ponedeljak, 21 oktobar 2013 21:04

Džigovi, ubojite a konzervativne varalice

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

bas-dzigNeizvežbano oko veoma teško može da primeti razliku između džigova od pre 25 godina i današnjih. Džigovi su, bar što se tiče priče o njihovom razvoju, konzervativne varalice. Međutim, na neki način modifikacije džigova pomažu veštim ribolovcima varaličarima da im upravo ta vrsta varalice postane broj 1 za mnoge načine prezentacije mamca.Ovaj zanimljiv,i stručan i poučan tekst je prikaz nekih američkih iskustava i saznanja u džigovanju širom sveta poznatih američkih varaličara, pa se nadamo da će pomoći i našim sportskim ribolocima da više upecaju na domaćim, ne toliko bogatim, vodama.

 

FINESSE JIGGIN’ – PREFINJENO DŽIGOVANJE

dzig-1

Vruća tema savremenog pristupa modernom ribolovu svakako je trend korišćenja sve manjih varalica, koje će (u moru drugih), privući basa da udari upravo na njih. Jim Eakins iz američke države Misuri već duže vreme dominira na profi turnirima koji se održavaju u centralnom državama USA. U poslednje vreme takmiči se zajedno sa sinom, pa tako njih dvojica šire mit o efikasnosti mini džigova. Zajedno s njihovim uspehom raste i popularnost “Eakins Jig” - varalice koja je njihov proizvod i postaje sve popularnija širom USA.

Džim na tu temu kaže: ”Još sredinom osamdesetih zaključio sam da sam najviše basova ulovio na male džigove i tankom strunom, a već tada je pritisak ribolovaca na pojedinim terenima bio izuzetno velik. Promenio sam desetak oblika dok nisam pogodio kombinaciju oblika i balansa džiga. A upravo je balans džiga ključni faktor. Treba da džig što prirodnije propada kroz vodu i da kod kontre udica što bolje ubode ribu.” Eksperimenti Eakinsa (seniora) su se zaustavili kod džiga kome je kratko obrezana “suknjica” što je postalo i njegov zaštitni znak. Takav džig podseća na raka i prirodno pada na dno. To je model težak oko 9 grama, sa okruglom glavom. U saradnji sa proizvođačem Jewel Baits izrađuje se u raznim dekorima, prirodnim naravno, a tu je i zasoljeni plastični rak takođe dizajniran od Džima i njegovog sina.               

On savetuje da treba vrlo dobro ukomponovati veličinu tj. težinu varalice sa drugim delovima opreme, pre svega sa štapom. On peca fluorokarbonskim “najlonima” nosivosti 10-12 libri. Pošto se pecanje iz čamca podrazumeva, normalno je da koristi kraće štapove (180 cm). Za džigovanje je potreban štap osetljivog vrha, ali sa snažnim srednjim i donjim delom. Udarci ribe su, kod pecanja na ovaj sistem, slabi pa je neophodno da štap može da ih prenese do ribolovčeve ruke, tj. da ih detektuje. Istovremeno štap mora imati i dovoljno snage za kontru. Eakinsovi pecaju na opisan sistem najčešće oko ostrva trave, u zoni pristaništa i na kamenitim terenima. Za zatravljene terene oni koriste drugu svoju rukotvorinu tzv. “Eakins Jewels Flipin Jig” sa šiljatom glavom i zvečkicom.

Za prefinjen (finesse) jesenji pristup oni pažljivo plasiraju džig na “kritično” mesto, puste ga da propadne i povlače ga vrlo kratkim i odmerenim pokretima vrha štapa, ili tako da varalica pravi seriju kratkih skokova, ali ukoliko za 15 do 20 sekundi ne usledi udarac izvlače džig i ponovo ga zabacuju. Za ovakav način lova (finesse jiggin’) mogu se koristiti i modeli firme PJ’s Lures (“Lil Jig”) za lake terene, i “Super Brush Lil Jig” za ekstremne terene. Tu su i “Terminator Tiny-T”, Uncle Josh Finesse modeli, kao i serija “Booyan Jigs” firme Pradco. Sve su to ubitačni modeli za jesenji ribolov. Najbolje ih je koristiti oko drveća koje se obrušilo u vodu, u otvorima u travi i oko podvodnih prepreka. Posle zabacivanja ne treba žuriti sa povlačenjem. Treba dati ribi dovoljno vremena da istraži mamac.

