četvrtak, 01 decembar 2016 13:28

Kad je drugi prvi

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Da odmah na početku rasčistimo: ja sam višedecenijski navijač Ferarija i ostrašćeni fan Šumahera, tako da mi je svejedno ko je od Mercedesovih vozača šampion. U stvari, draže mi je što je Rozberg, jer je Hamilton jedina potencijalna pretnja da sa trona skine legendarnog Šumija. Sreća što je Fetel prešao u Ferrari a ne u Mercedes, inače... Jer sada se vozi 20-21 trka po sezoni, da je u Šumijevo vreme bilo toliko imao bi debelo preko 100 GP pobeda. Ovako postoji potencijalna mogućnost da neko možda dostigne Šumija po broju pobeda. Po broju titula, kako sada stvari stoje, teško, gotovo nemoguće!

No, moja navijačka strast me ne sprečava da budem koliko-toliko objektivan. Stoga smatram da je Niko srećniji vozač, a Luis (mnogo!) bolji trkač. Jer prosto neverovatno zvuči podatak da je Hamilton ove sezone nanizao čak 10 GP pobeda a nije šampion. Toga u F1 nikad ranije nije bilo. Jeste se ponekad dogodilo da šampion ima manje pobeda, ali kad neko ostvari svih 10 (Rozberg 9) a ne bude prvi u pitanju je jedino (ne)sreća. A Luis je u sezoni 2016. imao jedno odustajanje zbog kvara motora, Niko ni jedno – i upravo je to (i jedino to!) odlučilo prvaka! Uostalom, i u broju pol pozicija je 12:8 za Hamiltona protiv Rozberga. Valjda i to  govori ko je bolji.

2016-poredjenje

Ali ostrašćeni navijači Rozberga to ne uvažavaju, po njima je Niko bio bolji. Bolji – ajde?! Srećniji i uspešniji da, ali bolji ni po kojem kriterijumu! Eh, da se, ko nekad u Senino i Prostovo vreme, ne boduju sve trke, nego recimo 15-16 najboljih plasmana od 21. trke Hamilton bi ponovo (zasluženo!) postao šampion!

Fanovi Rozberga imaju čudnu teoriju, kažu da je Niko na početku sezone dominirao sa 4 pobede i da je to ključno. Ajde?! Oni ne računaju sredinu sezone kad je Hamilton takođe nanizao 4 uzastopna trijumfa i stigao i prestigao Rozberga po bodovima, ali ni sam kraj sezone kada je Luis opet pobedio 4 puta uzastopno u 4 poslednje trke! Eh, kamo sreće da je bilo još jedne trke...

Meni smeta rasizam u Formuli 1, jer čitajući po internetu brojne uvrede kojim „navijači“ Rozberga (ali i drugih timova) „časte“ Hamiltona zbog boje kože, moram da reagujem. A ovaj tekst je baš to – odbrana čoveka koji upravo ispisuje nove stranice u istoriji Formuli 1, odbrana vozačine koji ima čak 53 GP pobede i koji je trebalo da stigne i prestigne Prosta i Fetela po oba kriterijuma – i po broju titula a ne samo po broju pobeda.

2016-trke

Ludost ide čak dotle da neki osuđuju Luisa zbog usporavanja u poslednjoj trci! Kao da se čovek nije legalnim sredstvima borio za titulu, i to sam protiv svih – čak i sopstvenog tima!? Jer kad je vapio preko radija da mu saopšte trenutne pozicije konkurenata oni su ćutali. U Mercedesovom pit volu je vladala prava panika dok se iza Hamiltona stvarao vozić, kao da im nije svejedno ko će biti šampion ako je već njihov vozač, a titulu konstruktora su odavno obezbedili. Kažu „rasisti“ da to nije sportski! Naravno, to su većinom balavci koji nikad nisu gledali Senina i Prostova namerna (čak Senina i najavljena!) sudaranja, a neki ne pamte ni Šumaher-Hil koliziju. Kada uzmemo u obzir da je Prost 1989 namerno udario Senu a postao šampion, Senu mu 1990. vratio istom merom i postao šampion, a Šumi 1994. tako tako obezbedio titulu, postavlja se opravdano pitanje po kojim se to kriterijumima vrednuje pomenuta velika trojka, a po kojim vožnja Hamiltona. Naravno, i Fetel se negira – spočitava mu se moćni Red Bull, kao da Rozberg nije titulu i GP pobede nanizao u super nadmoćnom Mercedesu!

Niko jeste ove sezone osvojio najviše bodova i saluženo je postao prvak, ali je po meni, ali i po drugima koji se i te kako razumeju u F1, Hamilton bio bolji. Uostalom, pogledajte šta oni misle i kako su glasali:

Na listi se nalazi najboljih 10 vozača po mišljenjima šefova timova, a u zagradi trend u odnosu na prošlu sezonu (izuzetak je Sainz kojeg prošle godine nije bilo među top 10).

