petak, 02 oktobar 2015 14:50

Sena, Prost, Šumaher, Fetel, Hamilton - poređenje

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Ovo pred vama je analiza kroz statistiku. Ali ni to sve ipak ne daju pravu sliku o najboljima, pošto postoji faktor (ne)sreća i zavisnost od kvaliteta bolida, jer...

Recimo zamislite šta bi bilo da Sena nije profulao prve 4 godine u Tolemanu i nejakim Lotusima i da je odmah seo u kokpit Laudinog McLarena! Pa balavi Sena se u prve 4 godine (od 1984-87.) borio protiv Laude i Prosta u legendarnim Barnardovim McLarenima MP4-2 i Mensela i Pikea u moćnim Williams Hondama! Nije Sena bio te sreće da je ko Hamilton debitovao u najboljem bolidu i timu! A kad je napokon seo u McLaren...

Šumaher je takođe vodio žestoke borbe u prve dve sezone (1992-93.) u nejakom Benetton-Fordu, a protiv Sene u McLaren Hondi i Mensela i Laude (nad)moćnim Williams Renaultima! A ipak je uspeo, recimo 1992. u Spa da po kiši pobedi i Mensela i Senu i ostvari veličanstvenu pobedu, prvu u karijeri. A posle još 90 puta...

Zaključak: statistika i brojevi dosta pokazuju, ali ponekad i sakrivaju realnu stvarnost. A ona glasi: Sena i Šumi su najbolji vozači F1 u modernoj F1. Što se Fanđa tiče svako poređenje Formule 1 iz 50-ih godina i ove iz 21. je totalno neuporedivo. No, ajmo ipak malo na statistiku:

Kada se vrše analize vozača Formule 1 najrealnija slika dobije se kada se porede rezultati ostvareni tokom jednakog broja odvoženih sezona, tj. jednakog broja startova na Grand Prix trkama. Tada nema pravdanja „eh da nije nastradao“. Stoga uzmimo legendarnog Senu kao reper, tj. njegovih celih 10 sezona u F1 i 162 starta na Velikim nagradama. Broj startova je najvažniji indikator, jer se sada vozi mnogo više trka u sezoni.

Elem, Sena je za 10 punih sezona u Formuli 1 osvojio 3 titule šampiona i ostvario 41. GP pobedu, iz 162 starta (račinajući i 3 iz nesrećne 1994. godine).

Prost je u 162. trke osvario takođe 41. pobedu i 3 titule, a Hamilton se na Velikoj nagradi Japana 2015. izjednačio sa Senom i po broju startova (162) i po broju GP pobeda (41) sa Senom, ali osvajio je tek 2. titule - treću titulu tek posle magičnog broja 162. 

Fetel je iz 162 stara na GP trkama osvojio 42. GP pobede – ali i 4 titule šampiona F1.

Fetel-Hamilton

Prema tome, iz navedenog se vidi da je Hamilton stigao Senu – ali ga nije nadmašio. Samo se uzjednačio, jer da bi ga pobedio morao je već da ima bar 42. pobede iz 162. trke. Naravno, on će voziti još dugo, osvajaće i GP pobede i F1 titule, ali neće biti bolji od Sene.

Ali Fetel je prestigao Senu jer ima 42. pobede iz 162 trke – i 4 titule šampiona! Kako će i Sebastijan još dugo voziti biće još pobeda i (verovatno) titula , a pravi odnos znaće se tek kad okači kacigu o klin. Ali ni on neće biti bolji od Sene!   

Šumaher je u 162 starta ostvario čak 53 pobede i osvojio 4 titule šampiona što ni Fetel ni Hamilton ne mogu dostići, čak ni kada bi postigli 91. pobedu i osvojili 7 titula!

Eto, kada bi upoređivali postignuto u 162. trke koliko je odvezao nesrećni Sena, dobili bi ove rezultate:

Šumaher 53 pobede, 

Fetel 42. pobede,

Sena 41 pobeda,

Prost 41 pobeda,

Hamilton 41. pobeda.

