utorak, 01 februar 2022 11:42

Jaguar E - engleska elegancija

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čak i automobilski laici će bez greške prepoznati legendarnog engleskog lepotana. Možda neće baš znati koji je tačno tip ali će nepogrešivo reći „Jaguar“. A kako i ne bi znali, jer kada se daleke 1961. godine pojavio među ljubiteljima automobila izazvao je pravi šok! Nešto toliko lepo za mnoge nikad do tad nije bilo viđeno. Stoga nije čudo što je čak i Enco Ferari izjavio da je to „najlepši automobil ikada napravljen“. A kud ćete većeg komplimenta nego takva pohvala od vlasnika firme Ferrari. Jaguar E tip, tj. E-Type, je u mnogim anketama proglašavan za najlepši automobil u top 100 selekciji lepotana, a ako baš nije uvek bio na prvom mestu redovno je bio u top 5 ili 10 najlepših automobila svih vremena.

e-0

Pored nesvakidašnje lepote krasila ga je, za rasne sportske automobile, veoma povoljna cena, pa je proizvođen od 1961. godine do 1975. praktično bez prestanka i prodat u više od 70 hiljada primeraka. Naravno, za tolike godine Jaguar E je doživljavao i izmene, ali je uvek ostajala prepoznatljiva izdužena superelegantna karoserija, šiljata i napred i nazad, dizajnera Malkoma Sayera. Eto, dizajner nije Italijan, a najveći kompliment mu je učinio najpoznatiji Italijan. Bilo je više različitih boja karoserije, ali po meni sportski ili trkački Jaguar mora biti zelen. Jer ako je za Ferrari zaštitni znak crvena boja, za Jaguar to mora biti tzv. Racing Green, odnosno “tkačka zelena”. Upravo takvog vam predstavljam, i to kabriolet iz 1961. godine.

e-1

e-3

e-4


Revell je 2021. godine lansirao seriju plastičnih maketa u razmeri 1:24 upravo Jaguara iz 1961. u verziji "roadster" tj. kabriolet, naravno u Racing Green koloru. Ono što krasi ovu maketu je i to što se uz standardno kvalitetno precizno izlivene delove od plastike, nalazi i četkica, lepak i osnovne boje. Takođe tu je detaljna šema - uputstvo za sklapanje, kao i set vrhunski odštampanih nalepnica tako da možete sastaviti model po volji, sa volanom sa desne ili leve strane i sa odgovarajućim tablicama, opciono sa otvorenim ili zatvorenim krovom.

e-5

e-6

e-7


Delova ima čak 149, i potrebno je iskustvo i strpljenje da biste dobili nestvarno lepu repliku, veličine 18,7cm. Na slikama iznad videli ste neke detalje: delove motora, kabinu, krov kabrioleta... a evo kako izgleda cela sastavljena replika.

e-2

e-8


Maketa je nivoa 3 po težini i ne preporučuje se deci mlađoj od 10 godina da je sastavljaju. Ali će mnogi nesrpljivi očevi da je kupe, a pred suprugom vadeći se, kako je to, kao, igračka za njihovog sinčića od 5 godina, pa eto oni moraju da mu je sastave. Maketu možete kupiti širom zemlje u brojnim Dexy Co prodavnicama, ili je naručiti on-line. Jaguar E tip je biser svake kolekcije replika automobila!

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u