteta štapova (naravno uvek ima dežurnih skeptika), dotle se nikako nisu mogli dogovoriti u kojoj zemlji se proizvode, odakle potiču blankovi, tj. karbonski plašt, gde i ko ih sklapa... Zanimljivo je da se slične rasprave vode i po inostranim forumima, naročito u Australiji, SAD, Japanu, Baltičkim zemljama i svim ostalim gde je morski ribolov prevshodan način ribolova. Otkud to? Pa zato što je Xzoga u tim zemljama poznata najviše po štapovima za morski ribolov, koji moglo bi se reći i preovladavaju u proizvodnom programu. Na sreću nas "kontinentalaca", Xzoga ima nekoliko veoma zanimljivih modela koji se mogu veoma uspešno koristiti za slatkovodno varaličarenje.

X-logo

Takođe, često zabunu izaziva i ime kompanije, pa je svako imao neku svoju verziju i tumačenje.

No krenimo redom, uz jednu ogradu na samom početku - pisati o priboru za pecanje, a naročito štapovima, je često veoma nezahvalan posao, jer je štap komad pribora čiji izbor najviše zavisi od individualnog ukusa svakog pojedinačnog ribolovca. Još ako znamo da su varaličari možda nazahtevniji po tom pitanju, stvari se dodatno komplikuju...

Dakle, ime "Xzoga" je praktično neprevodivo i nema pandan u našem jeziku. To je jednostavno samo ime, koje je odabrao osnivač, direktor i glavni konstruktor, gospodin Vilson Tan (Wilson Tan). Takođe, nazivi većine modela su (nama) veoma neobični, ali treba imati na umu odakle štapovi dolaze i gde je sedište kompanije, a to je Malezija. Ovo namerno naglašavam, jer su kružile različite tvrdnje iz "dobro obaveštenih krugova" da je sedište firme u Kini, Tajvanu, Japanu... Dakle, Xzoga je malezijska kompanija, sa sedištem u gradu Johor Bahru.

Ipak, možda najviše rasprave se vodi oko porekla blankova od kojih se izrađuju Xzoga štapovi. “Poznavaoci" tvrde da potiču iz Kine, što je u ovom slučaju totalno netačno!

x-blank

Svi blankovi za Xzoga štapove se proizvode u Japanu, od japanskog karbonskog plašta! I ne samo to, već se i sečenje, rolovanje, pečenje... radi u Japanu. Kada se ovo zna, onda je potpuno razumljivo otkud potiče natipis "Japan" na skoro svakom blanku. Skeptici su tvrdili da je to samo jeftin marketinški trik, ali ipak nije! Naziv “Japan” stoji tu sa razlogom. Zabunu i razlog za sumnju je izazivalo i to, što na blanku ne piše “Made in Japan”, već samo “Japan”, ali kao što smo videli, nema razloga za brigu i nevericu.

Važno je napomenuti da Xzoga nije proizvođač koji samo kupuje gotove blankove i lepi na njih svoje ime (OEM), kao većina ostalih “proizvođača”, već se blankovi prave po zahtevu i specifikacijama Vilsona Tana. Ovo je važno spomenuti, jer je ovakav pristup u današnje vreme redak, a može dosta toga reći o kvalitetu samih štapova.

Nas trenutno zanimaju samo štapovi namenjeni slatkvodnom (Fresh Water) ribolovu, po jedan iz višeg i nižeg cenovonog ranga. Ovo “višeg i nižeg” shvatite samo uslovno, jer su svi Xzoga štapovi relativno sličnih cena, tj. ne postoji striktna podela na jeftine i skupe modele. Jednostavno svi su po ceni skuplji od proseka na koji smo navikli. Razlike u ceni zavise uglavnom od opreme, dok su svi blankovi izuzetnog kvaliteta. O tome nešto kasnije...

Vilson Tan je ribolovački fanatik i stručnjak sa preko 20 godina iskustva u konstruisanju štapova, što se itekako oseti kada uzmete neki Xzoga štap u ruke. Odmah shvatite da imate štap koji po mnogo čemu odudara od onoga na šta ste navikli.

U ovom te(k)stu ću prikazati dva modela koja posedujem – Shitenno Seiryuu 8,6” (skuplji) i Jap 8,5” (jeftiniji).

x-natpisi

Shitenno Seiryuu je dugačak 2,62m, tb. do 60g, dok je Jap dužine 2,59m, tb. takođe do 60g.

Dve stvari će vas odmah iznenaditi: izgled (dizajn) štapa (o tome kasnije), ali i osećaj kao da se gornji i donji nastavak razlikuju, to jest da je neko “pomešao” delove, kao da ne pripadaju istom štapu, bez obzira što su urađeni istim postupkom i što vizuelno izgledaju isto.

