nedelja, 10 oktobar 2021 11:31

Lotus 78 - revolucionarni bolid F1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bolid Formule 1 koji je uneo revoluciju u konstrukciji trkačkih jednoseda je Lotusova legenda, poznati model Lotus Ford 78. Debitovao je 1977. a Mario Andreti je njime (i u Lotusu 79) osvojio šampionat 1978. godine. Lotus 78 bio je prvi „The Ground Effects Cars”, bolid koji se bukvalno lepio za asfalt, zbog bočnih hladnjaka koji si bili izvedeni u obliku obrnutog avionskog krila. Ono što avion drži u vazduhu i omogućava da leti, ovde ima ulogu da lepi bolid za tlo i ne dozvoljava da poleti. Svi bolidi iz ostalih štala kasnije su imitirali Lotus 78, i svi su nazivani Wing Cars. Najpoznatiji i po mnogima najlepši bolid svih vremena bio je naslednik modela 78 – takođe crni JPS Lotus 79, znatno modifikovani Lotus 78, ali o njemu drugom prilikom.
Lotus 78 imao je Fordov V8 motor iza vozača, a rezervoari za benzin bili su smešteni u bočnim stranicama, što nije bilo baš bezbedno. Izduvna grana bila je ispod tako da je umanjivala "Ground Effecat" (uticaj - efekat - tla). Lepljenju za tlo pomagale su i zavesice na bokovima koje su dodirivale asfalt i stvarale dodatni podpritisak ispod bolida. Toliko je dovoljno jer je ovo priča o replici tog bolida.

78-1


Možda najbolja replika RBA iz edicije "Legende Formule 1" je upravo Lotus 78. Veoma je kvalitetna i detaljna - a jeftina! Uopšte, ako se poredi cena/kvalitet, teško da ćete naći jeftiniju a kvalitetniju repliku u razmeri 1:43. Stoga je RBA Lotus 78 pun pogodak za kolekcionare.

78-2

78-3


Naravno, ima i mana: prednji točkovi nisu nezavisni i nalaze se na zajedničkoj osovini, retrovizore treba doraditi - srebrnom bojom docrtati "ogledala", kokpit je siromašan i bez vozača itd. Ali je zato replika tačnih proporcija, dosta detaljan motor, šasija i vešanje, ima čak i amortizere na prednjim i zadnjim točkovima, a pun pogodak je bolid od ispod! Lepo se vide aerodinamički zakrivljeni bokovi, izduvna grana i delovi menjača i motora - a ti "venturiji" su glavna odlika ovog bolida. Najlepše od svega je pun set veoma kvalitetnih, trajnih nalepnica sponzora, čak i zlatni "John Player Special", iako mnogi proizviđači ne stavljaju reklame duvanske industrije! Ali bez JPS oznaka taj Lotus bi bio oskrnavljenog izgleda. Stoga ga toplo preporučujem svim kolekcionarima F1 bolida, jer ćete teško naći kvalitetniju repliku a za manje para. Kod nas ga bude po oglasima čak i znatno spod 20 evra, na postolju i pod akrilnim poklopcem!!!

78-4

78-5

78-6


Recimo, Minichamp Lotus 79 je neuporedivo skuplji, teško da ga možete na E-Bay-u kupiti ispod 120 evra (plus poštarina i carina!), a sama replika nije toliko bolja. Jeste da ima znatno kvalitetnije točkove i vozača u kokpitu, ali nema amortizere, pod i bokovi od ispod nisu precizno urađeni a što je najgore, nema uopšte JPS nalepnica, a postojeće reklamne su slabije zaštićene nego na Lotusu 78 RBA.

79-andreti

Naravno, ja imam oba ova Lotusa jer su oni uneli revoluciju u Formuli 1, zbog ogromnog downforce-a kojeg stvaraju, a i spadaju u najlepše F1 bolide svih vremena (posebno elegantin Lotus 79 nazvan iz milošte "Crna lepotica").


Kolekcionar Fjodor

Lajkuj nas na Facebook-u