subota, 21 januar 2017 12:20

Burago metal kit replike

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kolekcionari replika uglavnom se dele na (verovatno) najbrojnije koji kupuju već gotove metalne replike automobila (tzv. Diecast – npr. ovakav Burago Bugatti) u različitim razmerama i druge, koji kupuju i sami sastavljaju plastične makete, takođe u različitim razmerama (recimo ovakav Revell Porsche). Naravno što je replika veća i detaljima bogatija time je i skuplja. Recimo plastične (tzv. Kit) varijante mogu ponekad biti čak i skuplje od jednostavnijih diecast modela zavisno od broja delova (postoje kit replike od nekoliko desetina, pa do čak nekoliko stotina delova!). Ukratko, prvima je potrebno samo dovoljno novca a drugima i strpljenja za sečenje, šmirglanje, lepljenje, bojenje...

bb7

Nekako između te dve grupacije smestili su se ljubitelji tzv. Metal Kit maketa, replika takođe različitih razmera. To je nešto između, jer je obično karoserija metalna i već ofarbana a ostali delovi su uglavnom plastični. Tipičan predstavnik takvih maketa na sklapanje je Burago (Bburago) sa svojom „Metal Kit“ edicijom različitih razmera.

bb-9

bb8

Metal kit pakovanje sadrži uglavnom već obojenu karoseriju, zatim plastične delove obično adekvatno obojene (čiji broj varira zavisno od razmere), plastične providne delove, set nalepnica i uputstvo za sastavljanje. I to je sve! Potreban vam je jedino štafciger, jer se delovi ne lepe nego lako uklapaju blagim pritiskom na adekvatno mesto i tako postavljaju na pozicije, a na kraju se sastavljena šasija zašrafljuje za karoseriju. Maketa se može veoma brzo i lako sastaviti, a prednost je i to što uvek možete naknadno da je rasklopite i doradite - možete uzeti četkicu u ruke pa obojiti delove enterijera u dekor koji vam se više sviđa itd.

bb6

bb0

bb3

bb5

Na kraju dobijete diecast repliku sa plastičnom šasijom, i to je praktično jedina razlika u odnosu na klasični diecast model, jer on obično ima i metalnu šasiju, ali su delovi unutrašnjosti i motora takođe plastični. Na slikama u tekstu prikazani su neki legendarni Lamborginiji, kojima se, kao i svim većim i kvalitetnijim diecast replikama, volanom zakreću točkovi, otvaraju vrata, podiže hauba... ali znatno jeftiniji od klasičnih diecast modela. Jer kada kupujete gotov model vi plaćate i rad radnika koji je repliku sastavio a ovde to činite sami, plus je ambalaža manja i jeftinija, a transport jednostavniji i manje rizičan. Ukoliko ste dovoljno pedantni i strpljivi, možete doraditi plastične delove i dodatno obojiti bukvalno svaki detalj i tako imati perfektan model vašeg omiljenog automobila, jer delovi nisu na ramovima nego su svi odvojeni i time dostupni za doterivanje. Takođe, možete prefarbati karoseriju u boju po želji.

bb10

Dexy Co u ponudi ima brojne metalne diecast modele i plastične makete za sklapanje, ali i solidan izbor metal kit replika legendarnih automobila u više razmera, pa pogledajte i izaberite. Metal kit replika je idealana solucija za kolekcionare koji žarko žele pojedine automobile ali su veći i detaljniji diecast modeli ponekad preskupi a adekvatne plastične kit makete istih prekomplikovane za izradu. Stoga je Burago Metal Kit edicija pravi izbor za sve koji žele viši kvalitet za manje novca, a ukoliko se ne libe dorade imaće model koji je detaljan koliko i nekoliko puta skuplja gotova diecast replika. Moguće je svašta - ovde radi mašta.

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u