ponedeljak, 30 april 2018 12:13

Formula 1 2018 – prvi utisci

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Evo prođoše već 4 trke a ja nikako da se nakanim da napišem nešto o početku sezone koja (ne) nagoveštava zanimljivu sezonu. Zašto (ne) nagoštava? Pa, zanimljiva može biti jedino ako Mercedes uspe da parira Ferariju – tada će biti zanimljiva, u protivnom – mrka kapa, biće opet dosadna dominacija, ali ovoga puta crvenih umesto srebrnih. Jer sve se vidi, sve se zna... Osim one poluge na Fetelovom bolidu.

f1-1

Ono što je evidentno to je da je Ferrari (pre)stigao Mercedes. U stvari, kad bolje razmislim, Mercedes je oduvek muku mučio sa balansom bolida i potrošnjom guma, samo je imao suviše superioran motor u poslednje 4 sezone i tzv. „parti mod“ (a time start sa prve pozicije) pa se to nije toliko videlo. Ali sada je očigledno da Ferrari ima bolju šasiju i aerodinamiku a po snazi motora su (bar) izjednačeni, ako ne i... Jer Ferrari kad zadimi šale nema!

Naravno, na početku sezone je mnogo grešaka: Merceds u prvoj i trećoj trci, Ferrari u trećoj i četvrtoj, uglavnom zbog najveće nepoznaninice – guma. Jasno je da Mercedes muku muči sa ultra-mekim i donekle super-mekim, ali nije jasno zašto Ferrari to ne koristi. U stvari, mislim da znam zbog čega: zbog štednje motora – ukoliko bi išli na pit viška i vozili se više na mekšim varijantama guma bilo bi potrebno forsirati motor. A on mora da izdrži celih 7 trka (mnogo kume!), u protivnom – penali. Otuda i Mercedesova i Ferarija taktika: samo jedna zamena guma. Otuda i pobeda Red Bulla u trećoj trci sa dve.

f1-2018

Evidentno je i da Hamilton nije u formi. Ukoliko je tačno da je postao vegan, eto odgovora (pogledajte Đokovića i sve je jasno). Botas je ove sezoni bolji ali nije srećković ko Luis (najveći srećković u F1 od kada gledam, a gledam Formulu još od 1970. godine). Nije u formi ni Kimi (a kada je poslednji put i bio?), ali ima sreće. Fetel je u formi, ali nema sreće. Tačnije, fali mu malo staloženosti. Recimo da je u trećoj trci na startu zatvarao Botasa a ne Kimija, a u četvrtoj da se nije borio protiv Botasa nego protiv Luisa. Ali ja ga volim što je vrele krvi, jebeš trkača koji je stavio ultra-soft a nije pokušao preticanje! Dobro de, mogao je sačekati jedan krug da se zagreju pa na pravcu uz DRS juriiiiš, tada bi kočenje bilo uspešnije. Ovako su blokirali točkovi (a hladne gume iza SC vozikanja) pa ga kudimo, da nisu blikrali kočenje bi bilo uspešno i izbio bi spred Botasa pa bi ga slavili. Jer: prvi je pobednik, a drugi tek najbolji od gubitnika!

f1-2

Što se Red Bulla tiče, mrka kapa. Ponadao sam da oni mogu biti treća ekipa u borbi za titule ali ništa od toga... sve dok je Max u timu. Pogledajte tabelu posle 4 trke, a Maksu je ovo već peta sezona u F1. Ali i dalje želi glavom kroz zid, pa besomučno udara koga i gde stigne, uglavnom crvene, ali i srebrne, eto sada i timskog drugara. A ne kažnjavaju ga?! Ni kada udara, ni kada seče krivine i skraćuje put (ko u 4. trci)?! Ne bih želeo da slutim, ali ili će se ubiti ili će nekoga ubiti! Pa ko normalan menja onako pravac pri 300 kilometara na sat?! Zamislite da su onomad Hakinen i Šumaher preticali Maksa – jedan s jedne drugi s druge strane! Ali gazde F1 su Amerikanci, a ono vole spektakl i žele krv – stoga je Max i za sudije nedodirljiv. Žao mi je jedino velemajstora kočenja Rikarda – on je u Maksovoj senci. No, ukoliko je pametan neka izađe iz senke da ga sunce ogreje - neka pređe u Ferrari.

Na tri od četiri trke u 2018. o plasmanu je bukvalno odlučivao „sejfti kar“, virtualni ili stvarni sve jedno. No, u prvoj trci je pomogao Ferariju, u trećoj Red Bulu, u četvrtoj Mercedesu. Pitam se, pitam: zašto se za vreme SC ne zabrani promena guma? Zato što ovako sudije mogu veštački da stvore neizvesnost, kad god im se ćefne. Kada se ne bi smele menjati gume za vreme SC faze ne bi bilo nekog velikog hendikepa za one koji nisu promenili gume na vreme, jer 3-4 ili 5 krugova iza SC mogu bolidi da izvezu i na istrošenim gumama, a kad se SC povuče – pravac boks!

F1-3

O ostalim timovima, to jest autsajderima, nekom drugom prilikom. Nažalost, sada su autsajderi i nekada veliki timovi kao McLaren, a meni je posebno žao Williamsa. No, u tim ekipama sede neki mladi talenti, budući F1 šampioni. Jer Kimi je za penziju (odavno), a Luis i Sebastijan mogu još najviše godinu-dve ovako. Kako izgleda, Hamiltonu je polako svega dosta, a Fetel će ove godine verovatno upisati 5. titulu. Ferrari teško, pošto je Botas bolji od Kimija, iako Mercedes nije od Ferrarija. Jer Ferrari ima „onu“ polugu, hehehe.

Dragan Jovanov Glod – FjodorD

P.S. Molim vas da ne branite Maksa upoređujući ga sa Senom! A kada pominjete agresivnost, Max nije ni prineti Žilu Vilnevu! Samo što je Žil ugrožavao jedino sebe, ne i druge. Imajte na umu da je mladost-ludost, ali i da hrabrost počinje tamo gde prestaje razum. Bez sumnje je Max ludo hrabar.

Lajkuj nas na Facebook-u