ponedeljak, 23 jul 2018 13:21

Šumaher se krsti, a Enco prevrće

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Kad je onomad „uništivač bolida“ Mensel tražio da bude ravnopravan sa „profesorom“ Prostom, iako tada nije imao ni jednu titulu a Prost već tri, šampionat je osvojio Sena iz McLarena. Potom su napustili Ferrari, pa je Mensel postao šampion 1992. a Prost 1993. - obojica u Williamsima.

Kada je Kimi došao u Ferrari 2007. Masa je već bio starosedelac u Scuderiji, ali je Raikonen postao šampion. Naravno, nikad to ne bi postao da kompletan McLaren nije brljavio, Ron Denis nikako nije mogao da preseče i odluči da li Hamilton da li Alonso. No, i pored toga ne bi Kimi pobedio da mu nije Masa pomagao, a u poslednjoj trci bukvalno mu predao titulu u ruke: vodio ubedljivo od starta, potom elegantno kroz boks propustio Kimija, i energično mu do kraja (sa)čuvao leđa držeći drugo mesto ispred trećeg Alonsa. Iduće godine Kimiju nije ni na pamet padalo da se oduži Masi – šampion je 2008. postao Hamilton sa samo bodom prednosti pred Felipeom. Skromni Felipe se nije bunio... ali ja sam besneo! Ne podnosim flegmane u životu, pa tako ni u Formuli 1.

F1-Kimi

Kad je Alonso došao Kimi je isplaćen pa (ot)pušten niz vodu, a Masa mu je pomagao. Ali Fernando nije postao šampion 2012. a posebno 2010. isključivo svojom krivicom, beskrvnim vožnjavama u poslednjim trkama sezone. Masa se nije bunio... ali ni ja – tada sam navijao za Mercedes, tj. za Šumahera!

Fetel je želeo Kimija za kolegu u Ferrariju, znao je da mu nezainteresovani Raikonen ni u kom slučaju ne može biti konkurencija. Uostalom, ni Prost, Sena, Šumaher... nisu voleli rasnog trkača za suvozača, kao što sada to ne želi Hamilton. Da li Sebastijan i dalje želi Kimija posle trke za GP Nemačke nisam siguran. Ali ja sam siguran: ukoliko kojim slučajem Fetel postane šampion 2018. to će biti isključivo njegova (i samo njegova!) zasluga, jer je pobedio Hamiltona, Botasa i... Raikonena!

Eto, prošlo je već 11 trka a u Ferrariju i dalje brljave volovi sa pit vola! Prošlo je već pola sezone a u Scuderiji se još uvek ne zna ko ko kosi a ko vodu nosi?! To jest, zna se – ali niko to ne sme Kimiju da kaže, da se „Ledeni“, kao, ne uvredi, Bože moj. Jer njega publika voli. Ima harizmu – ajde?! Dobro, imaju ljudi prava da vole koga i šta hoće, ko što imaju prava na neznanje (očigledno je da mnogi ne znaju šta je F1). Ej bre, nije Ferrariju potreban „pi ar menadžer“ u kokpitu nego rasan timski vozač! Koštaće Kimi Ferrarija mnogo, premnogo! Već košta, a već je i koštao – pa zar mu nisu platili 2010. da bi iz Ferrarija... otišao?! Kamo sreće da se nije ni vraćao.

Na kvalifikacija redovno zabrljavi, na startovima brljavi, u trci je mlak, tek povremeno bude agresivan – ponekad protiv Fetela. A na pamet mu ne pada da bar pokuša, da bar ponekad, zakine poen-dva Hamiltonu. Za razliku od njega Botas odlično zna gde mu je mesto i šta treba da (u)radi. Ako slučajno zaboravo odmah mu Mercedes raspali šljagu. Ali Kimiju niko ništa ne sme. Recimo, u Austriji je bio drugi, Fetel treći – iako je Fetelu svaki bod dragocen, a 3 poena mogu vrlo lako odlučiti šampionat. Samo, kako reći Kimiju da donese vode.

Sada, posle GP Nemačke, još gluplja situacija: Kimi spor na starijim gumama. Fetel brži na svežijim, stigne Kimija... i desetak krugova se vozika iza, uzalud upozoravajući „pit volove“ kako je „ovo smešno – mogu sekundu brže po krugu“, ali u etru tajac, niko nema petlju da kaže Kimiju šta treba. I napokon, kad su se Botas i Hamilton već opasno približili Fetelu jer je Kimi usporavao Seba, volovi sa pit vola se ohrabre pa obrate Kimuju u rukavicama. A ovaj će naglas: „kažite otvoreno šta treba da radim“?! Zamislite, on pita šta treba, pola sezone je prošlo a on još ne zna, sezone u kojoj se Luis i Seb naizmenično smenjuju na prvom mestu?! Joooj, da je Enco živ znate šta bi mu rekao da uradi: „Odmah u boks, izađi iz bolida, spakuj kofere i pravac Finska“. Ja bih još dodao: „pa pecaj i razmišljaj šta si trebao da uradiš“. Pi ar, ajde?!

