utorak, 16 februar 2016 15:17

Formula 1 – (ne)zanimljiva sezona 2016

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Naravno, dok postoji F1 i dok postojim, gledaću redovno, jer je i najdosadnija trka uzbudljivija od vikenda bez Formule 1. Međutim, to više nije to – ovo nisu trke nego taktike. Za opadanje popularnosti i manje gledalaca nije kriva dominacija Mercedesa, pre toga Red Bulla, jer je i pre bilo takvih sezona kada su Lotus, Williams, McLaren, Ferrari... bili bez premca. Ali smo ipak gledali, i nadali se uzbudljivijoj sledećoj sezoni. Krivac je Berni and Co koji F1 pretvaraju u veštački „zanimljivu“ glupim pravilima, brojnim kaznama, zabranama testiranja itd. Tako su eliminisali najbitniji faktor – neizvesnost! Rizika nema, sve se svelo na štednju guma, benzina i novca. Ekologija i F1 ne idu zajedno. Kao ni ograničavanje motora. Pa zar mi ne želimo da gledamo moćne zveri od motora, nariktani da urliču i pobede, ili... eksplodiraju.

I pre je bilo dominantnih bolida, ali su ostali timovi bar mogli tokom sezone da eksperimentišu, menjaju, testiraju... i ponekad sustignu tim koji je na početku sezone odmakao pošto je imao najbolje „skockan“ bolid na startu. Takođe, dodatna neizvesnost bila je i strepnja da li će motor izdržati. A često nije...

Sada uštrojeni motori ne crkavaju, čak ni menjači. Nema ulja na pisti, nema ni kiše na stazi. Sada Pirelli odredi još pre trke kada, u kom krugu, treba menjati gume?!

Kako, recimo, naterati tim da rizikuje ako ga kazne ukoliko mu rikne motor? Kao da nije dovoljno što je ostao bez bodova u trci, nego ga još i kazne ako promeni „previše“ motora?!

Kako privoleti vozača da rizikuje i pretiče ako ga nemilosrdno kazne ukoliko sličajno kresne svoj bolid o bolid kolege?! Pa zar nije dovoljno kažnjen time što se slupao i ostao bez bodova, nego ga još i naknadno sankcionišu pomeranjem na gridu na sledećoj trci?!  

Drs, kers, ers... i šta sve nije izmišljeno – ali preticanja nema! Čak ni kroz boksove, jer nije dozvoljeno dolivanje goriva, a time ni mogućnosti da bolid na početku bude teži, pa kad Mika ode u pit Šimi izveze dva-tri najbrža kruga, mazne par sekundi, ode po gorivo par krugova kasnije i izađe iz pita tik ispred Mike.

Uslovljavanje da se moraju koristiti dva tipa guma je notorna glupost! Pustite bre da timovi sami odeređuju koje će smeše koristiti! Ili napravite samo jednu – za suvu i mokru stazu, pa kom obojci kom opanci.

Ne određujte vi, gospodo iz Bernijevog klana, koliko motor sme imati konja, i koliko obrtaja! Prepustite to inženjerima. Pa ukoliko napanje motor do daske neka strepe do poslednjeg kruga da li će izdržati i da li će biti dovoljno benzina! Vi ograničite jedino kubikažu i težinu bolida. Pa nekad je Tyrell imao 6 točkova, Brabham ventilator u repu, a BRM čak 16 cilindara. Sećate li se: Ferrari „bokser“, tačnije flat od 12 cilindara, protiv Forda V8 i Renaulta Turbo V6.

Ej bre, da po ovakvim pravilima voze Sena i Šumi bili bi više na štitu nego sa štitom, a Žil Vilnev bi bio kažnjavan u svakoj trci.

Ko je, recimo, gledao Senu protiv Mensela i te kako zna šta je trkanje. Ili ko je gledao Lotusa protiv Ferrarija – Andretija i Petersona protiv Šektera i Vilneva. Naravno i Senu protiv Prosta u istim bolidima – McLarenima. Eto i tako je moglo biti zanimljivo. Istina, bilo je opasno – i Roni, i Žil, i Ajrton nisu živi.

U redu, bezbednost je sada bolja, bolidi su sigurniji a staze bezopasnije, ali valjda su vozači svesni rizika kada su dobrovoljno pristali da legnu u kokpit patuljastih vozila. Uostalom, ne trkaju se oni samo zbog strasti – ko nekad. Sada ni novac koji dobijaju nije mali.

Rekoh „trkanje“. Da, F1 mora ponovo postati trkanje najbržih i najhrabrijih, a ne monotono vozikanje u krug sa što manje rizika. Ne, ne prizivam ja plamen, ali ukoliko se nijedan bolid ne zapali tokom čitave sezone to sve govori – bolidi su postali automobili. Istina znatno manji, lakši i jači... ali ipak automobili. Još samo da im ugrade „migavce“ za preticanje. Zatvoren kokpit već razmatraju...