Ukoliko do sada niste lovili ovakvim džigovima bićete veoma prijatno iznenađeni!

JIGGIN’ GRASS – DŽIGOVI ZA TRAVU

dzigovi-2

Od kasnog leta pa do početka jeseni vode izgledaju tako da vam je potreban ambar za skupljanje silne trave sa njih. Znate da se tu zadržava i riba. Preterana zatravljenost predstavlja ogromnu teškoću, ali i pravi izazov, za pecanje.

Proizvođač džigova Wajne Falcon iz Luizijane tvrdi da za pecanje u takvim uslovima ništa nije tako efikasno kao džig, pogotovo veliki džig ako je u pitanju debeo sloj trave. “Mi koristimo džigove teške 21 g kao najmanje. Zaoštrena glava dobrog džiga za travu omogućava povlačenje varalice bez straha od sakupljanja trave. Povlačenje je efikasno i lišeni ste brige da li ćete dovoljno brzo biti spremni za sledeći zabačaj” - tvrdi Falcon. Njegovi “Falcon Flipping Jig” i “Rattling Flipping Jig” su džigovi sa tankom glavom a zaštita udice je postavljena pod uglom od 60 stepeni tako da vrlo lako prolazi kroz travu. Ove varalice su opremljene velikom Gamakatsu udicom za lako ubadanje velikog basa.

Kako biste što bolje savladali tehniku pecanja basa u velikoj travi najbolje je da se ponašate kao da trave uopšte i nema. Bas je i u takvim uslovima iza prepreka, panjeva, kamenja, u udubljenjima i na sličnim mestima. Ako poznajete vodu, znate i gde ćete potražiti ribu, bez obzira na debeo zeleni tepih koji je prekriva. Ukoliko ste na novoj vodi tu je - sonar! Trava teško da može upropastiti mesto na kojem se bas sakriva. Ispod nje ima još dovoljno prostora da se riba kreće i da se hrani.

(Američka praksa)

Na nekim vodama, leti i u ranu jesen, bas izlazi iz zatravljenih terena. Na to ga primorava proces truljenja nagomilane vodene vegetacije, usled čega na takvim terenima dolazi do pomanjkanja kiseonika.

Za pecanje u jako zatravljenoj vodi mnogi ribolovci daju prednost pletenicama i kratkim štapovima, oštrog vrha, brzim. Posle zabačaja čeka se da mamac propadne do dna. Udarci su najčešće upravo u ovoj fazi, ili nakon samo nekoliko kratkih skokova mamca potom.

SWIMMIN’ JIGS - PLIVAJUĆI DŽIG

dzigovi-3

Većina ribolovaca smatra da je džig mamac za lov isključivo u vertikalnom propadanju. U gore navedenim primerima takvo ponašanje te vrste varalice jeste veoma bitno iako se mamci i povlače. Ali, kombinacija veličine, kompaktnosti i primamljivosti, mogu se pretvoriti i u efikasnu horizontalnu prezentaciju zvanu “Swimmin’ Jig” (plivajući džig).

Tom Monsoor je pobednik mnogih turnira u predelu gornjeg Misisipija i veoma često koristi ovu tehniku, tačnije od leta do rane jeseni, na zatravljenim i zakrčenim terenima.

Swimmin’ Jig’ se najbolje pokazao u relativno čistoj vodi, kada riba i vidi mamac koji prolazi iznad nje, pa umesto da (po)gađate rupe u travi, zabacite daleko... i vucite mamac preko tih rupa, kada na njih naiđe! Tako ćete izazvati basa da krene ka površini. Zavisno od dubine vode i gustine vegetacije na njoj džigovi teški 7-10 g obaviće posao” - poručuje ovaj ribolovac koji i sam proizvodi varalice i neprestano ih usavršava.

