nedelja, 06 mart 2016 20:09

Porsche Carrera RS 3.0 Revell

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Legendarna Poršeova 911-ica dobila je svoju trkačku verziju 1972. godine pod oznakama “RS” što je na nemačkom značilo “RennSport“, a naziv Carrera bio je oživljavanja poznatog modela 356 Carrera koji je svoje ime dobio još 50-ih godina 20. veka. Prvo je lansiran model Carrera RS 2.7 a dve godine kasnije Carrera RS 3.0 (3000 kubika) ali ovde nećemo o poznatom Poršeovom trkaču nego o plastičnoj maketi na sklapanje Revell Porsche Carrera RS 3.0 u razmeri 1:25.

Revell-Porsche

Čim otvorite kutiju biće vam jasno da maketa nije igračka za decu (iako piše da je za mlađane maketare od 10+ godina) nego pre igračka za odrasle. Uostalom, uvek možete kupiti ovu maketu i mlađem detetu pa se potom, pred suprugom, kao iznenadite: „uf, neće moći ovo on sam da sastavi, moram je ja sklopiti“, i još ćete dobiti poljubac od nje što se, eto, tata toliko „žrtvujete“ za njihovog voljenog sinčića.

U kutiji su, pored uputstva (detaljne šeme za sastavljanje na 12 strana i nešto tehničkih podataka o samom automobilu) i plastične palete sa delovima. Ukupno je 84 dela, većinom obojenih u tamno-sivo, ali i palete sa „hromiranim“ i„staklenim“ delovima, kao i gumama. Naravno, tu su i nalepnice.

delovi-1

delovi-2

delovi-3

delovi-hrom

delovi-staklo

delovi-gume

Ono što znatno olakšava sastavljanje je karoserija iz jednog dela, tako da je i samo farbanje znatno pojednostavljeno. Naravno, potrebne su boje i za neke detalje. Uostalom, sve od vas zavisi, od vaše mašte, živaca, strpljenja... i vremena.

revell-karoserija

Plastika je izvanredno precizno izlivena, a proporcije automobila tačne. Kada ga sastavite trebalo bi da dobijete model kao na slikama ispod. Samih detalja (po kojima se ceni vrednost svake makete na sklapanje ili gotovog modela) je više nego dovoljno, tj. sve je tu. Enterijer, eksterijer, delovi motora...

Porsche-Carrera

carrera-motor

carrera-nazad

Napominjem da je ovo „RS“ verzija, pa je stoga unutrašnjost kabine „spartanski“ ogoljena jer trkački automobili moraju biti što lakši, rasterećeni svakog luksuza. Stoga je tu boca za gašenje požara a nema nekog Blaupunkt stereo uređaja.

carrera-kabina

Set nalepnica je vrlo bogat, štampane su u Italiji, jer od njihovog kvaliteta u mnogome zavisi kompletan izgled makete. Možete birati čak 8 različitih registarskih tablica iz 8 različitih zemalja.

delovi-nalepnice

Porsche Carrera je trkačka i sportska legenda, svakako vredi imati ovakvu maketu u kolekciji, a najjenostavnije je kupiti je u nekoj od brojnih Dexy Co prodavnica, ili naručiti on-line. Ali ukoliko su vam Revell makete prekomplikovane za sklapanje uvek možete u pomenutim prodavnicama kupiti neki metalni Burago model automobila.

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u