subota, 19 april 2014 19:13

Fuji – novi koncept rolenhaltera

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Stara narodna izreka kaže da "ko čeka, taj dočeka". Tako smo i mi čekali prave Fuji novitete praktično od 1980 godine, kada su se pojavili provodnici od silicijum karbida - SiC. Od tada pa do danas nije bilo nekih značajnijih noviteta, koji bi suštinski pomerali neke granice kada je u pitanju oprema za ribolovačke štapove. Fuji je u tom segmentu decenijama suvereno vladao, ali nije zaspao na lovorikama. Povremeno bi se pojavio novitet koji je bio dovoljno intrigantan i zanimljiv toliko, da održava Fuji na tronu. Ako se u trenutku i učinilo da je Fuji "usporio", on nas je ove godine demantovao novitetom koji ima sve uslove da promeni neke stvari kada su u pitanju provodnici. To je TORZITE koncept, kojeg sam već predstavio u tekstu "Fuji - gospodar prstenova" - kliknite na link levo pa pogledajte.

Međutim, konstruktorima i dizajnerima u Fudžiju ni to nije bilo dovoljno, već su upravo predstavili sasvim novi koncept nosača mašinice (rolenhaltera) pod punim imenom Fuji Tight V Spinning Reel Seat - TVS. Portal Trofej.info još jednom ima ekskluzivnu priliku da vam predstavi novitet, koji je toliko nov, da je trenutno samo mali broj izabranih imao priliku da predstavi ovaj novi Fuji kocept!

Fuji-11

Na slici gore se vidi kako ovaj rolenhalter izgleda. Da vidimo po čemu je drugačii od ostalih. Prvo što upada u oči su dva otvora sa strane. Oni omogućavaju direktan kontakt ruke sa blankom. Dobro, reći će neko, ovo nije nikakva novina, jer ovakav pristup smo već imali prilike da vidimo na nosačima mašinica nekih sasvim nepoznatih proizvođača i na štapovima sasvim osrednje cene. Međutim, ovde treba spomenuti da je ovo prvi ovakav rolenhalter koji je izašao iz pogona Fuji. Neobično je da Fuji do sada nije koristio prednosti ovog koncepta, nazvanog "Blank Touch", a koje su zaista očigledne. Ovakav koncept omogućava direktan kontakt šake sa blankom, što znači bolji prenos informacija šta se dešava pod vodom, što opet dovodi do pravilnije reakcije ribolovca. Rekoh, otvori na nosaču mašinice nisu novitet, ali Fuji se ne zaustavlja samo na tome! Drugi detalj koji je uočljiv je poseban oblik navojnog prstena (obeležen strelicom na donjoj slici).

Fuji-22

Ovaj oblik smanjuje međuprostor između navoja i tela rolenhaltera, čime se dobija bolji i prirodniji osećaj prilikom držanja štapa. Osim toga, ergonomija Fuji TVS rolenhaltera je tako izvedena da palac i kažiprst prilikom držanja štapa zauzimaju prirodan, takozvani "V" položaj. Ovo samo sebi znači manje zamaranje šake, bolje držanje štapa, a prilikom zabacivanja ne dozvoljava da se štap klati levo-desno usled težine mašinice.

U Fudžiju kažu da se njihovim konceptom dobija značajno viša osetljivost, preciznost prilikom zabačaja, šaka je u svom anatomskom položaju, a detakcija je značajno veća nego kod ostalih nosača mašinice. Pogledajte kako ovaj rolenhalter izgleda namontiran na štap.

Fuji-33

Što je najlepše, ovakav rolenhalter će biti veoma pristupačan po ceni! Trenutno oko 10 evra, što je priznaćete više nego povoljno. Ipak ovakva cena ne čudi. Kao što vidite, na ovom rolenhlateru nema nikakvih "svemirskih" materijala niti preskupih tehnologija. Ceo rolenhalter je izrađen od veoma kvalitetne plastike, a akcenat je stavljen isključivo na ergonomiju i što prirodniji položaj šake. Sve ovo ima za posledicu veće uživanje u ribolovu, što i jeste krajnji cilj, zar ne?

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u