sreda, 23 oktobar 2013 00:24

Nils Master (I deo)

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Trofej Nils Master 1Porodična finska kompanija Uistin Oy proizvodi visoko kvalitetne varalice pod robnim markama “Nils Master” i “Bete” još od 1963. godine. Neuporedivo je manja od Rapale po proizvodnji i prihodima, ali ne i po renomeu i slavi. Naime, nema ozbiljnijeg vobleraša bilo u svetu bilo kod nas a da nema u kolekciji bar jednog Nilsa! A u Skandinaviji, kada po sajtovima tragate za rekordnim ulovima grabljivica, iznenadićete se koliko je gigantskih riba upecano njima - nema top liste a da na prvim mestima nisu ulovi ostvareni Nils Masterima.

I u USA su vobleri ove male finske kompanije veoma popularni, ali ipak ne i poznati koliko Rapala, jer ih nije “reklamirala” Merilin Monro. Evo o čemu se, tačno, radi:
Videli ste sigurno fotografije Merilin Monro kako drži Rapalu. U stvari, to je marketinška igra, jer je neverovatno uspešnu promociju na USA tržištu Rapala doživela baš zahvaljujući njoj, tj. njenom samoubistvu. Naime, Rapala, tačnije grupica Amerikanaca finskog porekla, je sakupila pare za reklamu, reportažu u časopisu “Life”. Baš kada je reportaža trebalo da bude objavljena ubila se, po mnogima najlepša žena svih vremena, na vrhuncu slave! Naravno da je taj broj “Lajfa” štampan u višemilionskom tiražu - na naslovnoj mrtva Merilin, unutra tekst o Rapali! I tako su milioni Amerikanaca odjednom saznali za tada malu finsku kuću - Rapalu - zahvaljujući mrtvoj lepotici. Do tada je bila mala firma... preko noći najpoznatija!
Priča o Nilsu Masteru nije toliko pikantna ko o Rapali, jer se za malu finsku firmu saznavalo postepeno, paralelno sa enormno brojnim i gabaritnim ulovima grabljivaca, prvo u Finskoj, pa u Skandinaviji... potom u celoj Evropi i napokon u USA.
Danas se za Nils Master zna u celom svetu!
Gamu Nils Master varalica, započetu 1965. godine, danas sačinjava 9 modela, različitih što po veličini što po dekorima. To su Invincible, Spearhead, Stalwart, Haka, Jumbo, Finlandia-S, Nils Master Trolling spoon i Nils Master Jigger. Legendarni model Invincible izrađuje se u veličinama od 3 cm pa do 25 cm, u plivajućoj - ronećoj i dubokoronećoj - varijanti. Međutim, to je samo najpoznatiji model, nešto kao Shad Rap u Rapalinoj paleti, ali je zbog svoje popularnosti neopravdano zapostavljena (kod nas!) ostala drvena bratija vrhunskih voblera. Ko što nije samo Shad Rap - Rapala, tako nije ni jedino Invincible - Nils Master.
Kada god se povede priča o ribolovačkim rekordima u ozbiljnim varaličarskim krugovima čućete silne hvalospeve Nils Master voblerima i njihovim agresivnim lovnim karakteristikama. Zašto mnogi zakleti vobleraši stavljaju Nils Master na prvo mesto, ne samo ispred Rapale? Zato što su originalni modeli (u veličinama od 3, 5 i 8 cm) izrađeni od balze, dok su duži modeli (od 12, 15, 18, 20 i 25 cm) izdeljani od apache wood. Svaki vobler je zaštićen izuzetno otpornim plastičnim premazom. Kroz celo telo voblera prolazi žica od nerđajućeg čelika na čijem kraju su takođe nerđajuće alkice. Svaki model je temeljno testiran u stvarnim uslovima pre nego što je krenula njegova serijska proizvodnja. Svaki pojedinačni primerak originalnih Nils Master voblera posebno je kontrolisan, ručno podešen i testiran, pre no što je upakavan u originalnu ambalažu. Zar je onda čudno što su Nils Masteri toliko na ceni, to jest lovni i trajni? Naravno, ručno testiranje svakog voblera pojedinačno zahteva vreme, a to znači male serije a viša cena. Nils Master vobleri su, stoga, za one koji znaju šta je rasan vobler, svi su Made in Finlad!
