sreda, 06 novembar 2013 15:15

Da Fetelu crkne Bik

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Kako zaustaviti Fetela? Ne ko, negu upravo kako? Nikako! Niko ga ne može naterati da napusti Red Bull – a ni on nije lud. Od trenutnih vozača u F1 bolji je od svih, plus vozi najbolji bolid. Takođe, ima iza sebe i najbolju ekipu. A mlad je! Prema tome, Šumaherovi rekordi više ne izgledaju nedostižno daleko.

A ne toliko davno mislili smo da Šumija ne može s trona Formule 1, kao najuspešnijeg ali i najboljeg vozača u istoriji (najuspešniji ima najviše titula, najbolji najviše Grand Prix pobeda!), svrgnuti niko. Bar ne neko u bliskoj budućnosti. Jer da bi neko oborio Fanđov rekord čekali smo skoro pola veka. I dočekali ŠuMAHERA! Međutim, da li je moguće da Šumija prestigne „Bejbi Šumi“ – mlađani Fetel – i da Šumaherovi rekordi već kroz nekoliko godina budu nadmašeni. No, Mihael je sam kriv – lično je protežirao Sebastijana.

Fetel-Sumaher

Stoga, nikad ne reci nikad, jer je Fetel već stigao Prosta. Stigao, ali da bi ga prestigao mora da pobedi minimum 52 puta. I broj Grand Prix pobeda Alena (51. Velika nagrada) delovao je nekad nedostižno. Nekad. Međutim...

Međutim, Šumaherova 91 GP pobeda izgleda ostaje želja pusta čak i Fetela! Jer je uprkos četvrtoj tituli tek prešao trećinu Mihaelovih GP pobeda. Još nije stigao ni Senu, a kamoli Prosta. Na ruku mu ide i broj trka po sezoni, može više pobeda nanizati tokom godine, na ruku mu idu i godine, ali mu ne ide – Berni!

Naime, Šumaherova trogodišnja dominacija (2000. 2001. a posebno do zla boga dosadna sezona 2002.) pretila je da ugrozi gledanost Formule 1. A bez velike gledanosti nema reklama. Bez reklama nema para. Bez para nema... Bernija!

Stoga je Berni izmislio nov sistem bodovanja – najgluplji u istoriji F1. Umesto 10, 6, 4, 3, 2, 1 počelo je zicerašenje: 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Tako je jedno treće i jedno četvrto mesto donosilo više bodova nego jedno prvo! Računalo se da će Šumiju ponekad „crći krava“ pa će neki marljivi sakupljač mrvica (poput Alonsa poslednjih godina, koji je čvrsto držao vrapca u ruci dok je Fetel hvatao golubove) uspeti da napabirči bod-dva više od Šumija. I skoro da su uspeli – Šumaher je 2003. jedva pobedio Raikonena u McLarenu. Da, baš jedva – tek za par bodova. Šumi je u poslednjoj trci jedva nekoliko napabirčio. Ali taman dovoljno. Ko Fetel 2012.

Međutim, džabe su krečili (klikni!) – 2004. je Šumaher poobarao sve rekorde. Pobeđivao je i pobeđivao... a mrvice prepuštao drugima. E, tada je dara prevršila meru.

2005. godine Šumaher, Ferrari i Bridgestone nisu se mogli sastaviti jedni s drugima. Pa čak ni po kiši! Ma po kiši tek nikako. Jedna jedina pobeda u Indiju na ovalu – ali kad većina timova na Michellinu nije vozila. Nisu smeli – poubijali bi se!

2006. za malo... pa penzija. Prisilna penzija, uprkos najboljoj Šumijevoj vožnji u karijeri – na poslednjoj trci u kalendaru, u Brazilu! Tada je Alonso postao šampion F1 ali su sve kamere sveta snimale jedino Šumija.

Potom su svi odahnuli – najviše Berni - nema više Šumija, biće uzbudljivo, neizvesno, zanimljivo – i gledano. Biće loveeee!

I bilo je – nekoliko sezona (2007. i 2008.) Šta mislite, da je te dve godine Ferrarijeve bolide vozio i dalje Mihael šta bi bilo?

Ali onda se pojavio Sebastian Fetel!

Sada je opet dosadno, da dosadnije ne može biti. Čak i ja, koji F1 pratim decenijama, zaspim. Ručam (klasično, banatski: supa, rinflajš, pečenje, kolači....) pa zadremam. Istina, izguram start i, ponekad, jedva prvi pit stop... pa zaspim blaženim snom pravednika. Ko beba – kako govore normalni. Srbi bi rekli: „ko zaklan“! Jer Seb osvoji pol, startuje ko iz topa... i odmah napravi nedostižnu prednost. Pravi razliku od sekunde po krugu! Do prvog pita već ima pit prednosti.

Džabe su krečili, džabe su opet sistem bodovanja menjali (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1), jer je Fetel pobeđivao a ostali sakupljali, džabe su i Pireli u F1 ubacili, džabe ga bilo i kersa i drs-a.

Šumi je pobedio 5 puta zaredom – dosadno nije bilo 2000. i 2003.

Fetel je pobedio 4 puta zaredom – dosadno nije bilo 2010. i 2012.

Šta će biti 2014?

Alonso i Raikonen u Ferrariju, Hamilton u McLarenu... ali čisto sumnjam da oni mogu ukrotiti „Bika“ i Sebastijana. Zbog toga na scenu stupa ponovo Berni! Sve se menja, i aerodinamika i motori. Ponovo se uvodi turbo! Sada se sve nade polažu jedino u ove tri mogućnosti:

  1. Da Mercedes napravi bolji motor nego Renault.
  2. Da Ferrrari napravi bolji motor nego Renault.
  3. Da se Renault češće kvari – ako ne bude slabiji.

U kuloraima se pominje i da Fetel sanja da vozi za... Ferrari! Ukoliko to zaista učini eto i 4. nade da ne bude dosadno. Ja u to sumnjam, ali ukoliko Seb voli novce koliko i Kimi, a da mu se ebe za titule, pobede i rekorde, možda i postane... sijalica!

Eto, a posle kažu da Srbi mrze komšijunu kravu! Ajde?! Pa sada većina F1 sveta navija da Fetelu crkne Bik!

Ali zaboravljaju bitnu stvar: nije jedino Fetel kriv što je živ – jer tu je i „veterinar“ Njui! Valjda će uspeti da Bika održi u životu – za ostalo će se već postarati Kaiser (klikni na link „Kaiser“!)

Ma smetnuli su s uma da je Renault prvi lansirao turbo motor u Formulu 1, i to još onomad. Valjda nisu „žuti“ zaboravili kako se motor pravi. No, zar već nismo imali dominaciju i u turbo eri – prisetite se Laude, Prosta i Sene u Barnardovom McLarenu sredinom 80-ih.

Znam, znam, već vas čitam, sad će mnogi reći: „Pa zar je Fetel bolji i od Sene. Eh da je Sena ostao živ...“

Eh da je Askari ostao živ, eh da Džimi Klark nije poginuo.

Eh da se Šumi nije 2006. penzionisao...

Eh... da se Fetel nije rodio!

Uzgred, znate li da su Mesi, Đoković i Fetel rođeni iste godine, u svega nekoliko dana razmaka! Možda ima nešto i u zvezdama.

FjodorD

P.S. Link koji sam vam postavio vodi na Jergovićev tekst. Verujte, da nije ijekavski pomislio bih da sam ga ja napisao.

A link za „krečenje“ vodi na... Maradonu! Pa klikni i vidi...

Lajkuj nas na Facebook-u