ponedeljak, 12 novembar 2018 19:18

Dominacije i mahinacije

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Zavladala je frapantna ostrašćenost među ljubiteljima Formule 1 a malo ko se trudi da sagleda dublje, analitički i kritički. Posebano su agresivni mlađi navijači, ko da su fudbalski koji više mrze druge nego što vole svoje. No, ja razumem da rođeni između, recimo 1990. do 2000. ne mogu da budu realni, kad mnogi od njih nisu gledali ni Šumahera i Hakinena, ni Senu i Prosta, ni Mensela i Pikea, da i ne pominjem Laudu ili Stjuarta – oni su u glavnom ili za Ferrari (sada Fetela i Kimija) ili za Mercedes i Hamiltona (čast izuzecima, navijačima McLarena i Williamsa koji stoički navijaju za svoje mučenike). Za neke od njih F1 je počela tek u 21. veku ali ne 2000. nego tek tamo od 2005-2006. i kasnije (Fetel, Alonso, Hamilton) i naravno večiti Raikonen. Pa kad je tako, hajde da malo razmotrimo F1 u 21. veku.

Naravno, počelo je duelom Hakinen-Šumaher 2000. kada je Mihael pobedio. Mnogi za to krive „dominantan“ Ferrari. Iako je i Mikin McLaren tada bio bar jednako moćan bolid. Dokaz za to je što Šumi nije tako lako pobedio Miku. Međutim, 2001. i posebno 2002. jeste Ferrari bio superioran, ali i Šumi jer Rubens nije 2001. bio drugi. Naravno, junoše pamte samo Austriju 2002. kad je Rubens propustio Šumija i to im je „krunski dokaz“ da Šumi ne bi sve to postigao da ga „Barikelo nije puštao“. Ajde?! A ti isti ništa ne kažu za GP USA iste godine kada je Šumi propustio Barikela i vratio mu za Austriju. Nije Šumaheru nikad trebao ni bod od Rubensa! Potom je 2003. Šumi vodio tešku bitku sa Raikonenom u McLarenu i Montojom u Williams-BMW-u i titulu osvojio bukvalno u poslednjoj trci, za dlaku u bodovima ispred Kimija. Rubens nije bio drugi pa da se tvrdi kako je u putanju superioran Ferrari. Ali 2004. jeste bio bolid superioran, toliko da je FIA 2005. drastično promenila pravila, ne bi li se nekako doakalo Šumiju i Ferariji – postala je F1 dosadna.

04

05

Eto iznad rezultata iz 2004. i 2005. pa se upitajte zbog čega, kako i zašto. Jer 2005. nije Alonso pobedio Šumija nego Kimija, ali najtačnije Michelin Bridgestone-a, pošto su pravila nalagala da se istim setom guma kojim se ostvari najbolji rezultat u kvalifikacijama mora odvozati cela trka – promene nije bilo?! I tu Bridgestone nikako nije uspeo da napravi brzu a trajnu gumu. Ona jedna „pobeda“ Šumijeva u USA je kada ni jedan tim sa Michelin gumama nije smeo da vozi onaj oval u Indianapolisu.

No, Alonso i Renault jestu pobedili Šumahera i Ferrari 2006. Potom su Raikonen i Ferrari pobedili 2007. pa Hamilton i McLaren 2008. I to su bile tri veoma uzbudljive sezone. 2009. je već bila dosadna jer nije toliko dominirao Baton koliko Rosov Brown sa duplim difuzorom. Eto samo jedna rupa više i postaje se šampion. I tako je posle Šumaher-Ferrari dominacije bilo 3 sezone bez superiornosti bolida i jedna gde je rupa pobedila. Međutim, pojavili su se Fetell i Red Bull.

13

14

Sve se vidi, sve se zna... ko se kome dopada. Eto Fetela u Red Bullu i Hamiltona u Mercedesu. Ta nije valjda Sebastijan zaboravio da vozi 2014. odnosno Luis 2013. Hamilton je 2013. bio četvrti, Fetel 2014. peti. Razlog je samo jedan: drastična promena pravila – turbo od 1600 kubika i hibrid, motor čiju je specifikaciju prvi znao Mercedes i prvi ga razvio. Stoga su se borili Hamilton i Rozberg jedan protiv drugog, ostali kao da nisu postojali.

Tek sada, u petoj sezoni turbo-hibrid ere Ferrari je donekle (su)stigao Mercedes – stigao, ne i prestigao. A kad je Mercedes uvideo opasnost od Fetela i Ferrarija beskrupulozno je iskoristio mizeriju od vozača Botasa. Jer Botas jeste i bukvalno pomagao Luisu – dok je Kimi Sebastijanu odmagao. A odmagao je Fetelu i Ferrari - ali i on sam.

