sreda, 05 septembar 2018 19:34

Kum nije (na) dugme

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ne znam da li da se radujem ili da kukam, što je napokon Raikonen (popularni Kimi) dobio ponovo (već drugi put, prvi put je najuren 2010. da bi ustupio mesto Alonsu!) šut kartu iz Ferarija, ili što je Ferrari u 2018. propustio titulu koja je Fetelu bila skoro na domak ruke (a možda i titule u obe konkurencije), uprkos najboljem bolidu. Ali ponovo se pokazalo da za šampionsku titulu nije dovoljan samo odličan bolid i vrhunski vozač (Fetel, Prost, Alonso, Mensel...) nego je neophodan ceo tim, a to znači pametno rukovođenje ekipom i razuman suvozač, tj. drugi vozač. I eto, Ferrari je 2018. prošao isto ko i McLaren 2007... ali je Hamilton u McLarenu osvojio šampionat 2008. – nadam se da će i Fetel u Ferariju 2019. sa Leklerom kao drugim vozačem. Ros Bron tada nije imao petlju da presudi ko mu je prvi vozač ko sada Arivabene što nije imao muda da svom kumu kojeg je venčao, Raikonenu, kaže: „Kimi, moraš pomoći Fetelu da osvoji titulu, ti nemaš nikakve šanse protiv Hamiltona, biće to bolje i za Sebastijana, i za tebe i za nas“. No, Mercedes je imao petlju i stoga je Hamilton zasluženo šampion uprkos za nijansu slabijem bolidu, jer je ceo tim neuporedivo ozbiljniji a Botas svestan da mora i treba Luisu da pomaže a ne da mu odmaže. No ja i dalje ne znam ko je bolji, Luis ili Seb, verujem i da da je Mercedesov bolid tu negde podjednak ali ne i bolji nego Ferrari, ali sam siguran da je Botas bolji od Kimija – najveće Ferarijeve „legende“ posle Šumahera! Da to pojasnim:

Verovali ili ne, Kimi Raikonen će odvesti za Ferrari čak 151. trku (do kraja 2018), samo 30 manje od Šumahera koji je u 11 godina za Ferrari ostvario 72. GP pobede iz 181. trke. Kimi je eto, posle Mihaela, najveća Ferarijeva „legenda“, u dva navrata čak 8 punih godina (3+5) u timu Scuderia Ferrari. Uh, kamo sreće da nije bilo ovih poslednjih 5 godina jer nije ostvario ni jednu jedinu pobedu. I eto, „legenda“ Kimi za 8 godina svega 9 pobeda, a „vodonoša“ Masa za takođe 8 godina i nešto manje trka 11 pobeda! Alonso iz 95 trka takođe 11 pobeda, a Fetel iz 73 trke (posle Monce 2018. pišem) već baksuznih 13 GP. Kimi je, eto, kao i Rubens, ostvario 9 pobeda, ali je Baričelo za pet godina i 50-ak manje trka, istina u moćnom bolidu, ali pored strašnog Šumahera, ipak oteo 9 pobeda za Ferraria, iako zvanično vodonoša, a Kimi nikad nije zvanično bio druga violina. Naravno, Šumaheru nije bio potreban ni jedan jedini bod od Rubensa, ali Fetelu treba od Kimija – kao i Luisu od Botasa i te kako, jer su obojica za Mihaela ipak druga liga.

Jadni tifozi to ne kontaju, oni gledaju srcem umesto očima, oni ne misle glavom nego srcem – oni vole Kimija?! Gledam ih u Monci 2018. kako zvižde Hamiltonu koji je odvezao vrhunsku trku (i Botas, i Mercedes), a aplaudiraju Raikonenu koji je upravo svojom glupošću (ili bezobrazlukom, ako je bilo namerno i iz inata) još na startu beskrupuloznim blokiranjem Fetela oduzeo Ferrariju obe titule! A samom sebi pobedu oduzeo preranim odlaskom u boks. Pa zar nije mogao, ukoliko je zaista rasan trkač, da oseti stanje crvenih guma i kaže Arivabeneu: „kume, gume su još dobre, rano je za žute“! Jer jadni Mauricio pojma nema o Formuli 1, on je u tim Scuderia Ferrari došao iz duvanske industrije, iz Filip Moris kompanije. Ne, Kimi je ušao u boks onda kada je to želeo... Mercedes!!! Lažnim pitom srebrni su navukli i Arivabenea i Raikonena na prevremenu promenu guma, jer crveni nemaju pojma o taktici nego „prepisuju“ od Mercedesa. Joooj, smejem se a plakao bih, ja sam se uzalud drao: „neee još sad budale, rano je“... ali me nisu čuli.