Ferari-zatvoren

Na kraju krajeva, zašto ne vrate „efekat tla“, kome smetaju zavesice na bokovima bolida i ogromni downforce koji stvara zakrivljeno dno bolida. Bili bi brži u krivinama. Pa šta – i treba.

Ovako, da bi povećali downforce bolidi su sve su krilatiji, a iza njih je nemoguće voziti zbog vrtloženja vazduha. Pa bre, bolidi F1 možda ne liče previše na limuzine ali nisu ni avioni.

ferrari-formula-1-napred

ferrari-formula-1-nazad

Dizajnerska studija - Ferrari F1 iz budućnosti

Kako preticati kad se ne može uvući konkurentu u rep i zavetrinu? Naravno da obilaženje sa uključenim DRS-om ne smatram za preticanje.

A kada se dozvoli ground efekat neka i gume budu šire – izdržljivije. Da podnesu žestoka kočenja pred krivinom, pa ko reskira taj dobija – ko poslednji (u)koči pobedi, a ko ne ukoči  nek' izleti.

Sve što je valjalo u F1 sada skoro pa nije dozvoljeno! I još se idioti pitaju zašto nije zanimljivo?! Nabrojah zašto. Ali ne pomenih bodovanje – vratite na 10, 6, 4, 3, 2,1 i dozvolite rizik, da se računaju plasmani sa 15 od 20 trka – neka 5 trka Rozberg profula a Kimi prespava. A kad bi Fetel pritisnuo Hamiltona i Luis bi pokazao zube. Pa ukoliko bi Mercedes izdržao besomučnu jurnjavu pobedio bi – ako ne bi eksplodirao, ili Luis prekasno kočio pa izleteo. A pobedio bi Ferrari – ukoliko ne bi ostao bez goriva. Ili Red Bull jer bi najbolje čuvao gume elegantno prolazeći kroz krivine...

Nastavi li se ovo kresanje i budžeta i svega atraktivnog (rizičnog), ostaće zauvek najubuzdljivije utrkivanje iz 1979. između Žila i Arnua u Dižonu dok su se borili za... drugo mesto - kada je Ferrari imao 12 cilindara a Renault „svega“ 6.

Na kraju krajeva, gledali ste poslednji Moto Grand Prix 2015. godine. Zamislite kakva bi to trka bila da Valentino Rosi nije startovao poslednji! Sudije i glavonje iz auto-moto sporta uvek su jedini krivci – a nikad trkači. Svejedno da li leže u bolidima ili vise sa motocikla.

Sada nestrpljivo čekam predstavljanje bolida za 2016. godinu. Samo da opet to ne bude najzanimljivije od čitave sezone. Jer ukoliko opet jedan tim ubode dobitnu kombinaciju ostalim ekipima ostaje jedino da sačekaju 2017. ili 2018...

Kada nema testiranja na stazama tokom sezone a bolid provede više vremena u vazdušnom tunelu nego na asfaltnoj pisti svi timovi se uzdaju jedino u (aero)inženjere – vozači su tu samo da pritiskaju dugmiće po komandama pametnjakovića iz boksa.

No, da ti pametnjakovići zaista znaju šta je trkanje u Formuli 1 seli bi sami u kokpit bolida i lično demonstrirali kako treba voziti brže, hehehe. Lako je biti pametan za komandnim pultom kada kompjuteri razmišljaju. Ja bih totalno ukinuo mogućnost da se bolid podešava iz boksa – ko želi drugačije setovanje neka pozove svog vozača u pit. A i konverziju radio-vezom između pametnjakovića i vozača sveo bih na minimum – ili totalno zabranio. Uostalom, da pametnjakovići nisu iz čiste gluposti upropastili Hamiltovu trku bespotrebnim pozivom u pit sada bi Luis imao pobedu više u slavnom Monte Karlu. Pa bre, svako ko vozi Grand Prix Monaka stavlja svaki put glavu u torbu, a neki umišljeni vo sa pit vola sve ujebe iz gluposti.

Valjda je sada jasnije zašto u F1 nije zanimljivije, i šta treba učiniti da bude neizvesnije! A bude li bezbednije i jeftinije biće još dosadnije i beskrvnije...

FjodorD

P.S. Jednom davno je, tamo negde sredinom 70-ih prošlog veka, temperamentni Mauro Forgieri lično seo u Ferrari kojeg je konstruisao da bi Nikuju pokazao da bolid može brže! Znate li koliko sekundi sporije je odvezao krug od Laude u Fioranu.

Lajkuj nas na Facebook-u