Veliki bas ekspert Mitch Looper, iz Arkanzasa, koristi ovu tehniku od perioda uoči mresta pa do sredine leta. “Najbolji uslovi za ‘Swimmin’ Jig’ su kada je oblačno i vetrovito. Tada se riba podigne i vrlo je aktivna, spremna da udari na mamac u pokretu. Pecajte gde god nađete na tanak sloj trave, ili panjeve. Ključno je da mamac treba držati visoko u vodi, to jest dvadesetak centimetara ispod površine. Mamac povlačite konstantno ili sa malim cimanjem vrha štapa u intervalima. Po vetru držite štap pod uglom koji zauzima mala kazaljka časovnika kada pokazuje 10 sati. Kada usledi udarac uzdržite se od trenutne kontre već spustite vrh štapa, pokupite višak strune, pa tek tada snažno kontrirajte” - kaže Mitch.

I ovaj ribolovac koristi tanku zaštitu udice od kačenja o travu, koja mu dozvoljava efikasno ubadanje ribe i na velikoj daljini. Za većinu prezentacija koristi suknjicu od gume koja prosto kao da je živo stvorenje dok povlačite džig, odnosno “pufne” svaki put kada napravite pauzu u povlačenju.                            

Neki pecaroši, radi bolje vidljivosti, ovakvim varalicama dodaju šljašteće dodatke, tj. materijal. Glomazan trejler (dodatak) pomaže džigu da pliva pri samoj površini, a “svinja” je već uobičajeno rešenje. Uz to, ovakva varalica je otporna na krzanja i oštećenja pri prolasku kroz težak teren.                                    

“Stanley Jig” ima takozvani plivajući oblik glave sa kljunom, nalik na kljun voblera, što mu daje široku akciju, pogodnu za pretraživanje polja trave i prostora iznad panjeva.

Pošto plivajući džig najbolje radi na teškim terenima, koristi se srednje teški i teški pribor, duži štapovi, radi što daljih zabačaja i zadržavanja mamca ispod same površine, kao i zbog lakše kontre. Takođe se preporučuje korišćenje pletenica.

DRAGGIN’ A JIG – DŽIGOVI ZA POVLAČENJE

dzigovi-4

Ovo je familija džigova koji idu u drugu krajnost - u dubinu. Vučeni (drag) džigovi su najefikasniji u periodu kasnog leta, jeseni pa čak i zimi. U dubokoj vodi jezera u državama Vinskonsin i Minesota, na kamenitim terenima, džig sa glavom oblika ragbi lopte i sa dodatkom dvorepog tvistera ili plastičnog raka - neprevaziđen je! Glavni faktor uspeha je pronalaženje kamene neravnine po rubovima vegetacije ili udubine na dnu jezera. Prelazi sa peščanog na šljunkovito dno, sa šljunkovitog na stenovito, predstavljaju mesta gde se riba najčešće nalazi. Na prirodnim jezerima najbolja su takva mesta sa dubinama 4 do 8 m.

Jim Moynagh je profesionalac iz Minesote koji je pomogao da se razvije proizvodnja, tj. kreacija nekoliko tipova ragbi glave za džig, najpogodnije za povlačenje po dnu. Naziva ih “kotrljači”. Jim objašnjava prednosti ove tehnike:

”Ko i kod plivajućih džigova, povlačenjem po dnu se brzo pretražuje teren što olakšava pronalaženje ribe na širem području. Zabacite daleko i sačekajte da mamac padne na dno. Postepeno počnite s povlačenjem pomerajući štap sve dotle dok prema struni ne zauzme ugao od 90 stepeni. Dok povlačite mamac, “ragbi glava”, preko strune do štapa i vaše ruke nepogrešivo prenosi vibracije na osnovu kojih lako detektujete vrstu dna, mulj, pesak, glina, šljunak, krupan kamen...