Donji deo je neverovatno žilav i snažan, pa uliva poverenje na prvi pogled, dok se gornji deo u prvom trenutku čini nežan i suptilan. Ali, samo u prvom trenutku! Na vodi i prilikom borbe i vađenja, ovakav koncept pokazuje sve svoje dobre strane. Vrh i prva tećina štapa su neverovatno osetljivi, pa će bez problema registrovati i “javiti” svako dešavanje pod vodom, a prilikom kačenja i borbe sa (velikom) ribom, na scenu stupa donji deo štapa, koj savršeno preuzima na sebe svu silu i amortizuje sve napone, pa na taj način čuva štap, ali i ulov na štapu! Sve ovo je veoma precizno proračunato i projektovano, pa ćete sa ovim štapovima imati osećaj potpune kontrole u svakom trenutku.

x-provodnici

Druga prednost ovakve konstrukcije se ogleda u fantastičnoj preciznosti i daljini izbačaja! Ja sam za potrebe ovog te(k)sta čitav sat bacao iste terete Xzogom od 2,59, tj. 2,62 m, a posle toga klasičnim varaličarcem dužine 3m. Rezultati su bili iznenađujući! Xzoga, kraća za čitavih 40cm, izbacivala je teret isto ili čak nešto dalje od trometraša! Osim blanka, ovo se može pripisati i odličnom, kompjuterski proračunatom rasporedu Fuji provodnika (na modelu Shitenno Seiryuu). Model Jap nema Fuji provodnike, već veoma kvalitetne “Korea made” provodnike (kako piše na sajtu), ali sam saznao od dobro obaveštenih izvora da se radi o provodnicima Kigan. Ko prati tematiku, zna da Kigan ima odlične sprovodnike po sasvim solidnoj ceni. Uostalom i neki drugi “poznatiji” brendovi vezuju na svoje štapove Kigan provodnike. U tom svetlu, nedostatak Fuji provodnika na modelu Jap ne vidim nikako kao nedostatak, već kao sasvim razuman potez proizvođača, naročito za one kolege kojima je svaki dinar (evro, kuna, dolar, KM, denar...) bitan.

x-rukohvati-oba

Takođe, model Jap, za razliku od Shitenno Seiryuu, koji ima rukohvat od plute, ima rukohvat od duplona, što osim na vizuelnom planu, nema nikakav praktični nedostatak. Naprotiv, duplon daje veoma prijatan osećaj pod rukom, naročito u hladnim danima.

Ono što je od opreme isto, to je nosač mašinice (rolenhalter), koji je na oba modela Fuji. Tu takođe nemam ni jednu zamerku. Mašinica stoji čvrsto, bez imalo lufta.

Ipak, najvažnije je da je blank je veoma debelih zidova i “mesnat”, ali lagan i osetljiv. Ovo je postignuto upotrebom veoma kvalitetnog karbona, čije tačne karakteristike nisu navedene, osim detalja da se radi o “99% čistom grafitu”. Spoj je (već pretpostavljate) klasični spigot, urađen savršeno precizno, tako da nema ni trunke lufta, a delovi naležu gotovo idealno.

x-spigot

Za razliku od modela Shitenno Seiryuu, Jap je nešto sporiji, pa će “brzopotezni” smuđaroši verovatno više voleti brži štap. Ovo ne znači da je Jap spor, već da nije toliko brz kao Shitenno Seiryuu.

Sa oba štapa je pravo uživanje pecati! Odlično leže u ruci, jako dobro su balansirani, a da stvar bude još lepša, model Jap ima na kraju rukohvata kontrategove koji se mogu skidati ili dodavati po potrebi. Ne treba ni reći koliko ovo može biti korisno.

x-tegovi

Sa Xzoga štapovima, bez obzira na nešto manju dužinu (od nepisanog pravila da pravi varaličarac “mora” biti dugačak 3m), sa oba štapa se može bez problema pecati sa obale, što je nažalost realnost za većinu kolega. Sa ovim štapovima, ovo na sreću nije hendikep. Zbog nešto manje transportne dužine, biće lakše pecati sa njima na teškim i nepristupačnim terenima, ali i (pre)nositi ih u kolima ili javnom prevozu.

