sreda, 23 oktobar 2013 12:10

Shimano Twin Power X-SHIP - za Baćuške i Rođinu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

shimano-trofejNovi Shimano Twin Power X-SHIP privlači pažnju ribolovaca širom sveta, od Amerike (gde je nazvan Sustain FG) pa do Rusije – gde ga Google naziva “blizancem”. Kada će ovih popularnih mašinica za ribolov biti širom (i da li će biti?) Evrope – niko ne zna. Čak ni kako će se zvati. Ali to nije razlog da vam Trofej.info detaljnije ne predstav novi Twin…

Shimano nastavlja da za (skoro) svaku novu sezonu lansira novu mašinicu za ribolov, iz svoje, sad već legendarne, serije Twin Power. Jeste da je Stella vrh ponude rola za pecaroše, ali stiče se utisak da je T.P. ono pravo, da najviše ribolovaca (s pristojno novaca) kupuje većinom baš “tvinove”.

I u pravu su! Jer teško da postoji riba koju možete savladati Stellom a ne možete Twin Powerom. Ono što počinje da nervira je stalno lansiranje novih modela. Iako mi u Srbiji još nismo pokupovali ni FC modele, a da i ne pominjem CI4, u Japanu je već pušten u prodaju T.P. za 2011. godinu - u Evropi će to (možda?) biti udarni novitet za 2012. Mada ga u novom online Katalogu Shimano 2012 uopšte nema?! Potom će lansirati novi CI4... i tako u beskraj.

U stvari, CI4 je viša klasa Twina, tačnije zamena za Aspire, tj. najtačnije - zamena za Fireblood (jer ima Rigid Support Drag špulnu, kao Fireblood i japanski Twin Power Mg), pa se ugla­vio na poziciju između Stella i kla­si­čnih Twin Powera. Naravno, daleko je bitnije to što CI4 ima zupčanik od ko­va­nog duraluminjuma, a klasični FC li­ven od legure cinka, nego tip špulne, broj ležaja i rotor od CI4 kompozita. Ipak, da budem kristalno jasan: Twin Power CI4 je mašinica za ribolov koju bih i te kako voleo da imam, samo da je jeftinija!

No, kako smo već pisali i predsta­vljali oba Twin Powera (CI4 i FC) i sve japanske modele (skini TROFEJ web izdanje No2 - na 11 strana su detaljno predstavljeni japanski modeli Shimano) više ćemo pažnje posvetu ovom no­vom Twin Poweru koji deluje da je znatno poboljšan u odnosu na model FC, i približio se po kvalitetu modelu CI4, a možda ga i prestigao, jer...

Jer je X-SHIP! A to mu dođe da je, kao, “Extra Smooth & High Power”, a to je, opet, nešto zdravo dobro. Toliko dobro da je prelepa Stella FE prva X-SHIP postala, pa ostala laka a jaka, ali i - preskupa.

Sad, ako je ovaj New Twin Power 2011 tako napravljen, ostaje jedino da upitamo: a od kojihi materijala, moliću fino? Da li su zupčanici žuti ko du­kati, ili su "bledi", ko na FC? Istina, i na CI4 su “bledi”, ali samo stoga što nisu crni, hehehe - što nisu presvučeni crnim Alamitom (kao na Aspire FA). Odgovor glasi: pogonski zupčanik nije crn, ali jeste hladno kovan od specijalnog duralumnijuma, znači isto kao na CI4, po meni najlepšoj Shimano mašinici za pecanje.

Dakle, ono što sada definitivno znamo je da je pogonski zupčanik is­kovan od duraluminijuma, a da nije iz­liven iz legure cinka! A to znamo jer su ga braća Rusi otvorili. Mi „Europejci“ ga još nismo ni pošteno zavrteli, a oni ga već rastavili! No, to nije ništa čudno, jer su sada Rusi za nas ono što mi bili za njih, pre jedno tridesetak godina - Amerikanci. Plus, oni su komšije s Japanom a mi sa ovakvom nikakvom Evropom – Rusima su komšije Japanci, a nama Rumuni?! Eto, i jadni Rumuni su u E.U, pa sada masovno dolaze kod nas da kupuju hranu, cigarete... ali i u nadnicu. No, vratimo se japanskom Twinu za rusku Rođinu.

Znamo i da je telo metalno, a rotor kompozitni. Da li je od CI4 kopozita? Nije, standardno-grafitni je. Verujem da će rotor od CI4 kompozita biti na još novijem (naravno, i još skupljem!) Twinu. Verujem da će se u Evropi prodavati pod imenom FD (ili FE, ko će ga više znati), ali nadajmo se da za nas neće da ga osi­romaše livenim zupčanikom od cinka.

Jer, ono što valja Rusima - valjaće i nama. A to što se za USA tržište mora svaka mašinica krstiti imenom koje počinje slovom S (Spinning) da Amer zna čemu služi, najbolje govori koliko su obrazovani i kako informisani. Sve ostalo su Twin Poweri (za Japan, nas i ostalu Evropu... pa čak su i za Engleze nazivi Twin Power, hehe. Inače, možda niste znali, racionalni Englezi ič ne fermaju Stelle - kod njih ih nema u ponudi - njima su Twinovi sasvim dovoljni).

