četvrtak, 19 mart 2015 12:20

Tokeni i kreteni u Formuli 1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pravila, pravila… Formulu udavila!

Botas zbog povrede leđa nije ni startovao, a već tokom kruga za zagrevanje probleme su imali Magnusen i Kvjat. McLarenu je nakon svega par krivina eksplodirao Hondin motor, dok je Red Bull imao problema sa hidraulikom. Tako je na prvoj trci sezone 2015. u Formuli 1 startovalo samo 15 bolida, a završilo je svega 11 - poslednje mesto zauzeo je šampion F1 iz 2009. godine Baton u McLaren-Hondi, koji je zaostao cela dva kruga za vodećima.

FIA je za ovu sezonu uvela “token” format kao kompromis na žalbe iz Ferrarija i Renaulta na zamrzavanje izmena na motoru tokom sezone. Naime, upravo ovo zamrzavanje je prošle godine (is)koristio Mercedes kako bi svoju inicijalnu prednost na početku sezone zadržao sve do kraja. Dakle, cilj tokena je da se (kao!) poveća dinamika razvoja kod proizvođača koji nisu toliko spremni ušli u sezonu. Procenjeno je da čitav pogonski ueđaj vredi 66 tokena. Tako su pre početka sezone proizvođači agregata dobili po 32 tokena koje mogu koristiti pre i tokom godine. Izmene na motoru nose različit broj tokena. Format promena na motoru i hibridnom sastavu koje proizvođač može izvšiti u zimskim mesecima tokom pripreme za novu sezonu limitiran je brojem tokena. Cela pogonska jedinica je 66 tokena, a svaki pojedini deo (ili sastav unutar pogonskog uređaja) vredi između jednog ili tri tokena, zavisno od važnosti. Na primer, ukoliko proizvođač menja klipove na to će ispucati 2 tokena, ako menja paljenje na to će potrošiti 1 token itd. Do kraja sezone Renault ima još 12 tokena, Ferrari 10, Honda 9, dok Mercedes ima na raspolaganju još 7 tokena. Iz ovoga se može zaključiti da je Mercedes najviše stvari menjao još pre početka sezone. Kao da je unapred znao, ko da im je “neko” javio…

Ja prosto nemam reči kakvi kreteni vode Formulu 1. Prvo su zabranili reklame duvanske industrije i tako ostali bez enormnih prihoda od sponzora, potom su pobegli sa nekih legendarnih evropskih staza i ostali bez prihoda od gledalaca, zatim su uveli štednju (ej bre, štednju u F1) i zabranili treninge i testiranja, a na kraju su ograničili sve: gume, potrošnju benzina, broj obrtaja… i uštrojili Formulu 1.

Vilnev-1

Kad su videli da je kastrirana F1 sve manje zanimljiva, uveli su “kvazi trkanje”, tzv. DRS zone da bi i dunsteri imali šanse da pretiču, potom su izmislili bezbrojna apsurdna kažnjavanja. Recimo, na bolidu crkne menjač tokom trke, ili otpadne točak, ili… a kreteni još i kazne tim na sledećoj trci?! Ko da nije dovoljno što je i tim i vozač ostao bez bodova, nego na sledećoj trci mora još i da startuje ko zna koliko mesta pomeren unazad.

A sada su F1 sezonu proširili na 20 trka u godini – ali su ograničili broj menjača i motora! Broj motora na svega 4 tokom sezone?! Red Bull tako ima pravo na još 3 motora, a ostalo je još 19 trka! I šta je tu Red Bull kriv? Pa nisu oni konstruisali Renault motor. A tek McLaren?! Zar su oni krivi što Honda ima 100 ili 200 KS manje nego Mercedes. Opet, šuška se da Williams-Mercedes ima za oko 0,3 sec po krugu slabiji motor nego Mercedes-Mercedes. To što je Ferrari napredovao nikako ne može povećati neizvesnost, jer je već posle prve trke svima jasno da je šampion 2015. Hamilton a vicešampion Rozberg. Jedino ne znamo da li će treći biti Fetel ili Masa, Raikonen ili Botas. Neko iz Red Bulla sigurno neće, jer su mu prvo srezali aerodinamička krila brojnim ograničenjima, a sada je Renault polomio Biku noge.

Prvo Šumaher 5 sezona uzastopce, potom Fetel 4, a sada Mercedes ko zna koliko. Da li su to Nemci ubili Formulu 1?

najdzel-mensel

Ne, nisi krivci Nemci nego “indijanci” – kreteni kretenski koji od nabržeg cirkusa na svetu napraviše ekološki štedljivi cirkus, u kojem se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Jedino se zna ko profitira – Berni.

Ograničenja u Formuli 1 uveli su ograničeni! Pa bre, koliko onomad, u F1 bili su samo Ford “kosvort” V8 motori i Ferrari V12 (B12) ali su trke bile zanimljive do bola, jer su bile neizvesne do kraja! Neizvesne, jer se motori nisu štedeli pa su malo-malo pa eksplodirali, pošto su bili nadrkani do daske. Ali tada nije bio ograničen broj motora. Tada ništa nije bilo ograničeno, a i smelo se trenirati i testirati, menjati kopirati. I trošiti…

I tada je bilo bogatijih i siromašnijih timova, ali su postojali brojni sponzori. Formula 1 bila je enormno gledana, time i reklama viđena. Jer smo, najviše, plaćali mi – pušači. Sada (ga) pušimo svi, jer smo nemoćni gledaoci. Nažalost, zagriženi zaljubljenici. Samo dokle?

Ko je gledao Žila ili Mensela, Senu ili Šumija... moj jed razumeće. Ko nije, nikad i neće. Jer za ovo nisu krivi Luis ili Sebastijan, Fernando ili Kimi – za to su krivci FIA i Berni!

Pa bre, pobedničke Mercedese videli smo svega tri puta tokom trke – na startu, na cilju, i tokom izmene guma. Eh, da bar mehaničari Mercedesa brljave ko Ferrarijevi s Kimijevim bolidom Petronas bi mnogo duže bio u prvom planu. Ali ko zna, možda Berni naredi režiserima tv prenosa “trka” F1 da što više u kadru budu bolidi sponzora koji (mu) najviše plati.

Jebe se njemu za F1 i trkanje. Za njega & Co je F1 biznis a ne sport. Inače, znate li bilo koji sport gde je ograničeno da se troši i ulaže, a zabranjeno da se vežba i trenira, do maksimuma zalaže i forsira, osim u Formuli 1 godine gospodnje 2015.

FjodorD  

Lajkuj nas na Facebook-u