Naravno, i dalje će biti „vajkanja“ tipa: eh, da Sena nije poginuo... ali šta bi bilo da se Šumaher nije povukao iz Ferrarija 2007. godine? Koliko bi pobeda i titula imao da je on vozio Ferrari a ne Masa i Kimi? Ili šta bi bilo da Džim Klark nije poginuo i da je odvezao 162. trke, jer je Leteći Škotlanđanin u samo 73 starta ostvario čak 25 GP pobeda!

A što se konkurencije tiče, pa jeste Sena imao Prosta za suparnika u timu, ali i Prost njega! Uostalom, Prost je u McLarenu osvojio tri titule, pored Laude i Sene – imao je i on konkurente još kako, da i ne računam Mensela i Pikea u Wiliamsima itd. Nekako se uvek zaboravlja da je Prost osvojio 4. titule šampiona i ostvario 51. Grand Prih pobedu, i da na njegove a ne Senine rekorde jurišaju Fetel i Hamilton. Interesantno da je Prost iz 162 starta u F1 postigao identičan broj pobeda kao Sena, tačno 41 i osvojio isti broj šampionskih titula kao Sena - 3. Naravno, Prost je duže vozio pa je ostvario još 10 pobeda i osvojio još jednu šampionsku titulu. Eto, Sena i Prost su apsolutno izjednačeni!

Šta će biti kada Hamilton i Fetel okače kacigu o klin ne zna niko. Verovatno će voditi ogorčenu borbu i izjednačenu bitku, i međusobno i protiv - Prosta! Protiv Šumahera malo verovatno. Mihaela možda može dostići jedino mali veliki, mlađani Maks! No o njemu drugom prilikom, tek kada prvi pobedi u kilavom bolidu... po kiši! Na muci se poznaju junaci, a ne u ovom Mercedesu, Njuijevom Red Bulu, Birnovom Ferrariju ili McLaren-Hondi – ne, ne ovoj Alonsovoj iako su to muke nad mukama. I bruka nad brukama. Jer Sena i Šumi su najbolje vozili kad nisu imali najbolje bolide – pobeđivali su po kiši i u „krntijama“. Po tome su se Rainman i Regenmaister odavno izdvojili daleko ispred svih. I samo po tome su slični. Po brojevima su totalno različiti.

No, sada je 21. vek, sve je drugačije – čak ni kiše nema. A ako je ima obično se „trka“ iza sugunosnog vozila. Mada, ko zna – možda grešim – možda bi nam Sebastijan i Luis i po kiši priređivali uzbudljive trenutke kada bi im se dozvolilo da se trkaju po mokroj pisti, i kada ne bi gume bile za čuvanje. Stoga je vrlo teško porediti sportiste nekad i sad, čak i fudbalere a kamoli vozače Formule 1. Jer u modernoj F1 ogromnu ulogu ima bolid, ali se ipak vidi koliko je Hamilton bolji od Rozberga, a Fetel od Raikonena. Eh, idealno bi bilo gledati Luisa i Sebastijana u jednakim bolidima, u istom timu – ko nekad Senu i Prosta u McLarenu. Zajedno su vozili dve sezone – rezultat je 1:1. Ovako nam preostaje jedino da poštujemo brojeve, recimo ove:

Sena-Prost

1988. je šampion Sena pobedio 8 puta i ostvario 90 (odnosno 94) boda, a Prost 7 pobeda i 87 (odnosno ukupno 105) bodova. 1989. je šampion bio Prost sa 4 pobede i 76 (81) bod, a drugi je bio Sena sa 6 pobeda i 60 bodova. Eto, vidite da je Sena više pobeđivao, ali je Prost više bodova osvajao. Po meni je to potvrda da je Sena bio brži a Prost bolji. Jedan je jurio pobede, drugi bodove jer su bili totalno različiti, i po stilu vožnje i po karakteru. Jer da su se računale samo GP pobede Sena bi pobedio obe sezone, a opet, da su se zbrajali svi bodovi i plasmani Prost bi pobedio obe godine.

Eto, ovo je bio kratak prikaz o 5 najuspešnijih trkača po broju pobeda, posmatran kroz prizmu nesrećnog broja 162. Sve u svemu... tu su negde - skoro pa je podjednaka velika četvorka. Jedino se jedan izdvojio. Kako sada izgleda, čitavu večnost daleko.  

Dragan Jovanov - FjodorD     

Lajkuj nas na Facebook-u