utorak, 04 februar 2014 11:30

EFTTEX pobednik u Srbiji gubitnik

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Kod nas je ponuda kvalitetnije ribolovačke opreme sve slabija. Ne samo što skoro da i nema kvalitetnijih štapova i mašinica, nego je i ponuda takozvane potrošne robe, onoga što se lako kida i gubi, sve siromašnija. Udice, plovci, kopče, virble, sajlice, najloni… sve je uglavnom (čast izuzecima) mizernog “prc” kvaliteta. Istina, i cene su proporcionalne kvaltetu – “prc”. Ali dve najvažnija ribolovačka artikla su upravo udica i struna. To mora biti najbolje!

No, dok je ponuda udica još i kakva-takva, nađu se tu i tamo kvalitetnije, ponuda pletenica, a posebno monofila, je katastrofalna. Pletenice su skuplje, pa se švercuju i prodaju po buvljacima i internetu, ali čik pronađite bolji monofil!

Tu su posebno ugrožene šarandžije i plovkaroši. No, jače monofile i veće špulne (pre)prodaju bar specijalazovane “carp” prodavnice, ali šta će bojni plovkaroši – oni koriste em tanke em kvalitetne. Jer monofil 0,40mm još i može da ne bude baš “in”, jer ipak nosi – debeo je. Ali koliko nosi monofil, fini i mekani, debljine 0,12mm? A u Srbiji je mnogo plovkaroša!

stroft

Recimo, poznata nemačka kompanija WAKU GmbH već godinama nudi svoj, u svetu ribolova i te kako cenjen monofil, Stroft GTM u mnogo različitih prečnika. Možete birati između čak četrdesetak različitih debljina (prečnika) u rasponu od 0,05 pa do svih 0,60 mm. Do debljine 0,30 mm korak prečnika se povećava za svega 0,01 mm, monofili deblji od 0,30 mm povećavaju za korak od 0,025 mm.

Ukoliko se prečnik svakog zaista razlikuje od susednih za svega 0,01 mm, to je odlično, čak i ukoliko etiketa malkice slaže. Pa i da laže, bar možete odabrati prečnik koji vam tačno mašinici odgovara. Takođe je pohvalno i što možete, pored toliko različitih debljina, da birate i količine monofila na špulnama. Što veća tim metar jeftiniji!

Nažalost, kod nas je odlični Stroft GTM monofil gotovo nepoznat, ne uvozi ga niko. Ali je tržište prepuno “specijalnih” najlona i silkova za koje je retko ko čuo – uveze se rinfuza iz Kine, izmisli bombasto ime i dizajnira nalepnica, pa se (ras)prodaje. Koliko traje nije bitno, važno je da se prodaje… sve dok zaliha traje.

A u slučaju da se proširi glas da ništa ne valja (što se redovno dešava posle izvesnog vremena – internet je čudo svemoćno!) prodaja ne prestaje – promeni se samo ime i redizajnira nalepnica špulne. Pa sve nanovo, u nove rasprodaje. “Akcija” u beskraj traje…

EFTTEX pobednik je ali, nažalost, u Srbiji – gubitnik. "Finansijski pobednik" je, obično, neki nepotpisani “fejsbuk nik”. Ili anonimus lik.

Trofej

Lajkuj nas na Facebook-u