utorak, 03 oktobar 2023 12:32

Legendarni automobili - Golf II GTI

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Među kolekcionarima autića iz Srbije nastala je panika, kako doći do autića iz DeAgostinijeve edicije "Legendarni automobili" pre nakupaca koji su Fiću i Golfa kupovali "na kile" jer je prvi koštao svega 299 a drugi 599 dinara. Dobro, Fića i ne vredi mnogo više od toga pa ga neću ni opisivati jer je diletanski urađen, ali drugi automobilčić iz edicije je pun pogodak - Volkswagen Golf Mk2 GTI iz 1984. je zaista legendarni automobil - po mnogima majbolji Golf svih vremena - pa je i replika u razmeri 1:43 zaista vrhunska.

0-legendarni

Čim sam ga ugledao na kiosku znao sam da je proizvođač replike neka ozbiljna firma (DeAgostini je samo izdavač, nije proizvođač). Samo koja? Na ambalaži se nalazi hologramska nalepnica koja svedoči da je replika urađena po VW licenci a to je obaveza proizvođaču da se ne šali ugledom kompanije, pa ni kad su autići u pitanju. Skinem Golfa sa postolja - ne piše ko ga proizvodi. Ali sitnim slovima na prednjoj osovini piše: "Trademarks, design patents and copyrights are used with the approval of the owner Volkswagen AG" i znak VW a ispod "Official Lecensed Product". Opa bato, nema šale!
Gledam Golfa pod lupom... ma savršen! Ne mogu da verujem da sam toliko kvalitetnu repliku kupio za nepunih 5 evra, jer realno vredi bar 15 ako ne i 20, a da je u akrilnoj kutiji a ne u blisteru vredeo bi i 25, pa i više. I vredi, jer sam isto takovog golfa pronašao da košta od 30 evra pa naviše - proizvođač Ixo. Uporedim detaljno, ovaj Deagostinijev je pljunuti Ixo. Da li ga je prozveo Ixo ili su samo kalupi Ixo ne mogu da tvrdim, ali replike su skroz identične - osim što originalni Ixo ima bolje brisače, sve ostalo je isto! Eto ispod na slikama Golfa II GTI DeAgostini i Ixo pa uporedite.

0-gti1

0-ixo1

0-gti2

0-ixo2

0-gti3

0-ixo3

Proporcije Golfa su tačne, farba kvalitetna. To prvo upada u oči. Eksterijer je odličan: svetla, lajsne, retrovizori, felne... zaista bez zamerke. Enterijer se slabije vidi jer su prozori zatvoreni, ali pod jakim svetlom i lupom vidi se i da je kabina vrlo detaljno urađena. Moja jedina zamerka su brisači, ali da nisam video detaljnije na Ixo modelu i ovim bih bio sasvim zadovoljan.

0-gtioriginal

Naravno, uvek ima zanovetala među kolekcionarima koji svemu nađu manu?! Tako čitam po internetu da ovaj Golf "nema znak napred" i da Golf GTI mora da ima "leptir stakla". E pa nije! Ima znak, samo je crn na crnom pa se VW vidi tek pod lupom i jačim svetlom, a "leptire" ne mora da ima. Stoga sam iznad i postavio fotografiju originalnog Golfa II GTI pa neka se "neverne Tome" i sami uvere.
Sve u svemu: kvalitet/cena čista desetka - mnogo muzike za smešno malo para! Ja sam kolekcionar bolida F1 i rasnih sportskih dvoseda ali ovom Golfu nisam odoleo. U nadi da će i sledeći legendarni autići iz edicije biti po kvaltetu bar donkle slični ovom Golfu s nestrpljenjem ih čekam, koštaće 999 dinara, ali ukoliko budu na nivou ovog "Ixo-DeAgostinija" i to je jeftino.

Kolekcionar

(fotografije su sa interneta)

Više iz ove kategorije « Jaguar E - engleska elegancija

Lajkuj nas na Facebook-u