nedelja, 20 oktobar 2013 14:50

Pohovana boila koja krcka - da šaran mljacka

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Trofej Frenk malaSamopouzdanje je najvažniji sastojak!

Nije tajna da šarani jedu školjke, puževe, rakove, pa čak i orahe, i drugo tvrdo voće koje padne u vodu. Sva ova hrana ima nešto zajedničko, naime tvrdu ljusku ili oklop. Šaran mora ovu vrstu hrane prvo zdrobiti uz pomoć svojih kutnjaka kako bi je mogao progutati.

Šarani isto tako drobe boile, tigrov orah... pre nego što ih progutaju.

U Engleskoj ima šarandžija koji su ubeđeni i tvrde da zvuk koji proizvode prilikom drobljenja privlači i druge ribe na mesto događaja. Da li je to istina - to je još pitanje, međutim, mi svi znamo da se zvuk kroz vodu veoma brzo prostire.

Za nas ova teorija i nije bitna, mi znamo da se šaranska dijetalna hrana sastoji većinom od tvrde hrane, koja prvo treba da se zdrobi u sitne komade. Proces koji je praćen zvukom i na koji se šaran privikao. Zašto ne bi onda taj ,,crunch” efekat primenili i na našim boilima?

ATRAKTIVNOST

Postoji nekoliko mogućnosti kako da dođemo do toga efekta. Prva mogućnost je ta da svoje boile toliko dugo sušite dok sa spoljne strane ne budu tvrde kao kamen. Negativna strana ove metode je ta što te boile, kada budu u vodi, veoma brzo omekšaju, naročito njihova kora. To znači da ovo rešenje nije idealno.

Postoji mnogo bolji način. Recimo putem dodavanja određene količine izlupane ili samlevene ljuske od jaja. Nemojte da se bojite da će to negativno uticati na vaše boile - savim suprotno je istina! U Engleskoj postoje top šarandžije koji su potpuno ubeđeni da su takve boile posebno atraktivne. Pazite da ne preterate sa ljuskom od jaja, u tom slučaju će rolanje boila biti prilično otežano.

Ako pak negde u vodi možete da nađete oklope školjki, ili u vodi gde pecate, onda sameljite njih umesto ljuski od jaja. Rezultat je vrlo prirodna i krokantna boila, koja je i posebno atraktivna! Uopšte nije potrebno da uništavate žive školjke i koristite njihove oklope. Prazne oklope nije teško naći. Lično poznajem jedno mesto na reci Rajni gde ih ima u izobilju. Izgleda kao da su ih šarani nedavno pojeli - na tom mestu mogu se naći samo još oklopi.

Želim još nešto da dodam. Nemojte se bojati da ovi oštri dodaci od školjki, ili ljuske od jaja, loše utiču na zdravlje šarana. On ih progutaju i prlikom konzumiranja pravih školjki i rakova.

KROKANTNA MUVA (INSEKTI)

Još jedna mogućnost za postizanje ,,crunch” efekta je putem mlevenja tigrovih oraha. Ako nemate mašinu za mlevenje, može te ih staviti u džak i izlupati, recimo čekićem. Pre nego što to uradite morate ih staviti da stoje jedan dan u vodi i jedno vreme ih kuvati (kao što ste navikli). Osušite ih i dodajte u miks.

Ovde takođe važi: ne preterujte sa količnom i potrudite se da samleveni (izlupani) komadi ne budu preveliki. Biće problema prilikom rolanja.

Nedavno sam uspeo da nađem jedan poseban sastojak sa kojim se mo-že fabrikovati izuzetno krokantna boila. Marka je Danny Nalton, Natural Extract Baits Products. Ime mu je ,,black flies” (crna muva). Ovde se radi o osušenim insektima. (Primedba prevodioca: U Holandiji se mogu kupiti i osušene školjke, kao i osušene larve komaraca?!). Najbolje rezultate sam dobio mešajući samlevene školjke i ovaj sastojak. Vi, naravno, možete samo njih koristiti kako bi dobili vrlo krte i atraktivne boile.

Recept koji mnogo koristim je:

I - ,,Addicted Mix” (od Roda Hutchinsona);

II - Mala količina ,,Black Flies” (primedba prevodioca: jedna velika kašika na pola kile miksa);

III - Mala količina ,,Secret Agent” ili ,,Addicted Liquid”;

IV - Samlevene školjke.

Ovaj krti mamac mi daje toliko samopouzdanje, a kao što vam je poznato ,,samopouzdanje je najvažniji sastojak”!

POHOVANA BOILA

Postoji još jedna mogućnost kako doći do ,,crunch” efekta. Ako napravite jedan boili miks koji je malo više lepljiv i vlažan, možete ga uvaljati u samlevene školjke, ili samlevene ljuske od jaja. Spoljnja strana će biti ,,pohovana” (misli na pohovane šnicle - op pr.) Skuvajte boile kao i uvek.

Rezultat je boila sa ekstra ,,crunch” sadržajem. Ako se desi da se samlevene školjke lepe, prilikom rolanja, dodajte u tom slučaju malo ulja u miks (pre nego što ih budete rolali).

Sve u svemu, na ovaj način ćete dobiti boile koje se razlikuju od drugih. Ja sam ubeđen da sa razultatima nećete biti razočarani. Naprotiv!

Christian Finkelde (,,Karper”)
 
Prevod i obrada: Darko Županić

Lajkuj nas na Facebook-u