Primetili ste da je ručica izmenjena, modifikovano je preklapanje. Sad da li je to bolje, ko zna. Uglavnom sad nema više loptastog zgloba nego je tu napravljena ravna površina - valjda da se tu ugravira X-SHIP.

twin-power-2012

Koliko je to ozbiljna serija vidi se iz broja modela - taman dovoljno za slatkovodne ribolovce, pa čak i za El Saleta sa Ebra. Laki su - ali ne previše - imaju izgleda dosta “mesa”. Modeli 2500, 3000 i 4000 i zavidnu silu kočenja (drag max). Sa duplim ruči­cama imaju 11, svi ostali normalni po 9 kugličnih ležaja. Neka vas ne bune težine modela 3000, oni imaju tela kao 2500 ali dublju špulnu više urezanu pa su stoga malo lakši - manji, ali sa većim kapacitetom. Modeli 4000 (iz ruskog testa) su već mašinice za respekt (koje mora i moj prijatelj sa foruma Keltan, zvani Saltiga, da uvaži). “S” je oznaka za plitku “Shallow” špulnu, “HG” (High Gear) za brži prenos, “DH” (Double Hand) dupli rukohvat. “Retrive per tu­rn” je oznaka koliko se uvuče stune po jednom okretaju ručice.

tpprint

Znam da to sve znate, ali uvek ima novih mladih ribolovaca koji sve ovo ne znaju, stoga često “ponavljam gra­divo”, naročito kada pišem o modelima za Japan, jer Japanci imaju naj­strožije zahteve kada se radi o kvalitetu, ali i parametrima i performan­sama: brzi­­­ni, kapacitetu, snazi, težini...

Što se dizajna tiče, tu mi Japanci nisu baš po ukusu. Neki put ubodu, ali neki put baš omaše. U stvari, možda je njihov smisao za elegantno različit od našeg. Sve u svemu, štapove im ja nikako ne volim, a mašinice kako kad. Recimo, ovaj novi Twin mi je nekako nedorečen. Jeste tehnički savršen, ali je lepši čak i crni lakirani Sustain FG, za Amerikance. Ali daleko je lepši Twin Power FC, da i ne pominjem prelepi Twin Power CI4.

X-SHIP je, izgleda, značajan is­ko­rak, ali ipak samo korak. Braća Rusi kažu: большой шаг вперед по сравнению с предыдущим поколением «твинов». (Eto vam linka - kliknite na zaplavljene i podvučene reči - pa pogledajte crteže, šeme, fotografije… I pročitajte! Šta, ne znate Ruski? Ajde?! Ondak nek vam Google prevede, samo znajte da “twin” nije “blizanac”, hehehe.) X-SHIP su veći zupčanici, pogon­ski i gonjeni (o X-SHIP tehnologiji detaljno smo pisali kada smo predstavljali Stellu FE). Takođe, vidi se da su osovine piniona i pogonskog sada bliže jedna drugoj. Još malkice pa bi pinion bio u osi gonjenog, ko kod Van Staala, jedne od najjačih mašinica za ribolov, ali... E to „ali“ devojku kvari. Ne mere dalje, sve dok su mašinice za pecanje “Ambidex tipa” - i za levoruke i za dešnjake.

Ovakav sklop je sigurno bolji, jer su na većim zupčanicima veći zubi, pa je i površina naleganja veća, a i sile koje se prenose veće. Sada se lakše obrće rotor, tačnije: prenosi se veći obrtni moment na pinion (ako istu snagu dajemo preko ručice). Kada su osovine bliže, i ukupna naprezanja su manja a ceo sklop radi i mekše i tiše. Znači, dobili smo još tiši rad a obrtni moment uvećan. Naravno, dobili smo i višu cenu.

Razuman ribolovac će se upitati: a što nisu već u Twin Power CI4 ubacili X-SHIP, kad su ga imali na Stelli FE?

Postoje dva moguća odgovora:

            1. A čime bi nas onda tamo negde oko Nove godine iznenadili, ako sve u jednom trošku urade? Ovako nas sve ... u zdrav mozak!

            2. O čemu bih ja više drvio, kada bi jednom napravili mašinicu i rekli: amin - dalje se nema kuda - ovo je vrh, i stavili tačku na “i”.

Za kraj: japanski Twinovi su - japanski! Jer su (i) za Ruse napravljeni. Ukoliko pročitate  test novog Twin Powera 4000 i istorijat starih Twinova, videćete da ribolovci „Baćuške“ imaju iste zamerke kao i mi: vole stari Twin Power XT i F - ali ih nervira drvena ručica na tim modelima, najviše cene Mg Twinove  Made in Japan, a ne vole FB i FC itd. Zato nisam ovde postavio više slika, jer ih kod Rusa ima mnogo. Ako ne razumete ruski, ovde čitajte a tamo gledajte!

Uglavnom, ruski ribolovci najviše zameraju što se toliko podcenjuju Evropljani, pa im se uvaljuju osiromašeni „blizanci“.

No, za niske grane na kojima je sada Evropa ipak je jedino kriva sama Evropa!

Dragan Jovanov Glod

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u