Naravno, mogao je Fetel da ga oduva na stazi, samo trebalo je i da sačuva gume zbog borbe sa Hamiltonom, jer je bilo očigledno da i Seb i Luis idu na samo jednu promenu guma. A Kimiju su volovi znatno pre vremena i bez ikakve potrebe promenili gume, jasno je bilo da na njima teško može do kraja. Uostalom, kad je posle SC dobio treće, nove gume, vozio je ko i ranije na starim. A, pošto je Seb izleteo, morao je da do poslednje kapi benzina juri Botasa, koji je maestralno, ne svežim gumama čuvao leđa Hamiltonu na starim i da pokuša da (pre)stigne Luisa! Joooj, da je moj voljeni Žil živ i da ima ovaj bolid...

I tako je Ferrari od gotovine napravio veresiju. Jeste Fetel izleto svojom krivicom, ali da li baš jedino svojom (otpao mu je deo s bolida)?! Jer šta bi bilo da nije izgubio deset sekundi iza Raikonena, da li bi forsirao po vlažnom asfaltu, ko zna?

Sledeća trka je spori Hungaroring. Ne znam ko će pobediti, ali znam ko će biti šesti – Raikonen! Iza oba Mercedesa, oba Red Bula i Fetela. Osim ukoliko ne poslušaju Enca iz groba pa „odvrnu Kimija“ i dovedu mladog Leklerka na pola sezone. Posle će biti kasno. A ukoliko Sebastijan i dalje želi Kimija a ne Rikarda, koliko kontam ni Leklerka, neka mu je alal peta titula... Hamiltonova!

I na kraju, da ne grešim dušu, vozio je Kimi nekoliko sezona odlično: 2003. 2005. i 2007. Ali od tada je prošlo deset godina, ko i dalje veruje u njega... zaljubljen je navijač. A ljubav je slepa.

Ja nisam slep kod očiju, vidim ali i čujem, a i znam šta je Formula 1. No, i ja sam zaljubljen, ludo volim Žila i Mihaela – i dalje ne znam koga više. Što se Fetela tiče, cenim i poštujem, simpatišem Sebastijana. Ali i žalim: jer je sam kriv što je odabrao Raikonena za timskog kolegu.

Eto, napisah tekst, objektivan onoliko koliko to može biti neko ko više od pet decenija gleda F1, navija za Ferrari i zna da F1 timski sport u kome do titule dolazi odvažan trkač ali u dobom bolidu, a da je za uspeh ponekad potreban i timski vozač ukoliko se žele obe titule – i vozačka i konstruktorska. Kako sada stvari stoje, mrka kapa – teško do ijedne. Sem ukoliko Sebastijan ne dokaže da je zaista pravi naslednik Mihaela.

A svi vi naivni, koji bi želeli fer plej u F1, da se ravnopravno tretiraju Sebastijan i Kimi – ko do pre dve godine u Mercedesu Luis i Niko – znajte da je to moguće samo kada je bolid apsolutno superioran. Ali čim je Mercedes dobio konkurenta u Ferrariju momentalno je Botas postao vodonoša. Na kraju krajeva, ko bre brani Raikonenu da osvoji pol poziciju i jurne ko vetar sa starta? Ali on večiti treći ili četvrti... a i to tek ukoliko Max ili Red Bull zabrljaju.

Dragi prijatelji, nisu jedino Finci vodonoše, pa i Hakinen je Finac. Samo je i rasan trkač Mika imao svog vodonošu – Engleza Dejvida (setite se, recimo, trke po kiši u Spa 1998.). Kao i što je Šumi imao Rubensa – za svaki slučaj. Jer je Mihael svih svojih 7 titula zaradio sam samcit, toliko ubedljivo i superiorno da mu vodonoše praktično i nisu bile potrebne. Ali ni Luis ni Seb nisu Mihael pa je svaka pomoć dobrodošla.

No, ima nečeg dobrog u svemu ovome: Šumaher je počeo da pomera ruke! Naime, bio je nepokretan ali je gledao trku, pa kad je video šta rade njegovom zemljaku i nasledniku u Ferariju, počeo je da se krsti – sa obe ruke!

Dragan Jovanov Glod - FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u