utorak, 22 oktobar 2013 15:19

Rapala Minnow Spoon - (ne)zakačiva vobler-kašika

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

rapala-minnow-spoonBila je to ljubav na prvi pogled - zaljubio se vobler u kašiku?! Priča je klasična: kraljevi, aždaje, zle maćehe... pa ću preskočiti zaplet. I kako to na kraju obično biva, „živeli su srećno i imali mnogo dece“. Doduše, deca su nosila majčino prezime i ličila na poštara Džiga, ali to ni malo nije uticalo na srećan završetak ove priče. Moja prva reakcija na ovu varalicu je bila: čemu ovo služi? Tada, a i sada sam, mnogo godina docnije, skeptičan prema raznoraznim novotarijama, posebno onim koje tako čudno izgledaju.

Varalica je izgledala lepo. Imala je siluetu ribe, ime poznate firme garantovalo je siguran kvalitet, ali... Prepustio sam kolegama čast da testiraju Minnow Spoon. A ja sam se držao svojih proverenih favorita. Kako su gotovo sve vode na kojima pecam štuku pošteno zatravljene tokom cele godine, sve više sam postajao svestan činjenice da moram posedovati varalicu baš za takve terene. Prosto me izluđuje stalno čišćenje udica od kojekakve travuljine, a baš nešto nisam primetio da se štuke lože na varalice okićene kilom zeleniša. Posle par pokušaja čišćenja terena od vodene vegetacije i najatraktivnija štuka će postati pasivna, ili će se jednostavno udaljiti i potražiti neko mirnije mesto.

Vreme je prolazilo. Kolege su počele da prijavljuju ulove na ovog „mutanta. Nije mi preostalo ništa drugo nego da probam i ja. Danas se kajem što nisam ranije uvideo pogodnosti i kvalitete takve varalice, kada sam je već držao u rukama. Kažu da nama „dođošima“ treba vremena dok neke stvari ne stignu iz du... u glavu. Možda su u pravu. U međuvremenu pokušavam da nadoknadim propušteno. Nabavio sam nekoliko ovih varalica i sa njima pretraživao moje omiljene terene, pa čak i ona mesta koja sam ranije izbegavao zbog zatravljenosti.

Nisam se pokajao. Štuke jesu!

NEZAKAČIVI

Dva modela Minnow Spoon-a, sa trokrakom (casting) i sa jednokrakom (weedless) udicom, su u veličinama od 5 cm (6 grama), 6 cm (10 grama), 7 cm (15 grama), 8 cm (22 grama), što je sasvim dovoljno za pokrivanje gotovo svih situacija u kojima se na vodi možemo naći.

Rapala Minnow Spoon Weedless poseduje metalni štitnik koji sprečava kačenje varalice za prepreke u vodi i skupljanje trave na udici, što je i čini posebnom. Nemojte samo pomisliti da je zbog toga potpuno nezakačiva. Naprotiv, ne trpi provlačenje kroz granje i potopljeno drveće (dole potpisani je probao i ostao bez „nezakačive“), trsku (potopljena, razređena trska, još i nekako), gusta polja lokvanja i mreže. Udica ulivena u telo varalice, oštra i izuzetno snažna, dostojna i kapitalnog soma, samo kad bi on hteo da zagrize. Mislim da je za njegov ukus zalogaj previše živahan, ili sam ja bio previše žustar a nedovoljno uporan.

stuka-kasika

Ova varalica se najbolje pokazala na terenima sa dosta vodene vegetacije, gde ona ne doseže do površine ili gde mestimično izbija u vidu ostrvaca. Na takvim mestima sam ranije pokušavao nešto sa vrlo lakim kašikama, leptirima bez otežanja i plivajućim plitkoronećim voblerima i hvatao, uglavnom - travu. Štuku sam tu lovio samo kada je bila aktivna i raspoložena za jurcanje za varalicom, ali takvih dana je bilo malo. Jedno vreme sam sa suknjicama (spinner bait) bio nešto malo uspešniji, mada i dalje nezadovoljan.

Ne, neću vam složiti priču kako sam rasturao štuku na ovu varalicu, jer se to dešava izuzetno retko, a tada su uzimale gotovo sve što se baci u vodu. Najveći dobitak je u stvari taj što sam uspeo „pozlatiti“ one najgore dane kad štuka ne radi, i to baš na onim mestima koje većina ribolovaca izbegava. Kao što se pokazalo, uvek je poneka spremna na saradnju, pogotovo kada joj provučemo varalicu ispred nosa i ubedimo je da je potencijalni plen lak zalogaj. Takve „neutralne“ ili „mlake“ su uvek u nekom zaklonu (travi, na primer) gde završavaju varenje svoje poslednje žrtve, a već jednim okom merkaju sledeću. Tu je Weedless pokazao sve svoje kvalitete, a ni štuke nisu ostale ravnodušne.

minnow-spoon-2

Minnow Spoon se zbog kompaktnog oblika i težišta u zadnjem delu daleko zabacuje, što ponekad može biti od velikog značaja. Nisam je lizao, ali mislim da je napravljena od neke vrste plastike. Još jedna bitna karakteristika je to što radi i u propadanju, kad podseća na povređenu ribu, a na nama je da to znalački iskoristimo. Kao najefikasnije se pokazalo dobro poznato kreni-stani povlačenje, ali osim mašinicom morate neprestano raditi i štapom. Cimkanje, podizanje i obaranje štapa prema vodi nateraće varalicu da izvodi svakojake bravure i samim tim delovaće izazovnije. Vodite je tako da „liže“ vrhove vodene vegetacije, puštajte je da propada u rupe, povremeno jače cimnite i ubrzajte. U stvari, mogućnosti su neograničene (crtež dole).

spoon-crtez

Sa manjim modelima (5 i 6 cm) možete slobodno džigovati, što je posebno efikasno na terenima bez vegetacije. Kontra, naravno, mora biti muška, što zbog štitnika, što zbog „udičice“. Ovde ne važi ona varijanta: „sama se upecala“.

Paleta boja je sasvim zadovoljavajuća, za sve ukuse i situacije.

BOLJA OD KAŠIKE

Verovatno ste primetili da uopšte ne pominjem Casting varijantu sa trokrakom udicom, iz prostog razloga što sam je koristio svega par puta. Kako su predviđeni za čistije terene, a tu, hvala Bogu, imam šta da bacam, jedini ovakav model koji posedujem (7 cm) jednostavno nije stigao na red. Tek je u poslednje vreme, zahvaljujući svom nezakačivom bratu, počeo dobijati odgovarajuću minutažu u prvoj postavi. Na Tamišu sam lepo lovio štuku njime i na nekoliko kopija ove varalice (mislim da su ruske). One istina liče, mada su ipak lošije od originala, ali, s obzirom da sam ih nabavio vrlo povoljno, uglavnom mi služe za ispitivanje nepoznatih terena. Na sporotekućoj vodi sve opcije su podjednako efikasne: uzvodno, nizvodno i poprečno povlačenje u odnosu na rečni tok.

Za razliku od „nezakačivog“ brata, Minnow Spoon Casting na nosu ima dodatnu alkicu, ne zato što je „bodi pirsing“ sada u modi, već da bi varalica bila živahnija i imala mekše pokrete u radu. U poslednje vreme kad otvorim kutiju sa mrdalicama sve češće se hvatam za nju. Jeste da volim kašike, ali mi ovo čudo nekako više leži jer podseća na pravu ribicu.

Valjda i štuke misle isto?

                        Željko Sirar - Sirko

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u