sreda, 08 avgust 2018 11:32

Perfidna ujdurma u Formuli 1

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Zaista sam mislio da nije namerno u prošloj sezoni, po mokroj pisti, dozvoljen start na klasičan način (iako je trebalo startovati iza sejfti kara, kako nalažu propisi) i da nema veze što je na pol poziciji bio crveni bolid, nego da je u pitanju obična sudijska glupost, a ne podla namera da se eventualno, na startu, priziva sudar. Tako sam onda mislio, ali sada je 2018. i nisam siguran da je to bilo slučajno...

Ima ona narodna „Kadija te tuži, kadija ti sudi“ i sve sam ubeđeniji da „kadije u F1“ selektivno sude, tj. da nekima „gledaju u ćitap“ a drugima ne. Jer ovo više nije ni slučajno, ni glupost, nego svesna namera, podlo perfidna i licemerna da se protežira jedan vozač. Evo samo nekih „slučajnosti“ koje meni smrde na ujdurmu:

Zbog kolizije na startu, nekoga kazniš sa plus 5, a drugome dodaš čak 10 sekundi. Zbog obične trkačke kolizije kod koje ne bi trebalo niko da bude kažnjen, jer se to nekada smatralo za klasičan trkački incident. Selektivno kažnjavanje ili ne procenite sami, a takođe sami zaključite koliko su kažnjeni srebrni a koliko crveni.

Slučajno?

Sejfti kar nekad izađe, nekada ne, u zavisnosti ko vodi, crveni ili srebrni? Recimo, vodi srebrni a na pisti je krhotina delova – bude jedino VSC period. Ali ukoliko vodi crveni, a na pisti uopšte nema krhotina – izađe SC. Jasno da je klasični SC anulira prednosti a virtualni zadrži postojeća rastojanja.

Vi sami zaključite da li je to slučajno.

Poznato je da u Monaku morate pažljivo birati trenutak odlaska u pit radi zamene gume, jer ukoliko izađete iza nekog sporaća upropastili ste trku – preticanje je nemoguće. Ali gle čuda, ove godine je tim uprskao, njegov vozač je izašao iza autsajdera i taman kad smo svi pomislili da je time trka rešena – autsajder se elegantno sklonio, svesno je propustio vozača koji vozi srebrni bolid firme koja i sporaćev snabdeva motorima.

Slučajno?

Neopreznom sporom vožnjom na treningu nesvesno je omeo drugog vozača koji se uopšte nije žalio i prihvatio je izvinjenje vozača i ekipe, ali ne vredi – usledila je drakonska kazna od 3 mesta pomeranja na startu trke za crvenog vozača. Njemu su, eto, gledali u ćitap.

Slučajno?

Srebrni vozač (s)krene u pit pa izađe pre pita presecajući linije (valjda i skraćujući stazu) ali prođe samo sa „no-no“ opomenom posle trke iako je to po pravilniku zabranjeno i kažnjivo?! Njemu nije gledano u ćitap! Jer da jeste, dobio bi minimum +5 sec a time i gubitak prvog mesta i minus 7 bodova! A tek da je kažnjen sa plus 10 sekundi bio ne prvi nego tek četvrti a to nije 25 nego samo 12 bodova.

1-pit

2-pit

3-pit

Slučajno?

Pri kraju trke srebrni bude elegantno obiđen ali udari crvenog, potom opet bude eleganto preteknut od šarenog ali i njega udari?! I do kraja trke „kadije“ oćutaše. Gledamo i ne verujemo (i mi gledaoci i tv komentatori), srebrni kamizaka umalo ne upropasti i trku i čitav šampionat crvenom, a plasman šarenom, ali sudije mu ne gledaju u ćitap. No, napokon, tek posle trke, „presudiše“ – dodaše mu plus 10 sekundi! I tako je petoplasirani srebrni „drastično kažnjen: umesto 23 sekundi prednosti pred šestim smanjena mu je prednost na svega 13 sekundi. Interesantno da se kamikaza nije žalio na presudu?! A šta bi bilo da je, recimo, pomeren za 5 mesta na sledećoj trci ukoliko je crveni pomeren za 3 za neuporedivo bezazleniji prekršaj.

I to opet slučajno?

Činilo se da srebrni nekako brže uništavaju gume – na tri trke su gume promenjene, kažu zbog bezbednosti. Čije? Ne znam, možda je to i bilo OK – zbog bezbednosti svih a ne radi anuliranja prednosti crvenih.

No, možda je to stvarno slučajno a ne namerno, da ne grešim dušu.