Kada povlačite takvu glavu uz neki predmet na dnu postepeno namotavajte strunu i blago je zatresite. To će uzrokovati talasanje plastičnog trejlera iznad dna što je neodoljivo za basa. Nijedan drugi način pecanja džigovima ne može proizvesti takvu akciju varalice!” - tvrdi Džim.

On koristi strunu nosivosti 20 lbs, ponekad monofil, i “All-terrain Moynagh Rock Jig” od 21 g. Peca mašinicom prenosnog odnosa 5,3:1, štapom malo dužim od 2 metra, i zabacuje što dalje može!

Na zapadnoj obali SAD lovac na kapitalce Mike Long takođe daje prednost ragbi glavama za velike dubine, pošto lovi na terenima gde se dno spušta od 4 do 15 m. Na džigove je ulovio 27 basova težih od 7 kg. Koristi “svinju” kao dodatak na svom “Pro Line” ragbi džigu i poput kolege Jima Moynagha povlači ga neumorno i polako, pogotovo u hladnoj vodi. Ovo “polako” znači: po nekoliko centimetara u minutu, uz lagano protresanje.

HAIR JIGS – DLAKAVI DŽIGOVI

dzigovi-5

S jeseni je najbolje da ni ne izlazite na vodu bez tih varalice. Džigovi od jelenske ili lisičije dlake su za to doba godine najtraženiji mamci za velikoustog. Kada radi na Hair Jigs (dlakavi džigovi) svi ostali idu u aut! Možda zbog kompaktnog izgleda ovi mamci za hladnu vodu deluju mali, ali efekat im povećava nežno talasanje prirodnih vlakana i njihova prirodna plovnost. Kada lovite u hladnoj vodi, a teško dolazi do udarca, stavite 7- gramski dlakavi džig i polako radite njime na ivici preostalog vodenog rastinja, puštajući ga da propadne u rupe. Neka ostane na tim mestima minut ili dva pre nego što ga lagano zadrmusate.                              

Na udicu džiga dodajte plastičnog raka, na primer Berkley Power Craw od 7,5 cm, ali mu pre toga odsecite 1,5 cm od repa. Takav ili sličan trejler (dodatak) daje džigu veću plovnost i usporava propadanje a povećava i volumen mamca dajući basu nešto sočno za žvakanje, sve dok ne oseti prevaru. Udarci na ovakve mamce i u takvim uslovima su nalik iznenadnom otežanju više nego karakterističnom trzaju. Naravno, temperamentnije ribe će žešće udariti na mamc i to će ribolovac dobro osetiti i videti na štapu.

Tanka struna nosivosti 10-12 lbs bitno pospešuje vođenje i uverljivije kretanje džiga, a njena izdržljivost je dovoljna da dozvoli snažnu i trenutnu kontru, čupanje krupnog basa iz podvodne džungle. Zimi ni najkrupniji basovi nisu žestoki borci! Fluorokarbon mnogo obećava u ovoj tehnici.

Vredi pomenuti još jednu tehniku, mada njena primena nije tako široka kao kod prethodno navedenih. Na terenima gde su krupni “šedovi” (vrsta sitne “bele” ribe) glavni obrok basovima, neuporedivo najefikasnija varalica je tzv. “Preacher Jig”! To je varalica duga od 12,5 do 15 cm, težine 7-21 g. Izrađena je u varijantama od jelenske dlake, pačjih i petlovih pera. Zabacite veliki, beli, dlakavi džig iznad vode i povlačite ga kao da se radi o dubokoronećem vobleru, s tim da mu dozvoljavate blaga propadanja i povlačeći ga ko kruškice (crankbait). Kad krupan bas usisa varalicu samo podignite vrh štapa i borba može da počne…           

I ovo je, kao i sve prethodno opisane tehnike, način kako se može prevariti upravo ON - krupan bas!

Steve Quinn

Lajkuj nas na Facebook-u