sreda, 23 oktobar 2013 15:42

Doživotna garancija za Panteliju Topalovića

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

pantelija-topalovicKarbonci ko Maratonci

Radovan III gleda etiketu sa rokom trajanja na flašici džema, pa kaže: "lažu trgovci, pišu da je trajnost god'nu dana a pojedeš ga za pet minuta"! Zaista, šta tačno znači "doživotna garancija"? Da li to znači da će vam štap za pecanje trajati do kraja života? I kako proizvođač zna koliko će koji ribolovac živeti? Da li će isti štap trajati do kraja života unuka od 7 godina, ili njegovog dede od 70? Ili mene? Uostalom, koji andrak mi treba ribolovački štap koji će me nadživeti - bolje da ja nadživim njega!

Sve na svetu stari, pa čak i materijali. Istina, ovi novi kompozitni su trajni, ali da li baš toliko? Zar ti lepkovi drže vlakna u strukturi materijala istom snagom i kroz 10, 20 ili 50 godina? Da li štap vremenom gubi elastičnost, da li postaje krt, a time i lomljiv?

Na to pitanje je teško sada dati odgovor, još nisam upoznao nekoga ko peca istim štapom 50 godina a da je od karbonskih vlakana. Istina, ima ih dosta sa Germinama od pre 5, pa i više decenija. Ima i mušičaraca od bambusa starih i po 100 godina, koje sam lično gledao kako se prave, hehehe.

Ali nema toliko matorih karbonaca. Ja lično poznajem nekoliko ribolovaca, varaličara, koji love jednim karbonskim štapom već 30 godina, ali ne i starijih. Stoga sam pitao onoga ko bolje vlada tom materijom, nekoga ko je po struci diplomirani tehnolog - a ne “Maratonac”.

E, on kaže da ti novi materijali (prepreg) i naročito lepkov (tačnije: smole), mogu sigurno da traju više stotina godina. Koliko - ne zna još niko! Ali saznaću ja, nisam džabe Pantelija.

Pa javiti vašim unucima – vi to nećete doživeti (čak ni ako ne pušite).

Znači, nema bojazni da će blank ostariti pre vas. Naravno, pod uslovom da je kvalitetan, prepreg metodom ređani slojevi karbona, pa slepljeni smolom, izrolovani pod pritiskom, pa (s)kuvani...

Zato, kada neko daje "life time" garanciju za ribolovački štap, ona podrazumeva da fabrika garantuje trajnost ugrađenog materijala, a ne da se štap ne može slomiti. Jer, ko što znate, ne postoji materijal dovoljno otporan na budale! Oni će u fabrici proveriti da li vam se štap slomio zbog fabričke greške (lošeg materijala) ili zbog nepravilnog rukovanja u ribolovu, tj. da li ste ga nenamenski koristili. Recimo, zabacivali preveliki teret, ili koristili predebelu pletenicu, itd.

U prvom slučaju dobićete nov štap (tačnije polomljeni deo), u drugom - šipak! Ali ako vam trgovac i u drugom slučaju zameni štap - tim bolje. Jer, često je isplativije zameniti štap, nego polomljen slati na veštačenje. A i rejting takvog trgovca raste - iako nije dobra reklama ako štap pukne, jeste ako vam ga zameni novim.

            Pantelija Topalović

P.S. Upravo dok sam pripremao tekst da objavim na sajtu, dobio sam telegram u kome mi Laki javlja da je umro Pantelija, u cvetu starosti, na samom kraju svoga života.

Neka mu je laka zemlja.

P.P.S. Laki me obaveštava da je Pantelija testamentom njemu (Lakiju) zaveštavao svoj neuništivi štap sa doživotnom garancijom. (Garancija se automatski prenosi na naslednike.)

Glod

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u