nedelja, 21 februar 2016 15:34

Šampionski bolid, crveno-beli hibrid

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odavno neki bolid nije pobudio toliku znatiželju kod fanova Formule 1 a posebno nestrpljivih „tifoza“ Skuderije, kao novi Ferrari SF16H (H – hibrid) za sezonu 2016, jer na šampionsku titulu čekaju još od Kimijeve 2007. – punih 8 godina. Stoga evo nekih crteža i fotografija, koji vrhunskim znalcima F1 ponešto govore, ali (meni) ne i dovoljno – više će se znati tek posle testiranja, a mnogo više posle prve trke. No, i laicima je jasno da je mnogo toga promenjeno, i spolja i iznutra.

2015-2016

Šta je sve unutar boida urađeno teško je reći, eto crteža iznad pa rastumačite koliko možete. Ali ono što je laicima vidljivije je promenjeno vešanje – tzv. Pull rod je izmenjen u Push rod. Eto uporedite SF16 levo i SF15 desno (gornja slika, ispod). Promenjen je i nos, mnogo je kraći, i liči na Williamsov (slika u sredini). Teoretski to bi trebalo da znači: više vazduha i jače opstrujavanje ispod i oko bolida, tj. značajno veći downforce na zadnje točkove, a time i manje proklizavanje guma, bolje iskorišćenje snage motora i racionalnija potrošnja guma. Tome bi trebalo da doprinese i sužen zadnji kraj (slika dole).

ferrari-oba

ferrari-napred

ferrari-gore

Pogled s boka pokazuje i sličnost i razliku između modela SF15T (gore) i SF16H (dole). Meni je 16H nešto vitkiji – ili mi se čini. U svakom slučaju, meni je lepši nego prošlogodišni, ali lepota u F1 nikad nije bila presudna (ili retko kad, ko kod Lotusa 79, no za to su bile zaslužne i boje sponzora JPS a ne samo aerodinamični Čepmenov „wing car“ bolid, zar ne?).

ferrari-2015

ferrari-2016

E, kad već pomenuh boje, to je najuočljivije - čisto crveni Ferrari je postao crveno-crni a sada je, gle čuda, crveno-beli. No, meni to baš ni malo ne smeta – napotiv - crveno-beli bio je i Ferrari serije T (312T, 312T2, 312T4) koji je s Laudom i Šekterom osvojio 3 vozačke (i 4 titule konstruktora) u 5 sezona, a pre toga smo na šampionsku čekali punih 10 godina. Na kraju krajeva, crveno-beli su bili i McLareni iz 80-ih godina sa Laudom, Prostom i Senom, pa ukoliko se po jutru (bojama) dan poznaje onda znate šta sleduje, hehehe.

FerariF1-2016

Dragi prijatelji, ovaj tekst nikako ne čitajte kao neku stručnu analizu, jer za tehničke finese u Formuli 1 nisam dovoljno kompetentan. Ovo je, pre svega, reakcija nestrpljivog fana F1 i navijača Ferrarija, posebno Fetela (a ukoliko se Kimi probudi tim bolje). Zato ko god želi da pripomogne u razmatranju ove materije, ko bolje razume mašinstvo, elektroniku i aerodinamiku, dobrodošao je svojim komentarima i pojašnjenjima (recimo razlike, mane i prednosti kod ova dva tipa vešanja).

Jer ja, što duže pratim Formulu 1, sve manje razumem moderne bolide. Stoga sve više gledam crcem, a ono je uvek pristrasno – oseća kako ovaj Ferrari može doakati Mercedesu. Može li? Može li iko zaustaviti Hamiltona... osim Fetela?  Prošle godine je Fetel debitovao u timu Skuderije i tri puta pobedio, ove godine očekujem mnimum 6 osvojena Grand Prixa – sve ispod toga smatraću za neuspeh, jer je Ferrari na čelu s Alisonom potrošio mnogo novca i vremena. Uostalom, kad u italijanski bolid kojeg je konstruisao engleski inženjer sedne nemački vozač sve ispod 1. mesta je neuspeh! Tako smo, bar, navikli mi, „objektivni“ navijači crvenih.

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u