ponedeljak, 21 oktobar 2013 21:09

Štuka – zavodljivo vijuganje dvodelnog voblera

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Glod-rekordMnogi smatraju da je najbolja varalica za štuku - leptir. To mišljenje delim i sam, ali ni kašika nije loša. Po meni leptir ulovi - više, ali kašika - veće! Ovo, naravno, ne znači da sam u pravu, ali ni da sam u krivu! Jer da bi se nešto decidirano tvrdilo mora se upecati mnogo velikih štuka, da bi se mogao izvući generalni zaključak. A kod nas takvih nema izuzev Joce, pa zato i ne tvrdim decidirano. Ako uzmete u obzir da je, možda, čak i 90 % štuka kod nas ulovljeno leptirima i k­ašikama - jer drugo nije ni bacano - tek tada ovakve teorije padaju u vodu. Uz leptire i kašike, danas se sve više  koriste i jeftini silikonci, a sve manje vobleri. Svakako da je kod nas u pitanju novac, a ne (ne)efikasnost! Vobleri su preskupi za našu kupovnu (ne)moć, ali su - moćni!

Najlovnijim su (mi) se pokazali, u lovu na relativno plitkim vodama, vobleri dvodelci, poznati kao “Jointed”! E, sad ne smem da tvrdim da su jednodelci uže forme a veće dužine lošiji, jer ih znatno manje forsiram. Subjektivno govoreći, neuporedivo više mi se sviđa zavodljivo vijuganje dvodelaca nego široko lenjo landaranje jednodelnih. I štuki se, kanda, više dopada. Zmijoliko kretanje se ipak razlikuje kod svih modela, čak i kad je istog tipa, ako je druge veličine. Zatim, razlikuje se akcija plastičnog od drvenog. I od odnosa dužina prednjeg i zadnjeg dela zavisi vibracija, pa čak i od načina na koji je izveden spoj između njih. Nemoguće je rečima opisati akciju ni kod jednog voblera - čim ih samo metar dva povučete kroz svodu shvatićete o čemu govorim. 

Varaličar-vobleraš često pravi sledeću grešku: pažljivo gleda akciju voblera i prema tom vizuelnom signalu donosi sud - “ovaj je pravi”! Međutim, grabljivici je vizuelni signal tek na drugom mestu, prvi signal joj je nadražaj bočne linije. Pošto mi nemamo bočnu liniju, prepustimo ipak grabljivicama da umesto nas biraju akciju...

Pomenuo sam “vizuelni” signal. U lovu štuke je i on itekako bitan. Zato kod ovakvih voblera naročito obratite pažnju na dekore. Da nije tako ne bi ih bilo čak 25 različitih (Bomber Long A Jointed) ili 10 (Rapala Jointed).

vobler-jointed

Moji vijugavi favoriti: plastični Bomberi Long “A” Jointed dužine 11,5 cm, težine 10,5 g, u dekorima XM7 - Fire River Minnow (levo) i XFTB - Fire Tiger Bass (desno), i tri drvene Rapale Jointed od 9, 11 i 13 cm, po mnogima najbolji dvodelaci na svetu, izuzetne vijugave akcije, zbog tela od balze

Bomber zaranja do jednog metra, ako koristite monofil od 0,30 m. Zbog plitkog “gaza” idealan je za zatravljene vode, za povlačenje iznad trave, ali ako voda nije prebistra ili sunčan dan. Najbolje je oblačno i vetrovito vreme.

Kod Rapala Jointed problem je u nemogućnosti dužeg zabačaja. Za nas je jedanaestica ko stvorena i težinom od 9 grama, donekle, moguće je duže zabacivanje, ali devetka je tek 7 grama teška. Velika trinaestica je teška 18 grama i leti daleko, ali roni duboko - samo zato dajem vrlo malu prednost Bomberima serije Long A. Inače, ove Rapale imaju neponovljivo vijuganje!

Drugi problem kod zabacivanja svih Jointeda je relativno često kačenje u letu za strunu. Pokušajte da, pre nego što Jointed padne na površinu, nežno prstom prikočite strunu. Tako ćete nažalost još za metar-dva skratiti hitac (a on je već ionako kratak) ali će usled inercije zadnji deo da se ispravi, i tako se neće zakačiti. Taj problem se kod dužih (nekih novijih) modela više ne javlja, jer olovne kuglice prelazi u zadnji deo voblera, u toku leta, a potom se vraćaju napred (Rapala Long Cast Minnow, recimo), ali kod dvodelnih voblera to nije moguće.

Po svemu ovome izgleda da dvodelci i nisu baš neki naročiti vobleri?! Izgleda... ali nije tako! Uostalom, probajte da bilo kojim jednodelcem postignete to zmijoliko vijuganje.

Toga su svesni i konstruktori varalica, pa je u poslednje vreme sve više nekih “klonova” - pola vobler, pola silikonac. Obično je kljun plastični, a rep silikonski. Većinom su to pokušaji da se postigne to zavodljivo vijuganje koje krasi Jointede. Da su uspeli? Ko zna, rano je za sud - pričekajmo da te “hermafrodite” grabljivice “overe”...

U svom višedecinijskom ribolovačkom stažu napecao sam se štuka, i na kedere i varalicom. Kako odavno jedino varaličarim, najviše sam upecao štuka (i štukica) na Mepps (Lusox), ali najveće sam ulovio (velikim) kašikama. Upecao sam i na desetine “redovnih” štuka voblerima – moj najveći ulov na Jointed vidite na slici. Nažalost, više se ne sećam da li na Rapalu ili Bomber.

Dragan Jovanov Glod

P.S. U svom višedecinijskom ribolovačkom stažu napecao sam se štuka, i na kedere i varalicom. Kako odavno jedino varaličarim, najviše sam upecao štuka (ali i štukica) na Mepps Lusox, ali najveće sam ulovio ovakvim velikim kašikama. Upecao sam i na desetine “redovnih” štuka voblerima – moj najveći ulov na Jointed vidite na slici. Nažalost, više se ne sećam tačno da li beše na Rapalu ili Bomber. Ali i nije važno – nabavite oba modela, pa vijugajte natenane. Možda izvijugate i neku  ko na fotografiji ispod - čini mi se na vobler Salmo Jointed. Bistro!

dvodelac-jointed

 

Lajkuj nas na Facebook-u