utorak, 05 novembar 2019 10:14

Schumacher vs Hamilton

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Onaj Srđan sa Sport Kluba je čudo nad čudima, bolji je komentator i od Mladena Delića jer besomučno prosipa „mudrosti“ tokom svakog prenosa trke Formule 1. Recimo: „Hamilton je veliki šampion i zato ga prati sreća“?! Ajde?! Valjda obratno: najveći srećković u F1 je Hamilton pa je stoga toliko postigao. Jer, po Srđanovoj logici Sena onda nije veliki šampion pošto nije imao sreće. No, batalimo mi takvog „znalca“ pa da malo podrobnije uporedimo ne Senu i Hamiltona jer je to neuporedivo, nego Šumahera i Hamiltona, jer su Britanci pobenavili i dižu u nebesa Luisa, zaboravllajući dva velikana sa Ostrva – ser Džeki Stjuarta i Džima Klarka! Možda stoga što nisu Englezi nego Škoti.

1-f2

Šumaher je u prvu punu sezonu u F1 startovao u slabašnom bolidu, ali je ipak 1994. godine osvojio prvu titulu u Benettonu B194 sa onim V8 motorom Ford Zetec iako je većina ostalih timova imala V10 a Ferrari čak V12. Dobro, znam, znam, sada ćete pomenuti poslednju trku i „sudar“ sa Hilom, hehe. Ali evo činjenica za sve „mudrosere“ koji ne poznaju F1 a pametuju: 1994. godine u Silverstonu je Šumi u krugu za zagrevanje guma u dva maha svojim bolidom za kratko izbio ispred Hila, pre nego što je stao na svoju poziciju na startu (drugo mesto, Hil je imao pol poziciju), a to je bezbroj puta bez posledica viđeno i pre i posle (pa i sada na GP USA 2019.). Zbog toga (!?) su mu sudije usred utrke dodeli 5 sec kreni-stani kazne, potom su promenili odluku i pokazali mu crnu zastavu kad nije ušao u boks „na vreme“, da bi posle svega za „zelenim stolom“ bio diskvalifikovan sa te i još dobio dve trke suspenzije pride!!! Tada nije bilo društvenih mreža da dignu glas pa su britanski sudijski prevaranti radili šta su hteli jer je Hil Englez. I tako većina laika pamti samo kontroverzni sudar u Adelaidi kojim je Šumi na kraju uzeo titulu Hilu, ali on ne bi uopšte bio potreban da nije bilo te sramotne, nezapamćene krađe. Na sve te tri trke pobedio je Hil, kao i na trci u Belgiji (iako je i tu pobedio Šumi ali je kasnije diskvalifikovan zbog 1mm daske na podu). GP Velike Britanije je bila 8. trka po redu – na prethodnih 7 Šumaher je pobedio 6 puta a jednom bio drugi. Eto ispod tabele rezultata sa Šumijevih prvih 7 godina u Formuli 1.

7-sumaher

Sve jasno ko dan! Brojte, na 114 trka koje je vozio Šumaher je pobedio 33 puta, i osvojio dve šampionske titule – bez pomoći Rubensa Baričela, hehe. Plasmani su mu bili 3. 4. 1. 1. 3. 2. 2. mesto. Impresivno, za početnika u bolidima koji osim Benetton – Renaulta B195 ne da nisu bili dominantni nego ni ravnopravni takmaci! Potom je usledila dominacija (ne računam 1999. godinu kad Šumi mnoge trke nije vozio zbog loma noge), u 5 sezona 5 šampionskih titula. Kada je napustio Ferrari 2006. znate kakav je bolid ostavio Raikonenu i Masi 2007-2008.

Hamilton je debitovao u vrhunskom McLaren Mercedesu i u prve dve sezone jednom bio drugi a 2008. šampion. Posle je nastupilo četiri godine stagnacija iako taj McLaren-Mercedes nije bio loš bolid. A kakav McLaren je ostavio Alonsu... znate. Eto ispod tabele njegovih prvih 7 godina u F1.

7-luis

Ukratko: u 128 trka Hamilton je pobedio 22 puta. Plasmani po sezonama: 2.1. 5. 4. 5. 4. 4. Ali gle čuda, Hamilton je uskočio 2013. u bolid kojeg je pre njega vozio (i razvijao) baš Šumaher! Evo jednog linka – epski dvoboj mlađanog Hamiltona u McLarenu i matorog Šumahera u Mercedesu: GP Monza 2011. Potom je 2014. usledila drastična promena pravila, nastupila je era superdominantnog turbo-hibrid Mercedesa u kojoj je Hamilton pobedio 5 puta u 6 sezona a Rozberg jednom u tri godine.

1-ajde

Samo ga gledam...

Kako sada stvari stoje, Hamilton ima realne šanse da po titulima dostigne a po GP pobedama i prestigne Šumahera. Jer se sada vozi 20-21. pa čak i 22. trke po sezoni. Da je u Šumijevo vreme bilo toliko, Mihael bi imao minimum 100 pobeda, a verovatno i više. I ko zna, možda bi i titula bilo više od 7, jer je 1997-98. i 2006. bio drugi, tesno je izgubio. Da je bilo još 4-5 trka više tih godina... ko zna.

Šumaher ima 91. pobedu. Da, baš toliko, jer je ona poklon pobeda iz Austrije 2002. vraćena Baričelu iste godine u Indianapolisu! A Luis još uvek duguje jednu pobedu Botasu. Tačnije, duguje i jednu Fetelu jer je u Kanadi 2019. bila čista krađa! Stoga ja nikako i nikada, ni u kom segmentu, ne mogu uporediti Hamiltona i Šumahera. Tačnije, ko razume i dugo prati Formulu 1, zna i da se Luis ne može (i ne sme!) porediti ni sa Senom! Može eventualno sa Prostom, jer me sve više podseća na Profesora: Luis vozi racionalno, pametno, skoro bez rizika, ne greši, odlično čuva gume i štedi motor. I ima „sreće“ sa sudijama - kao i Prost.

A vi što od drveća ne vidite šumu, tj. od Hamiltona ne vidite Mercedes, zapitajte se da nema Hamiltona ko bi ove godine bio šampion? Botas naravno. Eto, u ovakvoj Formuli 1 bi bar polovina vozača sa grida u ovom Mercedesu bili šampioni. Stoga sve moje čestitke idu Mercedesu... ali i Rosu Bronu, Laudi i Šumaheru pošto su ovakav Mercedes započeli oni da stvaraju, jer istorija ovog Toto-Luisovog „hibrida“ blage veze nema s onim nemačkim Nojbauer-Fanđovog. Ovaj „engleski“ Mercedes je naslednik sledećih timova: Tyrrell Racing, British American Racing BAR, tj Honda F1, potom Brawn GP i na kraju je postao Mercedes. Valjda je sada jasnije ko je ko i šta je šta u Formuli 1. Eto toliko. A ukoliko i dalje nije jasno... marim baš – verujte Srđanu koji jedini smatra da Fetel nije pokraden u Kanadi nego da je Hamilton pravedno „pobedio“.

Dragan Jovanov FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u