Verovatno znate sve o Invinciblu, ali o malim. Ali, da li znate koliko je lovna “dvanaestica”? Jeste teška (24 grama) - ali zato daleko leti, a roni baš koliko treba - do dva metra. Taman za štuke, a što ne i mladice - pa ima jake udice koje se ne ispravljaju! Ali kako radi? Pa, ko Invincible! Ako tako radi to znači da nema tog smuđa (smuđa, ne smuđarka od polak kile!) koji neće da zagrize legendu. Smuđarošku legendu No1, jer je oblik Invincible kopiran i imitiran od konstruktora voblera iz sveta, ali i Srbije - pa zar nije samo iz Novog Sada poteklo tri kopije koje su blizanci Invinciblea po izgledu, ali ne i po konstrukciji i kvalitetu.
Na slici vidite i nešto vrlo neobično - Nils Master pod imenom Big Mouth. I ko ne zna dobro engleski shvatiće da je ovo nešto veliko, ne po veličini tela nego usta! Jer “Velika usta” su najneobičniji i najoriginalniji vobler koji se pojavio poslednje decenije na svetskoj sceni. To je vobler “Venturijeva cev” koga krasi neverovatno suptilna vibracija. Nema kljuna - a vobluje?! Mali je težine 6g, dužine 7,5cm i zaranja do jednog metra, veći je dužine 11 cm, težine 22 grama, a zaranja do 2 metra. Ko nije probao na vodi ovo hidrodinamičko revolucionarno čudo i ne vredi da se objašnjava vibracija velikoustog - akcija je san snova, za sve grabljivice, naravno za neke više neke manje, recimo, mali za basa, bandara, klena... veći za štuku, a ovde (u Nemačkoj, ko i u celoj Skandinaviji - op. ur.) pecaju njime i pastrmke, losose...
Idealni su za kanale i nešto pliće vode, ali ni kada ih bacate na bržim rekama nema problema - nikad ih neće matica prevrnuti, nema tog brzaka koji može da “udavi” velikoustog! Konstruktor Big Moutha Tani Muhonen je napravio hidridinamičko remek delo, koje akcijom savršeno imitira kedera - Big Mouth vobluje sitno (nešto između vibracije plivajuće Rapale Original i tonućeg Coundowna - ako se uopšte može opisati). Big Mouth ne trese štap a tek ako koristite pletenicu osetićete tu neodoljivu suptilnu vibraciju.
Nisu tako jeftini, ali se isplate - ne rone duboko i ne možete ih izgubiti a i nemaju kljun koji može da pukne. Lete daleko zbog karakterističnog oblika, a i kada ih zveknete o kamen (na drugoj obali Drine?) neće se slomiti. Big Moutha isprobajte noću - pa nam javite rezultate. Udice će izdržati zube mladice, ni telo neće biti izbušeno od smuđevih očnjaka, jer svaki vobler iz Nils Mastera ima fenomenalnu zaštitu tako da bisernooki baron ne može da se noću samo “potpiše” a da ne uspete da ga osetite i kontrirate. Veliki noćni lovac na smuđa može postati ovaj čudni mali vobler...
Prvo se pojavio mali, ali je stekao toliku popularnost da su ribolovci tražili i veće - za veće grabljivice, a koji roni nešto dublje. Pre četiri godine se rodio i veći “Velikousti” i tako komletirao gamu ovih nadasve čudnih i vrlo lovnih voblera, koji nemaju pandana u svetu. Pored Invinciblea, Big Mouth je daleko najpopularniji vobler Nils Mastera. Iako neuporedivo mlađi stiče sve veću popularnost, sve zbog reputacije voblera koji je grabljivicama - totalno nepoznat! Ali da nema takvu vibraciju ne bi mu pomogla “anonimnost”.
Još jednog “anonimca” vidite Haka Shallow, 7 cm 8 g, koja roni maksimum do jednog metra, ali češće manje, do pola. Haku odlikuje “divlja” vibracija, skroz drugačija od Big Moutha. To je baš veličina koju preferiraju naši ribolovci, a kako ne roni duboko nema bojazni da ćete Haku otkinuti. Stoga ih isprobajte i Haku I manjeg Velikoustog imaćete ubojit tandem od 7 i 7 i po cm koji pokrivaju “plitke dubine”, a vibracije različite - pa nek’ grabljivice biraju...
Trofej Nils Master 2
Ali ako vam trebaju moćni vobleri koji rone dublje, tu su Nils Masteri iz serije Stalwart, Haka DD (Deep Diving) i mnogima nepoznati - Jumbo. O njima u sledećem tekstu…
Zoran Popov

Trofej Nils Master 3

Lajkuj nas na Facebook-u