2018-blokiranje

GP Brasil 2018. – Luis usporava blokirajući Seba i propušta Botasa

Grešio je previše, ali ko ne bi bio nervozan kad Kimi u Monci blokira Seba, ko što je Luis „viteški“ vuše puta na startu namernim usporavanjem blokirao Fetela i propuštao Botasa čuvajući sopstvenu guzicu smeštanjem „štitonoše“ Botasa iza sebe. Seb je pravio greške i zbog „suđenja“ a Luis je bio „bezgrešan“ jer mogao da računa ne samo na bezazlene opomene nego čak i na... Okona. No perfidne nameštaljke u sezoni 2018. nisu tema nego poređenje tri šampiona.

2018-poredjenje

Ovde se sve vidi, brojke su neumitne. Jasno je i ko je ima najsuperiorniji bolid i ko je bio najbolji vozač. Onaj koji je imao više pobeda nego pol pozicija i koji je bio neuporedivo uspešniji od timskog kolege. Eto dominacije Šumahera 5 godina... pa drastična promena pravila! Potom dominacija Fetela 4 godine... pa drastična promena pravila! Sada 5 godina dominacije Mercedesa pa... nadam se Max.

Jer izuzev Šumija, u 21. veku ni Seb sa 4 titule ni Luis sa 5, nisu pokazali ništa nesvakidašnje ili posebno spektakularno – lako su pobeđivali u dominantnim bolidima, a kad ih nisu imali nisu bili superiorni nego (čak ispod)prosečni (pogledajte rezultate i plasmane u pet godina zaredom Hamiltona 2009-2013 i Fetela 2014-2018). Ferštapen je u Brazilu 2018. pokazao da je napokon sazreo kao vozač i dokazao da je rasan trkač, kao od šale preticao je oba Mercedesa i Ferarija, i pobedio u direktnim duelima sva tri šampiona (Kimija, Seba i Luisa) koji zajedno imaju čak 10 titula i koji voze jače bolide od njegovog. Stoga mislim da će Luisa s trona skinuti Maks – ukoliko Honda bude napravila motor koji ne zaostaje previše mnogo. Mali nedostatak u snazi lako će anulirati Max svojim umećem. Stoga mislim da budućnost Formule 1 pripada Ferštapenu i nadam se Leklerku. Osim ukoliko maFIA ne produži da Hamiltona (Mercedes) protežira i dalje, sve dok ne prestigne Mihaela! Jer Luis je Englez, Mercedes sponzor F1, a trka u sezoni mnogo više.

No kako god bilo, ni Luis ni Seb nikad se neće moći svrstati u red sa Senom i Šumaherom, bez obzira na broj pobeda i titula. Šanse za to ima (za sada) jedino Maks koji jasno dokazuje da trkači izuzetnog kova vrede više čak i od „kompjuterskih“ bolida s kraja druge decenije 21. veka. Da nije takvih, ja F1 ne bih više gledao. A gledao sam mnoge, ali voleo samo dvojicu: Žila i Mihaela. Naravno, Senu sam „mrzeo“ iz čiste ljubomore – krivo mi je bilo što nije nikad seo u Ferrari. Ko zna, možda iz istih razloga „zamrzim“ Maksa a zavolim Leklerka. Živi bili pa videli.

Znam da se sa tekstom neće složiti mnogi, uprkos tabelama, jer su navijači ostrašćeni i pristrasni. Svet se u ovom veku odavno podelio na za i protiv Šumahera. Potom je većina navijala za Alonsa a protiv Fetela i Red Bulla, plus svi navijači Ferarija (koji su do koliko juče bili protiv Alonsa dok je vozio Renault). A ti isti sada kada Fetel vozi Ferrari navijaju za Sebastijana. Naravno, Kimi ima svoje fanove ali on nije tema ovog teksta. Pojavom Mercedesa 2010. nije bilo mnogo navijača srebrnih. Tek od 2014. počeo je da raste broj pristalica Hamiltona. Naporedo sa Luisovim uspesima rastao je i broj njegovih pristalica koje uglavnom čine mrzitelji Ferrarija i prebezi iz McLarena. Stoga, kad je toliko mržnje prema vozačima i timovima logično je i da je malo razumevanja Formule 1. Svestan sam da ni ove tabele neće takvima otvoriti oči jer oni vole da mrze, ne shvatajući da je svaka iole duža dominacija pogubna po popularnost F1, jer gde nema preticanja i neizvesnosti dosadno je ma ko, i ma koliko, pobeđivao.

Dragan Jovanov Glod - FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u