nedelja, 13 avgust 2017 15:58

Formula 1 - 2017. kao 1990.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Letnja pauza. Brojim dane do nastavka sezone, nestrpljiv i nervozan jer navijam za Ferrari, tj. za Fetela. I za Kimija, ali jedino ukoliko Sebastijan odustane. Jer svi znamo da Raikonen ne može ono što Fetel može. Sezona me podseća na 1990. kad su za „crvene“ vozili Prost i Mensel (isto ko i sad: četvorostruki i „jednostruki“ šampioni), a za McLaren Sena i Berger (isto ko sad: trostruki i „bezstruki“ ) – ko sad Hamilton i Botas za „srebrne“. I tada je McLaren bio tik za nijansu bolji – ko sad Mercedes.

Istina, „Mečka“ je bolja uglavnom na kvalifikacijama zbog „forsaž“ dugmeta i na brzim stazama bez mnogo krivina, ali ukoliko ima krivudanja Mercedes vrluda ko pijana luda (valjda zbog dužeg međuosovinskog razmaka, bem li ga ako znam), a neverovatno je nestabilan ukoliko prati bolid ispred. „Propeto konjče“ je, opet, sporije u kvalifikacijama – ali ne mnogo. Ipak dovoljno da ukoliko Mercedes ne omane na startu... mrka kapa. Opet, ukoliko je Ferrari brži (Monako, Mađarska...) „srebrni“ na vrludavim pistama mogu da primirišu postolje jedino ukoliko Max sjebe sebe – ili kolegu Rikarda...

2017-2

Pauza je, vrućina, vreme za odmor i analizu prethodnih trka. Ono što je svima jasno, napokon je i Kimi shvatio – da mora pamagati Fetelu. Ukoliko želi da ostane u Ferariju. Skontao je Kimi, napokon, ono što mu zemljak od početka zna – da mora pomagati Luisu. I Botas to podanički čini, ugovor želi a ne titulu! Jer, ruku na srce, s takvim bolidom mogao bi svašta. Kimi ne bi, da bude kristalno jasno.

Trenutno vodi Fetel. Trenutno, od početka sezone. Juri ga Luis, od početka sezone. Ferrari je stabilniji, Mercedes jači. Fetel je stabilniji, Hamilton jači – pa zar nije Seba pozivao na pesničenje posle one „čvrge“ koju mu je Seb zveknuo bolidom. Eh da je Seb ostao ladni Nemac do kraja, ne bi se upecao na Luisovu provokaciju, imao bi pobedu više... i skoro pa nedostižnu prednost. Samo tada sezona 2017. ne bi bila ko 1990. – ne bi bilo namernog čukanja.

2017-3

No, ne odlučuje jedino pominjana četvorka o tituli – u mnogome se pita Ferstapen! Jer Max ubija koga stigne, posebno na startu. Do sad je uglavnom nasrtao na Ferrari, onomad i na kolegu iz Red Bulla, a sada je valjda red da i Mercedesima malo buši gume i otkida spojlere. Nažalost, Mercedesi su obično van domašaja na startu. No, i ukoliko Max slučajno promaši Ferrari – tu je Botas. Ali ukoliko i taj Finac omane tu je drugi – Kimi maestralno blokira Fetela i propusti... Maxa. No, skontao je. Valjda...

Ali Luis nije! Hamilton je namerno propustio Botasa zbog samoreklame, zaboravljajući da je pre toga njega Botas bukvalno čekao u krivini – da Luis pristigne. I sad je, kao, Hamilton ispao džentlmen. Ajde?! Pa što onda od početka sezone Botas vozi za njega a ne za sebe. No dobro, tim činom Luis je stekao simpatije F1 neznalica, ali i navukao bes svojih gazda iz Mercedesa zbog tri boda – jer njih baš zabole za fer plej u preskupom „sportu“ koji se vika Formula 1 – isto koliko i bosove Ferarija, koji nikako da Kimiju nacrtaju šta im je cilj.