 1. Lewis Hamilton    234 (--)

 2. Max Verstappen    183 (+2)

 3. Nico Rosberg      176 (--)

 4. Daniel Ricciardo  133 (+5)

 5. Sebastian Vettel   90 (-3)

 6. Fernando Alonso    67 (--)

 7. Kimi Raikkonen     61 (+3)

 8. Sergio Perez       52 (--)

 9. Valtteri Bottas    26 (-2)

10. Carlos Sainz       25

Svoje glasove dali su: Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Maurizio Arrivabene (Ferrari), Vijay Mallya (Force India), Claire Williams (Williams), Eric Boullier (McLaren), Franz Tost (Toro Rosso), Gunther Steiner (Haas), Fred Vasseur (Renault), Monisha Kaltenborn (Sauber) i Dave Ryan (Manor).

2016-sezona

Evo prvih 6 vozača iz tri tima, sve se da videti. I koliko je Mercedes nadmoćan, i da je Red Bull bolji nego Ferrari, ali i da je Rikardo uspešniji nego toliko hvaljeni mlađani Maks! Vidi se i da je Raikonen ipak popustio i plasirao se iza Fetela i Maksa. Stoga jedva čekam novu sezonu! Možda će 2017. godina, pored silnih promena na bolidima i gumama, biti zanimljivija. Možda? Jer strahujem da će razgnevljeni Hamilton od starta oduvati i Rozberga i ostale konkurente. Nije Hamilton najbolji vozač u istoriji F1, ali jeste jedan od najbržih ikada! A ukoliko bude kiše a sejfti kar se ne meša previše, videćemo i koliko je stvarno dobar talentovani Maks.

Nico-Rosberg

Moram još nešto reći na kraju. Naime, ja prezime Rozberg ne gotivim još od 1982. godine. Tada je tata Rozberg postao šampion sa samo jednom GP pobedom, a poginuo je Živ Vilnev i teško nastradao Didije Pironi, oba vozača Ferarija. Jeste Ferrari osvojio titulu konstruktora sa bolidom 126 C2 te godine, ali je Keke Rozberg na kraju postao šampion jer nesrećni Pironi nije vozio poslednjih 5 trka! Keke Rozberg je sa pobedom manje ali i 5 bodova više postao šampion 1982. godine ispred Pironija, a njegov sin Niko Rozberg sa pobedom manje i 5 bodova više postao šampion 2016. godine ispred Hamiltona. Naravno, nije Keke kriv što je Pironi na treningu pete trke pre kraja sezone nastradao, nije Niko kriv što je Hamiltonu odustao dok je u Meleziji ubedljivo vodio, ali tih prokletih 5 bednih poena jesu obojici Rozberga omogućili da postanu šampioni – iako nisu bili najbolji. Zaslužili titule jesu, ali toliku sreću nisu. Jer Keke je svoju prvu GP pobedu (od ukupno 5 koje je „nanizao“ tokom karijere) ostvario baš te nesrećne 1982. godine i to na trećoj trci pre kraja sezone, kad ni Žila ni Didijea nije bilo, a Niko je odvezao čitavu sezonu 2016. bez ijednog odustajanja zbog kvara bolida (ne računam međusobnu koliziju kad su oba Mercedesa odustala). Keke jednu pobedu, Luis jedno odustajanje – šampioni otac i sin Rozberg. Da nije malo mnogo.

No, bilo je toga još oho-ho. Recimo Pike 3 pobede a Mensel 6, obojica u Williamsima 1987. a šampion Pike! Eto, Mensel ima jednu titulu i 31. GP pobedu, a Keke Rozberg takođe jednu titulu i 5 pobeda. A po mnogima je Mensel bolji i od mnogih dvostrukih i trostrukih šampiona F1, ali je verovatno najmalerozniji vozač u F1. Ne i najnesrećniji, jer je ipak ostao živ i pored brojnih sudara i incidenata. Stoga ja volim takve vozače vrele krvi, brze i agresivne, ko Mensel, Sena, Šumaher, Fetel i... Hamilton. Zato su svi, bez obzira kojem taboru pripadali, obožavali Žila Vilneva (njegov sin je takođe bio šampion F1, ali fanovi F1 više pamte Žila nego Žaka). Naravno da poštujem i tehničare tipa Stjuart, Lauda, Prost... Alonso, i još mnogo njih koje sam gledao, ali čar Formuli 1 daju žestoki borci, rasni trkači, a ne taktičari koji vešto i strpljivo sakupljaju poene. Uostalom, u fudbalu volimo golgetere a bekove samo cenimo. Na kraju krajeva, i Marej je No1 u tenisu, a Nole tek drugi. Stoga je i naslov teksta ovakav.

Dragan Jovanov „FjodorD“.

Lajkuj nas na Facebook-u