ponedeljak, 30 mart 2015 18:33

Fetel – Šumaherov naslednik

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Volim kada se zna red i poštuje protokol: prvo nemačka fimna, potom italijanska. Jer ko i svuda, ni u Formuli 1 ne treba menjati ono što se ustalilo i na šta smo navikli. A navikli smo i na pobednički skok na postolju...

Svetsko prvenstvo u fudbalu... a bez finala – ko bi to voleo?! Jer, baš me briga ko je treći a ko dvanaesti, čak i da su moji. Jer samo se pobednik pamti. Treći, peti... samo su solidni gubitnici i ništa više. Pa čak je i drugi gubitnik – istina najbolji od poraženih. Stoga, kad na Grand Prix trci Formule 1 nema uzbudljive borbe za pobednika, ni atraktivna preticanja za ostala mesta ne mogu nadoknaditi uzbuđenje dok strepimo ko će pobediti. Zato je prva trka sezone 2015 bila dosadna, ali ne i druga. Iako sam već posle 17. kruga pretpostavljao, a posle 37. sigurno znao, ko će pobediti.

Takođe sam znao, i pisao, da Ferrari ne funkcioniše sa prgavim južnjacima nego samo sa  ’ladnim severnjacima: Englezi nekad, potom Austijanac, Južnoafrikanac, Nemac, Finac... a Fetel je Nemac! I to kakav, i te kakav Nemac! Pravi Šumijev đak.


I o Fetelu sam pisao još onomad – još u maju 2011. sam ga uvrstio u velikane F1. Tada su (mi) se mnogi smejali, neki se smeju i dalje... ali oni ne razumeju, pa ih i ne krivim. Vole da mrze, umesto da shvate. I istinu prihvate..

Pogodio sam i da će Ferrari „odvrnuti“ Alonsa i nadao se da će „zavrnuti“ novog Šumahera – Fetela. Istina, pribojavao sam se da ne ostane u Red Bullu. Nije – jer je Sebastijan pravi Mihaelov naslednik. A to znači titule sa bar dva tima – Benetton i Ferrari, odnosno Red Bull i - Ferrari. Slažete li se drugari?

Fetel je trkački biser! Ko Sena i Šumi, i on je svoj prvi GP osvojio u inferiornom bolidu – ali po kiši. A kada je vozio, ko i oni, ravnopravan bolid osvajao je titule. Ali kada je vozio superioran – obarao je rekorde! Ko i oni.

Prošle sezone znao sam da Rozberg ne može ni da prismrdi Hamiltonu, a niko Mercedesu. Ove godine, ubeđen sam već posle samo dve trke sezone, biće žestoke borbe. Jer čak i da je Mercedes za nijansu jači nego Ferrari, Fetel je za nijansu bolji nego Hamilton. Ne brži, nego bolji. Plus je Kimi neuporedivo bolji nego Niko!

F1-gume

Pogledajte gore: da nije Raikonen imao hendikep (u kvalifikacijama manje-više, ali na startu je drastično izgubio) a kako je startovao na novim, nekorišćenim (belim) medijum gumama, Luis, Seb i Niko na korišćenim (prugastim), Kimi bi ostao najduže na stazi. Verujem da bi glat bio bolji od Rozberga, pa čak, možda i od Hamiltona. Od Fetela sumnjam, mada...

Sada čak i laici vide da je Ferrari postao ravnopravan takmac Mercedesu, jer su ko od šale oduvali oba Williams-Mercedesa. Međutim, mnogi još uvek ne vide koliko je Fetel superioran kada ima bolid u koji se može pouzdati. Koliko juče, tvrdili su da je Rikardo bolji (zbog prošle sezone), iako ga je sada Fetel iberundovao za čitav krug u trci! No, oni sada veličaju jedino Ferrari, ko onomad Red Bull, a i dalje negiraju Fetelovo umeće. No, ukoliko ni sad ne skontaju, nikad i neće. Takvi i dalje veličaju... Alonsa?! Srećom pa Fernando ne vozi ovaj Ferrari, jer bilo bi dosadno. Opštepoznato je da Alonso sam vredi bar pola sekunde po krugu, bilo bi monotono ko prošle sezone, hehehe.