Koje ribe se mogu pecati ovim štapovima? Pa, skoro sve. Idealni su za smuđa, štuku, bucova, ali ako naleti neki brka, ne brinite – neće biti problema. Bass? Naravno da može, naročito kraćim modelima manje tb. Reč je o gotovo univerzalnim varaličarcima, pa ćete kupovinom samo jednog štapa moći da pokrijete dosta situacija na vodi. Vaš džep će takođe biti srećan jer ćete, bez obzira na nešto veće početno ulaganje, biti mirni godinama, što će na kraju biti jeftinija varijanta od kupovine štapova “bombastičnih” naziva, čiji je rok trajanja jednu ili dve sezone intenzivnog pecanja.

Primetili ste verovatno da su nazivi XZoga štapova prilično neobični za naše pojmove. Ovo dovodi do nerazumevanja i pogrešnog izgovora njihovih imena. Da bismo ovo objasnili, moram(o) malo zaviriti u japansku i kinesku, tj. istočnjačku mitologiju.

Xzoga voli da koketira sa mitovima, što je jasno vidljivo. Dakle, „Shitenno“ je simbol Četiri Nebeska Kralja, prikazana u obliku mitoloških zmajeva, tigrova, kornjača i ptica. „Seiryuu“ je „Azurni zmaj“, simbol Istoka i proleća. Ostala bića (a njihova imena se sreću na nekim Xzoga štapovima) su - Suzaku (ptica),Byakko (tigar) i Genbu (kornjača).

Jedan drugi detalj, koji takođe nema veze sa količinom ulova, je izgled Xzoga štapova, tj. njihov dizajn. Ovde se takođe lome koplja kod ribolovaca koji prilikom nabavke štapa procenjuju i taj aspekt. Generalno posmatrano, Xzoga pravi štapove koji su (po našim standardima) često na granici kiča – (pre)šarenih boja, naglašenih kontrasta... Međutim, ovde moramo imati u vidu da se naši pojmovi estetike i dizajna značajno razlikuju od istočnjačkih, što je i razumljivo, jer se radi o sasvim drugačijim kulturama i tradicijama. Otuda potiču i razlike u shvatanju dizajna i estetike. Zato štapovi Xzoga svakako ne izgledaju “klasično”. Ipak, dizajn i izgled štapa ne utiču na količinu ulova, pa je ovde sve stvar ličnog ukusa i shvatanja estetike. Treba još napomenuti da svi Xzoga štapovi imaju izuzetno visok nivo završne obrade. Gotovo savršeno su ofarbani i lakirani, provodnici su pedantno vezani, nigde nema viška laka i lepka, pluta, tj. duplon su izuzetno kvalitetni i sve je pedantno sklopljeno i zapakovano. Uz klasičnu platnenu futrolu, svaki štap je ubačen i u čvrstu futrolu od providne plastike, koja dodatno štiti štap prilikom transporta.

x-futrole

Dakle, posle cele jedne sezone aktivnog korišćenja modela Shiteno Seiryuu i Jap, mogu reći da se definitivno radi o štapovima visoke klase, koji apsolutno vrede svaki uloženi dinar, pa čak i više od toga. Koristio sam uglavnom voblere (plitkoroneće, suspending i srednjeroneće) dužine 7-11cm, kao i manje dubokoronce, ali i silikonce na džig glavama do 20g. Štapovi su se u svakoj situaciji odlično ponašali, bez trunke bojazni prilikom korišćenja. Mašinice koje najčešće koristim uz ove štapove su stari provereni Banax Si 800, kao i odlična Daiwa Lexa 3000SH.

Od ulova sam ostvarivao uglavnom standardne ulove za naše vode, ali kolege koje su imale sreću da sa Xzoga štapom ostvare krupne ulove, takođe imaju samo reči hvale. Na Internetu ima dosta prikaza ulova ostvarenih ovim štapovima, ali i testova snage Xzoga blanka.

Na videu koji sledi na kraju teksta se vidi kako se ponaša jedan blank pod ekstremnim opterećenjem. Mislim da slika dovoljno govori.

Imaju li Xzoga štapovi neke mane? Verujte, ja ih do sada nisam primetio, osim što bih voleo da je rukohvat na njima standardni, jednodelni. Sada vlada trend pravljenja rukohvata iz dva dela, pa i Xzoga prati te trendove.

Drugu zamerku bih uputio na Xzoga Internet stranicu, koja iz nekog nepoznatog razloga nije ažurirana već duže vreme, iako su se u međuvremenu pojavili neki donekle izmenjeni modeli, ali i neki novi. Fejsbuk stranica se takođe retko ažurira, što mi takođe nije baš jasno.

Da zaključim – za koji god model se odlučili, sigurno nećete pogrešiti. Osetićete potpunu kontrolu i biti sigurni da imate kvalitetno ribolovačko oruđe u rukama.

Vladimir Jovicki Jovis

Medije

Lajkuj nas na Facebook-u