1-guma

Oprostio bih im da su se bar posle trke izvinili (i Kimi i Arivabene), ali ni slučajno, oni se vade na gume, kao kriv je Pireli?! Ajde?! Plus je Raikonen još i ubijao gume čestim gaženjem oštrih bankina u krivinama Lesmo, a Hamilton je te ivičnjake izbegaovao!

Ne, niko se ne izvinjava jer je Kimi (bio) nedodirljiv. Čak čitam kako se sva krivica svaljuje na Sebastijana, a Arivabene naziva Botasa „batlerom“ iako je Valteri za nepune dve godine u Mercedesu pobedio 3 puta, a njegov kum u Ferariju za nepunih 5 godina ni jednom?! O Fetelu i njegovim greškama ću detaljno u drugom tekstu, na kraju sezone, a sada još malo o kumovima.

1-kumovi

Kume, kažem ti, Mercedes nas opet prevario...

Kum nije dugme, pa tako ni na dugme! Kum nije dugme pa je stoga najplaćeniji vozač u istoriji Formule 1, jer je Ferarijeva „legenda“ Kimi Raikonen, računajući kroz odnos uloženo/dobijeno zarađivao oko 20 miliona po pobedi?! Za 9 pobeda koliko miliona? Računajte... Tome još dodajte i silne novce koje je od Ferarija dobio 2010. da bi otišao i svoje mesto ustupio Alonsu?! Ali Alonso je bar pobeđivao i dva puta bio vicešampion, a Raikonen je na povratku u Ferrari bio na 12. mestu u sezoni 2014.

No, da ne grešim dušu: Raikonen je vozio odlično 2003. kada je u McLarenu bio drugi iza Šumahera u Ferariju, a potom 2005. kada je opet bio drugi iza Alonsa u Renou. Odlično je vozio i 2007. ali ne bi osvojio šampionat da tada početnik, balavi Hamilton, nije u poslednjoj trci sezone u Brazilu početnički pogrešio i bio tek 7. u trci. Eto, za punih 16 godina u Formuli 1 jednom šampion i dva puta drugi, sa ukupno 20 GP pobeda, poslednja pre 100 i oho-ho trka. Malooo kume, mnogo malo!

Kažu, Kimi je najpopularniji vozač u sadašnjoj Formuli 1 i da Ferrari mnogo zarađuje na marktingu prodajući suvenire s Raikonenovim likom, brojem ili potpisom. Moguće da je tako ali zar je bolje imati majicu sa Kimijevim likom nego kapu sa brojem 5 šampiona Fetela?! Ali očigledno da je Arivabene trgovac, kao i kum mu koji sve kroz novac meri. No, i ja kupujem svašta o F1 pa tako i kape, ali ne bih Kimijevu nosio ni da mi je lično potpiše i pokloni, dosta mi je ova sa 7 srebrnih crta, hehehe.

7-11

7-3

Fanovi Raikonena, ja vas razumem, vi navijate samo za Kimija i baš vas briga za Ferrari i Fetela. Moj gnev je usmeren ka navijačima Ferarija koji i dalje, i pored svega i ovoliko činjenica, brane i pravdaju Kimija?! Eto sad i Hamilton kao hvali Kimija, kao žali da ako ode Formula 1 neće biti ista. Ajde?! Hehehe, opet lažnjak iz Mercedesa, da navuku Ferrari da produži ugovor Raikonenu. Pa ako je toliko dobar, vodite ga kući, uzmite ga u Mercedes – a nama ne treba ni vaš „batler“ Botas, imamo mladog Leklera.

A da li će Fetel i Lekler postati stvarne Ferarijeve legende ja ne znam, možda. Ali za sada legende su samo Mihael Šumaher (181. trka, 72. pobede, 5 vozačkih titula, Niki Lauda (58 trka, 15 pobeda, dve titule) i Alberto Askari (30 trka, 13 pobeda, dve titule) . Svi ostali su samo sijalice koje su po bljesnule pa pregorele. Jedina koja večito svetli je Žil Vilnev – legenda nad legendama – koji je za Ferrari život dao, a niti se cenkao niti kalkulisao. Salut Gilles, živeo Mihael.

Dragan Jovanov Glod - FjodorD

 

 

Lajkuj nas na Facebook-u