Ali, dozvoljeno je jedno fingiranje pit stopa. I srebrni izneše po set guma za oba vozača... pa ništa – niko u pit ne uđe. To je ok, ali bre, ponoviše opet, izneše nove gume i čak nov nos bolida... a opet srebrni bolid ne uđe?! A kadije ponovo ne gledaše u ćitap.

Slučajno? Ajde?!

Ili ovo: autsajderu je na stazi na kojoj je preticanje nemoguće čak 9 puta mahano plavom zastavom da propusti crvenog koji ga je preticao za čitav krug. Devet puta, bre!

A možda ni to nije za gledanje u ćitap!

Vi kakvi ste, lukavi ko lisice, shvatićete i ko je srebrni, i ko crveni, i ko šareni. Ali teško ćete razumeti čemu ovaj tekst već na polovini sezone, tačnije malkice više od polak. E, pa evo zbog čega moje sumnje (i slutnje) na regularnost sezone, a tek je letnja pauza:

Kad je ne tako davno Francuz Belestre protežirao Francuza Prosta (protiv Velikog Sene) pravda nije zadovoljena: Prost je osvijio 4 titule Sena samo 3. Nažalost, sada se izgleda isto ponavlja, samo što sada Englez Čarli Vajting and Co protežitaju Engleza Luisa Hamiltona! Jer, dugo su čekali Britanci. Istina, imali su oni Džeki Stjuarta i Džima Klarka, ali oni su Škoti a ne Englezi. Englezi su Mensel, Baton... I sada Hamilton!

Navijači Mercedesa, shvatite: ..be se Englezima za nemački bolid, oni žele na vrhu engleskog vozača! Navijači Ferarija shvatite: ..be se Englezima za italijanski bolid, oni NE žele na vrhu još jednog Nemca – Fetela. Jer, i onog drugog Nemca im je preko glave.

Navija se za vozača! Videli ste u Hokenhajmu da Nemci navijaju za Fetela u italijanskom bolidu, a ne za Hamiltona u nemačkom. Stoga je logično da Englezi navijaju za Hamiltona.

To je kad su u pitanju Englezi. Ali sad su Anglosaksonci vlasnici Formule 1. A sigurnosni automobili, medicinski automobili... su Mercedesi. Koliko Mercedes to košta ja ne znam (Paolo, pomozi!) ali pošto Ameri nisi imuni na novac imam pravo da sumnjam. Ali ne verujem da su podlaci ko Englezi!

Tvrdim: Englezi sebe smatraju za kolevku F1 i teško su prihvatali da tamo neki Brazilci (Sena, Pike, Fitipaldi...), Austrijanci, Francuzi, Finci, Španci i Nemci osvajaju šampionate a Englezi prolaze ko u... fudbalu. Stoga im je sad zinulo dupe, i već se spremaju da Hamiltona proglase vitezom! Samo, nije baš preporučljivo čistokrvnom Afroenglezu dodeliti tek tako titulu „ser“, jer se na to već zgražavaju aristokrate plave krvi. Međutim, ukoliko Luis nadmaši i onog drugog Nemca, a ne jedino Fetela, niko se ne bi bunio. Čak ni ukoliko bi Luis „unišao“ u Bakingamsku palatu sa sve belim čarapama i u papučama. Jer pobedio je, nikog drugog, do Velikog Šumahera! Sa ovakvim suđenjem, i sa ovoliko trka po sezoni, ono što je do pre samo godinu dana delovalo nemoguće sada je vrlo ostvarljivo.

Sreća je Božija kategorija, samo On odlučuje da li pasti kiša ili neće. Ali kada se sudije umešaju u Božiji posao to više nije sreća nego prevara! Jer, vreme je neumitno. Polako ali temeljno briše sve – osim zapisanog. I tako će u analima pisati da je Englez najbolji vozač Formule 1, a Brazilaca, Francuza i Nemaca će se malo ko sećati. Bila jednom Formula 1... 

Eto, a sad udrite komentare, marim baš!

Dragan Jovanov Glod – FjodorD

P.S. Da se kristalno razumemo: ja samo želim da suđenje bude pošteno i da se ne kažnjava selektivno! Želim fer i neizvesnu borbu između dva vhunska vozača u dva vrhunska bolida do poslednjeg metra poslednje trke – u istoriji F1 malo je bilo ovakvih duela, šteta da zlonamerno suđenje diskredituje ovaku sezonu, ma ko pobedio.

Lajkuj nas na Facebook-u