subota, 19 oktobar 2013 13:39

Bandar - Perch (Perca fluviatilis)

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

bandarLokalni nazivi: grgeč, kostreš,

Maksimalna dužina 50 cm

Maksimalna težina do 2 kg

Vreme mresta: od marta do maja

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Bandar živi u manjim jatima, jedino se u zimskom periodu nalazi u većim, a tada se i najviše lovi. Živi samo u Dunavskom i Egejskom slivu u ex-YU. U Dunavskom slivu naseljava isključivo nizinske vode, i to donje tokove reka, plavna područja i mrtvaje. Ne zalazi u prelazni, mrenski region. Životni vek i brzina rasta grgeča umnogome zavise od uslova staništa u kome živi. A može živeti u najrazličitijim staništima: u maloj brzoj reci, u velikoj reci, u bari i dubokom jezeru, pa čak i u priobaljima manje slanih mora. Najviše trenutno stabilno stanište grgeča kod nas je Vlasinsko jesero. Njihova brzina plivanja i ubrzanje nisu impozantni, te im pojedinačno većina riba lako umakne, stega pribegavaju kolektivnom lovu u jatu. Love isključivo danju, najviše u zoru i sumrak, ali i preko dana, zavisno od potrebe za hranom i mogućnosti zadovoljenja, tj. količini dostupne hrane. Noć provode u plitkoj priobalnoj vodi na dnu, potpuno neaktivni. Sa dolaskom noći i polaskom na počinak jato se raspada, da bi se izjutra opet formiralo. Meso mu je veoma ukusno i bez kostiju, ali se krljušt teško čisti, tako da je praktičnije dranje cele kože i filetiranje.

Opis i građa:

Kao grabljivac, uvek je u dobroj kondiciji. Telo je sabijeno, čvrsto. Ima dva karakteristična leđna peraja: Prvo je veliko i veoma snažno, s jakim koštanim žbicama, od kojih je prvo znatno više, a drgo je manje i dopire skoro do gornjeg dela korena repnog peraja, s manjim i mekšim žbicama. Leđa su tamnozelena, bokovi žućkastozeleni, a trbuh beo. Preko bokova pružaju se tamne poprečne pruge,  (ima ih 6 do 9), pri leđima šire, da bi se do trbuha izgubile. Trbušna i analno peraju su izrazito crvena, a grudna i oba leđna zelena. Usta velika, kosa nagore zasečena, sa gustim, četkastim, i tankim zubićima. Krljušti su oštre i hrapave. Koštane žbice prvog leđnog peraja su zašiljene poput oštre igle. Visina tela prema dužini je u srazmeri 1:3-4. Broj kičmenih pršljenova je 41-42.

Razmnožavanje:

Mresti se od marta do maja, na dubljim mestima sa peščanim i šljunkovitim dnom. Glavni stimulator mresta je porast temperature. U našim uslovima mrest bandara nastupa od poslednje dekade marta do kraja aprila, a u nepovoljnim hidrometeorološkim uslovima i početkom maja.

 bandar trofej

Lajkuj nas na Facebook-u