petak, 13 avgust 2021 10:23

Mini Kuper, veći iznutra nego spolja

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mini je mali gradski automobil kojeg je proizvodio engleski proizvođač automobila British Motor Corporation (BMC) od 1959. do 2000. godine. 1952. godine proizvođači automobila Austin Motor Company i Morris Motors se udružuju i nastaje British Motor Corporation. BMC je prvi britanski proizvođač automobila koji je uspešno reagovao na uvedena ograničenja potrošnje goriva. Idejno rešenje za izgradnju novog automobila, koji će biti namenjen svima, BMC je osmislio još 1956. godine. Zacrtani ciljevi su bili da karoserija ima pravougaone dimenzije 10 x 4 x 4 stope (oko 3 x 1,2 x 1,2 metra), dovoljno prostora za četvoro putnika i njihov prtljag. Zbog oblika karoserije dobijen je automobil koji je spolja izgledao malen ali je iznutra bio dosta komforan.
Originalni Mini je smatran ikonom britanske kulture šezdesetih godina 20. veka. Godine 1999. proglašen je za drugi najuticajniji automobil 20. veka, iza Fordovog modela T, a ispred ajkule i bube.

Mini-1

Mini-2

Mini-3

Poznati konstruktor trkačkih bolida Džon Kuper uvideo je potencijal koji je nudila Minijeva konstrukcija, pa je predložio izradu Minija u trkačke svrhe. Mini je bio veoma stabilan, zbog točkova na samim krajevima karoserije. Uz niz promena, naročito na motoru, stvoren je model s poboljšanim performansama Mini kuper i jača verzija od 1275 kubika nazvana Mini kuper s. Mini Cooper S je učestvovao na reli trkama u Monte Karlu osvojivši prvo mesto 1964, 1965. i 1967. godine.

Mini-5

Na slikama vidite metalnu repliku Mini Kuper u razmeri 1:18 firme Burago, iz serije Gold. Mini je veoma kvalitetno urađen, sa zaista mnogo preciznih detalja. Naravno, otvaraju se vrata, hauba i prtljažnik.

mini-6

Mini-7

 

Pažnju plene detalji motora, bogata unutrašnjost kabine, pa čak i donji postroj, šasija.

Mini-4

 

Ovo je jedna od replika koja zaista nema mane, a čak je i cena za svaku pohvalu jer vrlo pristupačna za ovoliko kvalitetnu izradu. Možete ga naručiti on-line klikom na Dexy Co.

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u