nedelja, 20 oktobar 2013 14:48

Betain i boile - magla ili čarobni dodatak

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Trofej Carp trpezaTajanstvena neka stvar. Svi kažu, da funkcionira i da su boile sa njim bolje, a nigde nije napisano ZAŠTO. Šta radi i kako to radi kod šarana? Čuo sam dosta variajnti, od toga da ga izlučuju školjke kod razmnožavanja i da je to signal šaranu da je gozba počela; da je to vrsta arome; i do toga da niko ne zna zašto radi - ali radi! Pa da ih je više vrsta; pa da se neke tope u vodi. a neke ne...

Formula je C5H12NO2HCl i koliko sam našao u literaturi samo je jedan. A taj je (ako grešim, ispravke su dobrodošle) derivat Glicina. A Glicin je Amino Kiselina. Možda je zbunjujue to da su i druge AK sa dodanom HCl, ali nisu Betain. Dve od tih AK sa dodanom HCl su Glutamin i Glutamična kiselina.

Da li i one kod šarana “rade” ili ne - ne znam. Ako su AK, onda bi trebalo da rade. Verovatno...

Vratimo se mi Betainu HCl. Čuo sam da ga ne treba stavljati u masu za boile pre kuhanja, jer je termolabilan i na visokoj temperturi se raspada.

A još sam i pročitao da je Rod Hutchinson proizveo Betain, koji je u tečnom obliku i posebno je obrađen, tako da se kod kuvanja ne raspada. (Je li?) Mislim da se zove Solutein. A na flašici nema podatka, koliko je procenata Betaina HCl u otopini.

Pa pogledajmo tehničke karakteristike Betaina HCl:

Topivost u vodi: 647g/l (25°C);

PH vrednost: 1 (kod rastopljenog 50g/l vode, 20°C; - veoma kiselo!);

Temperatura taljenja: 242-246°C

Podaci su za čisti BetainHCl (99-100%). Kakav je u prodaji u trgovinama ne znam, jer ne piše.

Betain monohidrat je nestabilan, pa mu je dodana HCl, da se poveća njegova stabilnost i tako je u disociranom obliku (verovatno) opstojniji i u vodi.

Ako to prevedemo za šaranaše koji ga upotrebljavaju kod izrade boila, znači da je u kristalnom obliku posojaniji nego u rastopljenom, pa ga je bolje dodavati kao prah u osnovnu smesu. Visoke temperature nisu “štetne” po Betain HCl, pa ga se može kuhati, ali kao što znamo, visoke temperature razgrađuju neke druge supstance, pa je poželjno boile kuhati što je manje moguće. I na kraju, dodatkom Betaina HCl drastično se povećava i kiselost vaših bojla.

Zašto se Betain HCl upotrebljava u humanoj praksi? Najviše (podaci koje sam uspio pronači u farmakopejama i MartinDale-u) se upotrebljava kao dodatak u prehrani kod pomanjkanja HCl (klorovodonične kiseline) u želucu, obično s dodatkom pepsina. Pepsin sudjeluje u varenju bjelančevina (proteina). Dobija se iz mucose (vršneg dela želudačnog zida) goveda. Znači, sa Betainom HCl lakše varimo hranu. Preporučuju ga i starijim osobama. I na internetu je puno reklama za Betain HCl. Reklamiraju ga trgovine s prehrambenim dodacima (vitamini, minerali, proizvodi sa čistim bjelančevinama i AK).

A kako Betain HCl radi kod šarana? Verovatno slično kao i kod čoveka. Njime lakše i brže vare hranu. Kod otapanja Betain HCl-a u vodi prisutni su joni. Možda su ti joni isti i kod neke šaranove prirodne hrane, pa ih svojim receptorima prepoznaje kao signal za hranjenje. To su sve pretpostavke, jer kako BetainHCl utječe na šarana ne znam. A i neke zvezde lupaju gluposti. Namerno ili ne - ne znam.

Riblje potrebe za bjelančevinama u ishrani su od 18-50%. Biljojede ribe imaju manju potrebu za bjelnačevinama od mesojedih. Takođe, riblja mlađ treba više bjelnačevina od odrasle ribe. Koliki procenat bjelančevina treba da bude u boilama? Pa između 18% i 50%. Verovatno bliže 18 nego 50%.

A šta je sa AK? U prirodi ih je oko 200, a samo njih 20 je uobičajenih. Od tih je 10 koje su esencijalne-nepogrešive (ribe ih ne mogu same sintetizirati). Tih deset AK, koje riba mora dobiti u svojoj ishrani su: Metionin, Arginin, Treonin, Triptopan, Histidin, Isoleucin, Lizin, Leucin,Valin i Fenilalanin. Od tih, Lizin i Metionin su obično prve određujuće AK.

Sve skupa oko Betaina HCl počelo me zanimati nakon debate na forumu “Ribiške Zveze Slovenije”. “TTT” i “Rene Carp” (nick names) dali su drugačije odgovore od onih koji su bili “opće prihvaćeni”, pa sam malo potražio o Betainu HCl. Neki podaci se nisu poklapali sa “opće prihvaćenim”!

Kad će neko da prekine prodavanje magle (figurativno i bukvalno), jer stvarno ovo više nema smisla - dodatak koji će boilu učiniti “čarobnom” ne postoji! Barem se tome nadam...

Stane Crnjak

Lajkuj nas na Facebook-u