subota, 24 avgust 2013 19:08

Varaličarenje - ribolovci vide dekore a ribe boje

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

vatreni-tigarMislim da stvarno nije potrebno objašnjavati razliku između dekora i boje varalica, iako je danas pravilnije nazivati sve dekorom, jer je skoro svaka varalica višebojna, sa do perfekcije iscrtanim detaljima. O toj temi i dilemi "kad koji mili moji" mnogo je pisano, znaju sportski ribolovci da, naravno, nije bitno za oko grabljivice jer ona detalje ne vidi, ali vidimo mi. Znači, detalji su za nas - varaličare, detalji su privlačna laža ko lepa ambalaža, a boje su za ribe. Jer ribe vide boje, ali kako koje...

Generalno se može reći da bi trebalo varaličariti crvenim i(li) oranž bojama za lov u plitkim vodama (kao, recimo za štuku ili basa kod nas). Ako je voda dublja postepeno prelazite na žuto-zelene varalice, za još dublje (na moru) na plave. Naravno, sve ovo rečeno je vrlo relativno. Bezbroj uticaja je u “igri svetlosti i senke”: vedro ili tmurno nebo; podne, suton i svitanje; bistra ili mutna voda; ravna površina ili ustalasana; doba godine, hladna ili topla voda; ima li planktona ili ne, itd.

Štuku, smuđa i basa lovio sam na sve boje. Recimo, smuđa leti na vrele boje (FT, GFR...) koje još nazivamo i provokativnim bojama, a zimi na bele ili plave boje, nešto dublje po hladnoj vodi. Basa sam lovio i na provakativne i na upadljive boje (SFC), ali nikad na plave, jer sam ga uvek pecao leti, po toplom vremenu i toploj vodi. Leto - topla boja za tople vode!

Zimi je bilo štuka na zelene pa čak i na plave voblere, koji dublje rone: hladna voda pa hladnije i boje!

Ali ja, eto, najmanje iskustva imam u lovu na najobičniju boju, na sivo/crnu (S, SD) koje spadaju u najprirodnije boje, jer nisam mladicu nikad pecao. Takođe, i prirodne boje tipa RT nisam koristio, iz istih razloga. Od prirodnih dekora, jedino sam pecao basa na “bas” dekor (zvečeće Ružno pače) i smuđeve i bandare na P (verna imitacija bandara). Naročito mi se dobro pokazalo Pače broj 6 MR (Medium Runner) u bandar dekoru - boje su mu nekako i hladne i tople istovremeno.

Međutim, mnogo više sam ih upecao na FT, GFR i SFC boje, tako da nisam veliki pristalica verne imitacije (osim bandar dekora). Za salmonidne nisam stručnjak pa ne tvrdim, iako mislim da bi i mladica napala GFR u mutnom.

Verovatno ste sve ovo znali odavno, ali uvek je novih, mladih varaličara koji se (u)pecaju na dekore. Zato i ponavljam: dekor nije bitan ali je boja često odlučujuća! Podrazumeva se da su i SVI ostali parametri zadovoljeni: mikrolokacija, vibracija, prezentacija, brzina...

boje-rapala

Dubina je, kao što vidimo, u tesnoj vezi sa svetlošću, a svetlost je - boja! U totalnom mraku nema boja! E sad, koliko je to “plitko” ili “duboko”, opet je relativno. Za mene je plitko do metar i po (dva), srednje duboko do 4, a duboko sve preko 4 metra. Naravno, ništa nije “u dlaku” precizirano, svuda su u pitanju relativni pojmovi, od toga koliko je to “duboko”, pa do pitanja “oranž ili zeleno”? Nigde nema tačnih granica, nema preciznih zakona, osim fizičkih! Ima samo tek nekih smernica istina vrlo uopštenih, ali su i one ipak nekakva pravila. Kakva takva, ali su pravila! A pravila postoje da bi se kršila...

Primetili ste možda iz mojih ranijih tekstova da sam (u)lovio smuđeve na oranž/braon Orka šed tvister, ali na dubljoj vodi! Kako sad to, ako tvrdim da je oranž za plitke? E pa lepo - to je bilo usred leta, u podne po suncu. Zna se: tople boje za toplu vodu, a smuđ odlično vidi crvenu i oranž, a još plus voda bistra! Međutim, na istom mestu neki put bolje radi na žuto/zeleno, kad je ili voda malo mutnija ili je oblačno, ali to su već tolike finese u pitanju da ne smem da tvrdim tačno kad na GFR kad na FT, kad na oranž, kad na žuto.

Šartrez i SFC su nešto između, za proleće ili jesen. Naravno, opet sve u zavisnosti od dubine i temperature, a tada je obično ili tmurno vreme ili je voda mutna. SFC koristim i leti, ali u svitanje ili sumrak, kada su zraci kosi, kad svetlost slabije prodire kroz vodu.

U novembru je, pak, skoro isključivo radio na plavo/belo ili sedefasto - “hladna voda, hladne boje”.

Opet ne pominjem klasiku: srebrn bok a leđa crna? Posmatrajte to ovako: na bistrom moru takva varalica bljeska (i plavo/srebrna) ali ja ne lovim niti moru niti na velikim i bistrim jezerima. Jer, što je dublje to je i voda hladnija, a za hladnu vodu - hladne boje (srebrnasto ili plavo).

Ili: Hladna Drina, a zima... hladna i boja!. Uh kako sam krenuo još ću i o mladici?! A o njoj znam samo kao o “ribi od milion zabačaja”. Ali, da li su ljubitelji mladice probali sve boje, ili samo na prirodno (i u bukvalnom i u prenosnom smislu) love? Vidi li ona isto i u svitanje i po danu i u sumrak? Vidi li i po noći “kraljica bukova”?

Vidite kolika priča, a nisam se baš u najdublje analize boja upuštao?! Pa kako to onda da Fox naprasno počne i varalice da prodaje, kad je za svetlost i boje potrebno veliko iskustvo? Nisu oni ni Storm ni Rapala, ali kad Rapala može da “pravi” štapove, što Fox da ne može varalice? E, ako je tako, onda mogu i ja o mladici!

Sve u svemu, tek smo načeli dilemu: koje boje?

Kinezi kažu: nije važno da li je mačka bela ili crna, važno je da lovi miševe!

Ja tvrdim da najbolje lovi mačka zvana tigar – posebno ako je vatren!              

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u