utorak, 28 maj 2019 11:53

Kombi-bolidi Formule 1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvi bolid F1 kojeg sam video uživo beše Hantov McLaren M23 iz 1976. godine. Stajao sam pored njega, zagledao ga... i bio razočaran. Ličio mi je na malo veći karting. Širok, nizak, kratak, kokpit spartanski siromašan, motor sav crn, mastan... Jedino su me oduševile široke gume! Isti osećaj beše i kad sam natenane razgledao Fitipaldijev Lotus iz 1972. samo što je bio lepši, prvenstveno zbog zlatne JPS reklame na crnom bolidu. Na Hantovom bolidu je, naravno, pisalo Marlboro. Tada su bolidi „pušili“ – danas „puši“ kompletna Formula 1. Istina, Ferrari se dugo opirao „nikotinu“ pa ipak je bio lep, po mnogima najlepši, recimo ovaj ispod sa početka 70-ih.

f1-b2

Onomad sam na jedvite jade odgledao Grand Prix Monaka 2019. Dosadno, dosadno, i dosadno! Prošle trku dobio Rikardo sa oštećenim bolidom, ovu Hamilton sa oštećenim gumama?! Jer u Monte Karlu nema preticanja. A kako da ih bude kada su bolidi postali dugački, predugački – ko kombiji. Recimo današnji Mercedes W10 je dugačak 5,7m sa međuosovinskim rastojanjem od 3,72m, a Ferari 312T2 iz 1976. je bio 4,15m dugačak sa međuosovinskim rastojanjem od 2,5m. Stoga je nekad i u Monte Karlu bilo preticanja, a sada nema ni sa DRS-om.

f1-godine

f1-razvoj

Sada praktično nema ni kočenja?! Jer ko samo jednom malko jače prikoči – odoše gume! Pa kako onda da F1 ne gubi gledaoce kad nema preticanja a gume se čuvaju. Štedi se i na svemu ostalom, čak i na parama, a zabranjeno je u toku sezone treniranje i testiranje?! Znate li ijedan sport gde se ne sme vežbati i trenirati između utakmica? To je sve zbog štednje, jer mnogi F1 timovi nemaju ni za leba! A bilo bi, ali ne daju kompanijama koje imaju „viška“ novca da se reklamiraju, ko nekad. Sada je sve ekologija. I demagogija.

f1-lotus

Najjednostavnije rešenje za preticanje – vratiti zavesice i ground efekat

Naravno, kada se sve štedi, štede se i motori – skoro da nema odustajanja zbog eksplozije motora. Kada je neki motor eksplodirao na trci, sećate li se? Logično je da bez iznenađenja u vidu odustajanja nema ni uzbuđenja i neočekivanih obrta. Sada se sve zna već posle kvalifikacija – stoga trke sve manje ljudi gleda!

Bilo je i pre dominacija, Lotusa, McLarena, Williamsa, Ferrarija, Red Bula... ali ova Mercedosova preti da uništi svaku draž F1 „trkanja“. Pa bar da je dozvoljeno dolivanje goriva, tada bi bilo više taktičkih varijanti tipa „koliko benzina, koje gume, koliko pit-stopova“. Ali nema – zbog bezbednosti! Zbog bezbednosti nema ni šljunka pored staza, nego izleću ko muve bez glave na asfaltirane sigurnosne zone i vraćaju bez problema. A nekad ko izleti ostane zaglavljen u šljunku. Elektroniku da i ne pominjem! Sada gazde iz boksa diktiraju vozaču koji „mod“ da uključi, sve je postalo kao kompjuterska igrica. Današnja Formula 1 je simulacija nekadašnjeg trkanja, dosadna procesija u kojoj je najvažnije ne rizikovati, ne kočiti, ne forsirati, a „kombijem“ preticati jedino na pravcu uz DRS.

f1-reno

Bolid iz 2006. i kombi iz 2019.

Meni je žao što je tako, ali i pored toga što trenutno voze tri šampiona sa čak 10 titula i mladih lavova, žestokih momaka sa mudima Ferštapena i Leklera, većina F1 navijača (sem Engleza) navija za Botasa?! Ne zbog nekih posebnih kvaliteta koje Finac poseduje, nego da bi bilo iole zanimljivije. Bar malo. Jer ukoliko Hamilton pobedi i na sledećoj trci u Kanadi, trku u Francuskoj će malo ko gledati.

afroenglez

I na kraju da budem malo sarkastičan: uzdam(o) se i u Nemce. Tačnije njihov nacionalizam, ili patriotizam ako vam to lepše zvuči, jer ne verujem da žele Afro-engleza za najuspešnijeg F1 vozača svih vremena, umesto svog Nemca. Najuspešnijeg, nikako ne i najboljeg – ma koliko pobeda i titula da nakupi - ali najelegantnijeg. Jer, ruku na srce, taj Nemac ima i te kakve zasluge za ovakav Mercedes, ali i jedan Englez – onaj od koga je Mercedes GP kupljen.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u