nedelja, 20 oktobar 2013 14:53

Šaran u proleće - oktopod i banana

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

bananZimi šaran prestaje da luči enzime koji razgrađuju proteine. U hladno doba godine hrani se uglavnom hranom bogatom ugljenim hidratima. Sa porastom temperature vode živne i metabolizam šarana, ubrza se, pa sve češće gricne i nešto konkretnije - meso. Pogotovo su mesožderi stariji primerci, kod njih je učešće visokoproteinske hrane u jelovniku zastupljeno sa čak 80-90%.

Baš to su razlozi da prilagođavamo naše mamce: u vreme posta niskoproteinske boile sa voćnim aromama, a kad procenimo da je vreme za prelazak na "masniju", neke plodove mora. Ali ne plodove "Panonskog mora" (kulen, šunka...) već pravog, slanog mora. Interesantno da naš pitomi divljak iz slatke vode voli Fish Liver, Octopus Squid.... Ribe, sipe, hobotnice. I školjke.
Poslednjih sezona se šaran u proleće, pre i posle mresta, sve uspešnije lovi na mesne boile sa voćnim aromama. (Prošlog juna na Saruleštiju je najubojitija boila bila aroma banane - op. Glod).
Dubina na kojoj se uspešno lovi u proleće nije proporcionalna daljini od obale. Upravo obratno: često je baš tu, "pod nogama", u plićoj toplijoj vodi. Stoga preko dana budite tihi - ili spavajte - a noću pecajte! Danju odmaraj, noću "arbajt".
A kad već rmbačite "treću smenu" nemojte da vam sića poklopa boile - koristite one od 30mm, ili bar od 24-25mm. (Ako pecate na Saruleštiju, ni dve boile od 24mm nisu prevelike - op. Glod). Kvalitetno spravljena boila mora biti tvrda. Takva se sporo rastvara, i onemogućava sitnijoj ribi da je glocka. Ali ne tvrda ko kamen, nego onoliko koliko treba da je šaran svojim ždrelnim zubima lako smrvi u prah. Znači, kada je testirate, stisnite je relativno blago prstima. Mora ostati cela, ali kada znatno povaćate pririsak da se razmrvi.
Da li ćete boilu dipovati ili ne ostaje vama na volju. Ako se takmičite i svi dupuju - dipujte i vi, ali ako pecate da bi uživali ne morate, radije koristite neke voćne dipove na bazi akohola za sebe - prolećne noći su prohladne. A tako i brže prolazi vreme dok čekate na ono bip-bip-biiiiii.
Samo nemojte da preterate s dipovanjem, tada nećete ćuti čak ni BIIIIIIII!
(Na slici je poznati Toma Karp, rodonačelnik modernog šaranskog ribolova u Srbiji, pa i u ex Jugoslaviji, sa svojim boilama na jezeru Pelagićevo - za kapitalce ni dve tolike nisu prevelike. Neke njegove ulove pogledajte OVDE.)

toma carp

 

Lajkuj nas na Facebook-u