Sada sledi prekrasna staza Spa (prizivam kišu!), pa Monca (prizivam kišu!) itd. Biće veselo, ali jedino ukoliko se sudije prizovu pameti pa ne puštaju SC čim se neki golub pokaki po stazi. I, naravno, ako prestanu da kažnjavaju nedužne a opraštaju krivcima. Jer, recimo, Max je kažnjen što je izbacio klupskog druga (pa zar već samim tim nije tim Red Bull dovoljno kažnjen?!) ali, recimo, Botas nije što je izbacio Raikonena?!

Do sada je Ferrari, većinom, izvlačio deblji kraj, iako nije kriv ni za jedan incident, ni za jedno problematično preticanje, ni za jedno čukanje na startu. Mercedes je tu profitirao, ne tvrdim namerno – možda sudije zaistu jesu nepristrasne. No, ukoliko je zakon verovatnoće iole tačan, moraće Max kad-tad i nih da potkači... ukoliko želi u Scuderiu, hehehe.

Eto zašto mi je ova sezona toliko zanimljiva. A što ne pominjem ostale, posebno Alonsa, oprostite mi – pa o Fernandu je više vesti nego o Sebu i Lusu zajedno. Jer ne zaboravite, Alonso je „pobedio“ Šumahera (a ne Raikonena 2005. iako je Kimi bio drugi sa 112 bodova a Šumi treći sa jedva 62!) i postao sada najpopularniji vozač u F1. Eh, da on sedi u Mercedesu pored Luisa, ili u Ferrariju pored Sebastijana svi bi videli ko je rasni... vodonoša. Jer i Seb i Luis su ga doslovce drali godinama, od 2007. pa sve do danas. I za poslednjih 10 godina osvojili 7 titula, Alonso ni jednu. No, da ne bude zabune: Fernando je jedan od najvećih tehničara u F1, skoro ko „profesor“ Prost, a za (ne)uspešnu karijeru najviše je kriv... sam.

alonso 2017

I na kraju, da bude sasvim jasno: tekst je pristrasan. Uostalom, ja bez strasti ništa ne umem da radim. A vi, ukoliko se ne slažete, marim baš – komentarišite do sudnjega dana. Samo znajte, i sezona 2017. će se okončati pa ćemo se pitati za junačko zdravlje.

A tada ćete skontati da je Hamilton brži, Fetel pametniji, a Ferstapen agresivniji. Agresivnost opada s godinama (i razumom), brzina je instiktivna, a inteligencija urođena. No, vremenom, čak i vozači F1 postaju pametniji – ko Kimi. Pa sračunaju da im je bolje više miliona na kontu nego pobeda-dve više u karijeri. Mlađani Maks to još ne konta, jer ima oca koji svoje frustracije (bio vozač sa Šumijem u istom timu!) leči pujdajući sina, iako nepotrebno - Maks jeste talentovan(iji) i, verujem, budući šampion. Čim sazri i pređe u pobednički tim – ko Sena, Prost... i skoro svi ostali. Bez moćnog bolida skoro niko nije postao šampion, osim nekolicine. Znate ih – jedni su imali mnogo sreće, drugi vanserijski talenat. Srećnici su osvojili po titulu, vanserijac sedam. No, onaj ko 40 i više krugova proveze sa oštećenom letvom volana i pri tome dobije upozorenje iz boksa da ne gazi ivičnjake – a ipak pobedi – zaslužuje da osvoji petu.

Iako moj prijatelj iz Bačke, strastveni kolekcionar replika bolida i fanatični ljubitelj F1 ne misli tako (a svaku trku u Mađarskoj uživo gleda), ne dajem mu za pravo! Uostalom, zašto me je posle trke zvao i pitao „otkud Botas na postolju“. Dao sam mu link za snimak, hehe. 

Dragan Jovanov Glod – FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u