četvrtak, 01 jun 2017 11:38

Fetel protiv Kimija

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Nije zlo vatreno navijati, nekulturno je ostrašćeno komentarisati – javno pisati. Ja sam vatreno navijao 2007. a kada je Kimi Raikonen u poslednjoj trci sezone obišao Masu i postao šampion bukvalno sam urlao od sreće! I zbog pametne strategije Ferrarija i zbog gluposti McLarena koji je izgubio titulu jer su tokom čitave sezone njegovi vozači vodili međusobni rat – umesto protiv Ferrarija.

Sada, deset godina kasnije, Ferrari vodi rat protiv Mercedesa. Iako su prethodne tri sezone vozači Mercedesa vodili međusobnu bitku (moglo im se, Hamilton i Rozberg su vozili apsolutno nadmoćne bolide), 2017. im ne pada na pamet nikakva ravnopravnost vozača – sve karte polažu na Luisa a Botas je tu da pomaže. Kimijevi fanovi (ne navijači Scuderije) bi da Raikonen... odmaže?! Aman bre, Fetel se bori protiv Hamiltona, tj. Ferrari protiv Mercedesa, a Kimi treba da pobedi... Botasa. Čik ako može. I ne samo njega, nego i Maksa i Rikarda u Red Bullu jer se bodovi ova vozača zbrajaju za Šampion konstruktora. Međutim, Kimi za sad zaostaje, trenutno je Mercedesov Finac bolji nego Ferarijev. Ali fanovi smatraju Kimija ravnopravnim (mnogi čak i boljim?!) vozačem od... Fetela?! Evo rezultata i plasmana obojice sa prvih 5 trka sezone 2017.

Fetel – Raikonen (gornji broj je startna pozicija, donji plasman sa trke):

Australija

2 - 4

1 – 4

Kina

2 – 4

2 – 5

Bahrein

3 – 5

1 – 4

Rusija

1 – 2

2 – 3

Španija

1 – 4

2 – 0

I šta ćemo sad? Pa zar nije očigledno ko je bolji! U prvih 5 trka Fetel 2 pobede i 3 druga mesta (i uvek bolji u kvalifikacijama!) a Raikonen jedva jedno treće mesto. Dobro, u Španiji je odustao još u prvom krugu, ali da nije startovao kao 4. možda sudara sa Botasom ne bi bilo, zar ne. Fetel je i na kvalifikacijama i u trkama bio neuporedivo uspešniji (brži) od Raikonena, ali došla je na red 6. trka...

monako-2017

Monako 2017. je bila (kao i uvek) dosadna trka, a posle kvalifikacija poznavaocima Formule 1 sve je bilo jasno. Ali ne i navijačima Kimija – oni su unapred videli Raikonena kao pobednika, kao da nisu videli tabelu i kao da nisu gledali prethodnih 5 trka. Jeste Kimi osvojio pol poziciju za dlaku ispred Fetela, ali jedno je odvesti jedan savršen krug, ali sasvim drugo izvesti 78 krugova bez greške. A Sebastijan nije pogrešio. Kao ni Ferrari.

Naravno, Mercedes i Red Bull su postupili po „PS-u“, u boks na zamenu guma prvo su pozvali svoje bolje plasirane vozače – Maksa i Botasa. Kopirao ih je i Ferrari – odgovorio istom taktikom – u boks je odmah pozvao svog bolje plasiranog vozača, Kimija. Pa nisu valjda u Mercedesu „sabotirali“ svog vozača, jer je Botas posle zamene guma pao sa trećeg na četvrto mesto, iza Rikarda u Red Bullu.

Rikardo je ostao duže na starim gumama, izvezao nekoliko brzih krugova, i izašao ispred Botasa i Maksa. I Fetel je izvezao nekoliko ekstra brzih krugova na starim gumama i izbio ispred Raikonena. I to je bio kraj, redosled je ostao do kraja. Ali fanovi Kimija su eksplodirali: „sabotaža, Ferrari je svesno opstruirao Kimija“. Ajde?! A šta bi tek rekli da su boks prvo pozvali Fetela i da je Seb opet pobedio? Pa ljudi moji, pogledajte krugove Kimija i Fetela, ko je Raikonenu branio da se odlepi na desetak sekundi od Fetela i iz pita izađe kao prvoplasirani. Imao je 30 krugova fore i čist vazduh ispred da se odvoji od Fetela – a nije. Seb bi, u obrnutom slučaju, napravio veću razliku – jer je brži. I da ne bude dileme – bolji. Daleko bolji od Raikonena.

komparacija

Sada, posle 6 trka, Fetel je ubedljivo prvi, ima 3 pobede i 3 druga mesta. Raikonen je 4 – ispred njega su oba Mercedesa, Hamilton i Botas. Ali ništa ne vredi, Kimi pa Kimi. Čak ga porede sa... Baričelom?! Kao, ne bi Šumaher imao tolike titule i pobede da mu nije pomagao Rubens, pa je sada, kao, Fetel „privilegovan“ kao Šumaher, a jadni Kimi „vodonoša“ kao Rubens. Ajde?! Pa zar nije Šumi 2000, 2001. i 2003. osvojio titule bez ičije pomoći – nije Rubens bio drugi. Ali kada je Ferrari bio najbolji – 2002. i 2004. tada je Baričelo bio drugi – bio bi glat i prvi da nije u istom bolidu sedeo najbolji – ŠuMAHER! Šumiju Rubensovi bodovi nisu nikad bili neophodni, nisi bili potrebni da bi osvijio titulu. Nadam se ni da Fetelu ovih 7 poena neće trebati da bi postao šampion 2017. Ali ukoliko nekim slučajem na kraju sezone Raikonen bude drugi i zafali mu tih 7 poena iz Monte Karla... sačuvaj bože – neće se moći živeti od Kimijevih fanova koji znaju da vole ali ne umeju da gledaju. Samo prvo treba da pobedi Botasa, pa Luisa... a ukoliko pobedi i Fetela – marim baš – ja sam navijač Ferrarija. Vatreni navijač, koji ni trena nije žalio Masu što je propustio Raikonena 2007.

FjodorD – Glod

P.S. Namerno nisam želeo da upoređujem njihove kompletne karijere, pa čak ni rezultate iz prethodne dve godine od kada su u i Seb i Kimi u Ferrariju – dovoljno je, vajda, ovo što sam pojasnio. Pa ko je shvatio – razumeo je, ko nije... marim baš.

Lajkuj nas na Facebook-u