No, dosta šale. Stoga, neka se spremi... Sena! Jer Fetel ima već 40 GP pobeda, još jedna i stigao ga, a po titulama već prestigao. Potom sledi Prost – broj titula je izjednačen, ali ne i broj pobeda. Ko zna šta će biti do kraja ove sezone, ali ne bi me iznenadilo da mu se opasno primakne...

fetel-1

A tada neka se spremi... Šumaher! Istina, 91. deluje nedostižno daleko, ali 7 više i ne toliko. Uostalom, Fetel je Šumaherov pulen – želi li da ga nasledi neka ga pobedi. Eto mu prilike, obojica su seli u Ferrari u svojoj 27. godini kao već prekaljeni šampioni – eto i tu frapantne sličnosti.

No, ne bude li šampion 2015. nema veze – neka bude Kimi! Ali Fetel mora da kida, da otkida - ko otimači pa makar šta na stazi bilo, da bi se nemoguće dogodilo. Jer, ukoliko ga već sada poredim sa legendama F1 nema opravdanja, kukumavčenja i prenemaganja. Istina, u to ne veruju čak ni oni koji ga mrze. Jer i Šumiju i Fetelu se svašta može spočitavati, ali samo ordinarna budala može im negirati umeće, hrabrost, inteligenciju i – agresivnost.

Ni ukoliko Hamilton ponovo bude šampion, pod uslovom da borba za prvaka bude tesna a sezona neizvesna, neću se ljutiti – utešiće me timska titula za Ferrari. Jer, ne zaboravite, 2015. godine za Skuderiju voze veliki majstori Formule 1, Fetel i Raikonen. Tim teže Fetelu, ali i Hamiltonu, jer kod Ledenog se nikad ne zna – probudi li se na vreme. Tim teže i Mercedesovom timu, jer Fetel jeste pljunuti Šumaher junior, ali je i Niko junior – naslednik Kekeov.

sumi-1

fetel-2

Ova prva Fetelova pobeda za Ferrari poklon je Mihaelu. Iskreno se nadam da je Šumaher bar čuo, ukoliko nije video. Jer Sebastijan ko da mu je sin, juče je vozio ko Šumi nekad: brzo ali sigurno, bez i najmanje pogreške, a kada je trebalo izvesti nekoliko brzih krugova nanizao ih je ko od šale – Rozberga je oduvao na stazi, a Hamilton je na vreme „utekao“ u pit, baš kad mu se Sebastijan zavukao u rep i otvorio drs a odvrnuo kers.

ferrari-drs

Eto, ovoliko je dovoljno za sada – sezona je tek počela. Stoga drugom prilikom o Williamsima i McLarenima, a posebno o Bikovima – Rikardu i mladom Rusu posebno. Da i ne pominjem junošu koji je juče bio 7. a ima jedva 17. godina! Još nema vozačku dozvolu pa ga otac mora dovoziti na trke.

I na kraju, moram priznati: nikad nisam voleo (stil) Alonsa ali sada mi ga je žao. Jer, ruku na srce, Fernando jeste znatno bolji vozač nego što to brojke pokazuju, ali nažalost u Formuli 1 treba znati i odabrati a ne samo voziti. A Alonso fatalno uspešno bira gubitničke ekipe. No, svaki čovek greši, pa i trkači F1 – svi su oni samo ljudi. Eh, da je Alonso 2008. ostao u McLarenu, da Sena nije napustio McLaren... a da je Šumi još uvek vozio umesto što je skijao...

Za 14 dana je sledeća trka. Ne znam može li Ferrari uspeh ponoviti, brzi Luis i moćni Mercedes se neće predati tek tako. Ali ukoliko se i u trećoj trci potvrdi da je Ferrari prema gumama znatno nežniji, drž’ te se u Kini – stiže Kimi!

FjodorD 

Lajkuj nas na Facebook-u